40% Black Friday popust za vse e-vadbe! Unovči kupon: BF40. Velja samo do 1.12.2023.

Medeja logotip

Joga za spodnji del hrbta [video]

Deli to vsebino

Spodnji del hrbta je tisti del telesa, s katerim imamo največkrat težave. Včasih je dovolj že kihanje, ki nas preseneti in pusti z bolečinami v hrbtu.

Nepravilna drža, večurno sedenje, stres in lezenje vase. Dejavnikov, ki lahko sprožijo ali poslabšujejo bolečine v hrbtu je nekaj. In nekaj teh lahko blažimo, preprečimo ali saniramo s pomočjo joge. Z jogo ne moremo rešiti vsega in, če so bolečine hude in dlje časa trajajoče, se posvetujemo z zdravnikom. Nam pa joga lahko pomaga doseči vso tisto razliko, ki jo potrebujemo do boljšega in bolj zdravega psihofizičnega stanja.

Pogost vzrok za bolečine v spodnjem delu hrbta so tudi togi boki. Kolk je sklep, narejen za gibanje v vse smeri. Naprej, nazaj, levo, desno. V prisiljenih držah, kot je sedenje, sta naša kolka poravnana naprej, kot so recimo poravnana kolena. To povečuje napetost v spodnjem delu hrbta, ki se ob spremljajočem občutku trdosti preobrazi v bolečino. Pravijo tudi, da naj bi na področju bokov shranjevali nepredelana čustva, neizražene emocije. Skladiščenje le-teh pa vpliva na njihovo nefleksibilnost in togost.

Podobno kot se pod stresom obnašajo naša ramena, tako se obnašajo tudi s stresom obremenjeni kolki. Sklep se zapira, vezi postajajo trde in v krču, kar sproža bolečine, ki se lahko začnejo širiti na sosednje dele telesa. Pri ramenih je to vrat, pri bokih pa križ oziroma spodnji del hrbta.

Zato sem zate pripravila video z jogo, ki bo sprostila tvoj spodnji del hrbta in hkrati odprla toge boke.

Joga je ena varnejših vadb. Njena usklajenost gibov z dihi vodi do meditativnega premikanja telesa in uma. Pozorno in prijazno, s spoštovanjem do meja in omejitev, nas popelje bližje koristim in spremembam, po katerih naše telo kliče.

Zato, ko pride do bolečin (fizično ali psihično), joga na nežen a efektiven način poskrbi za dele telesa in uma, ki so skrbnosti in pozornosti potrebni.

Koristi meditativnega gibanja za spodnji del hrbta in boke so:

  • izboljšuje držo
  • krepi mišice lumbalnega dela hrbtenice, križnice, kolkov
  • krepi psoas, najglobljo mišico našega telesa, ki vpliva na naše ravnovesje, moč, gibljivost sklepov
  • zmanjšuje napetost in razteza hrbet, boke
  • odpira in mehča tkiva, sklepe
  • povečuje prožnost, fleksibilnost spodnjega dela hrbta in kolkov
  • povečuje občutek zavedanja o lastnem telesu
  • oskrbi obremenjena tkiva z več kisika
  • sprošča napetosti zbrane na področju kolkov

Kot opozorilo in skrbnost do lastnega telesa in osebne prakse – ob kakšni resnejši in dlje časa trajajoči bolečini se posvetujte z zdravnikom.

Ne pozabi dihat,

Deli to vsebino