Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Jogaquickie za zapestja #1 [video]

Deli to vsebino

Delo v pisarni, dnevno uporabljanje tipkovnice in miške bremenijo ta krhek in delikaten del našega telesa – zapestja.

Pri ponavljajočih se gibih lahko v zapestjih pride do karpalnega kanala. Karpalni kanal blažimo s premikanjem zapestja, z mobilizacijo obremenjenega sklepa in tako zmanjšamo pritisk na sredinski živec (mediani). Z nekaj pozornimi raztegi poskrbimo za zapestje, razbremenimo živec pod stresom, ki lahko povzroča mravljinčenje, bolečino in zmanjšano moč v roki.

Ko gre za sedenje za računalnikom skoraj refleksno večina od nas pomisli na vse dele telesa, ki pri tem početju trpijo oziroma so pod pritiskom. Kar drži in seveda prisilni gibi ali odsotnost le-teh potrebujejo protiutež, v tem primeru proti-gibanje. Ampak tudi sicer – ne pozabimo na zapestja. Pri jogi ali katerikoli vadbi – ogrejmo svoja telesa, preden se spustimo v fizično zahtevnejše položaje. Namenimo jim par trenutkov, raztegov in dihov ter se praksi posvetimo celostno.

Celostno, z mislijo nase. Tako kot je narejen spodnji video, ki bo nežno a efektivno poskrbel za tvoja zapestja. Lahko med delom v pisarni, na stolu ali na tleh, ali pa morda kot uvod v kakšno daljšo serijo joge. Ali pa kar tako.

Za jogo radi mislimo, da gre za vadbo teles zvitih v preste in položajev obrnjenih na glavo. Lahko gre. Ni pa nujno. Joga ni nujno vrtoglava in cirkuška, lahko je statična in enostavna. Vsak ulovljen dih, ki ga sinhroniziramo z gibom, je dober. Je koristen. Je korak stran od stresa v in na telesu. Je korak bližje k sebi.

Ostale koristi joge za zapestja so:

  • krepi in povečuje gibljivost zapestij
  • preprečuje poškodbe
  • mehča tkiva in spodbuja cirkulacijo v njih
  • blaži/preprečuje karpalni kanal
  • blagodejna pri artritisu in osteoporozi

Kot opozorilo in skrbnost do lastnega telesa in osebne prakse – ob kakšni resnejši in dlje časa trajajoči bolečini se posvetujte z zdravnikom.

Youtube kanal je namenjen tebi in tvoji domači praksi, zato mi v komentarju lahko poveš, kakšne joge si želiš. Kateri del telesa čaka na razteg in predihavanje, ali pa morda katera stiska rabi mogoče malo pomoči.

Do naslednjič,

Deli to vsebino