Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Joga za globok razteg telesa [video]

Deli to vsebino

Tokratna joga je malenkost kompleksnejša in bolj intenzivna. Osredotoča se na globok razteg telesa, zato je pomembno, da ne pozabimo – pri jogi je občutek pred obliko. Poslušajmo telo, spoštujemo njegove omejitve in prakso prilagodimo svojim zmožnostim.

Stres se skladišči v telesu. Vsaka situacija, ki nas potisne v stresno vrzel, v hipotalamusu sproži reakcijo, ki v telo pošlje stresne hormone. Ti hormoni skrbijo za naše ravnanje v situaciji, za beg ali boj. Telo preplavijo hormoni, med njimi tudi adrenalin, ki nam pomagajo pri soočanju s stresom. Kar je krasno, zaradi takih šusov kemikalij preživimo. Kar ni tako krasno, so uskladiščeni hormoni, stresna energija, ki se nakopiči v telesu. Mišice postanejo trde, boleče, vezi napete. Ob več časa trajajočem stanju, je naše telo nenehno pod napetostjo.

Stresna vrzel. Loop. Ko naši možgani dobijo sporočilo o nevarnosti, aktivirajo simpatično živčevje. Pa ne nujno o fizični nevarnosti, telo na vsak ogrožajoč dražljaj iz okolja reagira na isti način – adrenalin in ostale stresne hormone izloči v telo. Pa če moramo teči, ker nas preganja medved ali pa ker nas je šef grdo pogledal. Isti hormoni, ista reakcija. Kri zapusti vitalne organe in gre v mišice, dihanje postane hitrejše. Srce bije hitreje. Pripravljeni smo. Na beg ali boj. Če telesa in uma ne sprostimo, naši možgani sklepajo, da smo nenehno pod stresom oziroma v nevarnosti. Kar tudi smo. Dnevno pod stresom. Napeti in zategnjeni. In, napetim in zategnjenim, se v telo sprošča še več stresnih hormonov, saj nas ti ohranjajo pri življenju, ker možgani (spet) sklepajo, da smo v nevarnosti.

Da prekinemo vrzel, moramo najti protiutež. Sprostiti vso tisto nakopičeno energijo in dovoliti telesu, da odplavi stresne hormone in nas zadane z dobrimi kemikalijami. Aktivirati želimo parasimpatično živčevje.

Vse lahko storimo sami. Potrebujemo samo nekaj minut in volje. Z globljimi raztegi se dotaknemo tkiv in jih s pomočjo globokega diha rahljamo, mehčamo. Sproščamo ves tisti stres, ki se rad nabere v telesu in nas pušča v krču in bolečini.

Zato sem zate pripravila jogo, ki se bo tvojega telesa lotila na globlji ravni. Ki bo aktivirala tvoje parasimpatično živčevje in te sprostila.

Poleg aktivnega parasimpatičnega živčnega sistema, je globok razteg telesa koristen tudi za:

 • ugotavljanje, kje se najbolj skladišči stres v telesu ter targetiranje teh delov telesa v bodoči praksi
 • podaljševanje mišic, vezi
 • povečevanje prožnosti telesa
 • sproščanje stresnih hormonov iz telesa
 • izboljševanje imunskega sistema
 • popravljanje drže
 • sproščanje uskladiščenih emocij
 • uravnovešanje živčnega sistema
 • umirjanje uma
 • dvig energije
 • globoko sprostitev in razteg telesa in uma

Občutek pred obliko. Ko se spraviš na blazino, ne razmišljaj o tem, kako bi moralo tvoje telo izgledati, ampak pojdi na občutke. Kako se telo v položaju počuti in kaj ti želi sporočiti. Ne ukvarjaj se z lupino, ukvarjaj se z vsebino.

Kot opozorilo in skrbnost do lastnega telesa in osebne prakse – ob kakšni resnejši in dlje časa trajajoči bolečini se posvetujte z zdravnikom.

Se vidiva na blazini!

Deli to vsebino