Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

O menstrualni skodelici

Deli to vsebino

Če rečem, da sem se nekaj let odločala o menstrualni skodelici, ne pretiravam. Ko se je začela pojavljati med ženskami, ko se je o njej začelo govoriti in pisati in razpravljati, sem ji bila bolj ali manj nenaklonjena. Mislim, tisto naj bi dala kam? Pa saj je z večino novitet tako, a ni? Pri meni je. Če ne gre ravno za nov vegetarijanski izdelek ali nov izdelek priljubljenega glasbenega ustvarjalca, potem na novosti reagiram bolj ali manj z refleksnim odporom.

V času masovnega potrošništva in obleganja z oglasi o kaj vse moram, če želim biti vsaj malo podobna ženski, je strah pred nepoznanim dober, ker dekle na ta način ne zapravi toliko. V kombinaciji z neodločnostjo in perfekcionizmom pa to večinoma pomeni predvsem to, da redko poskusim kaj novega.

Ko sem v osnovni šoli prišla v klub žensk z menstruacijo, se mi je zdelo fajn. Seveda, ker sem bila pri zadnjih. Fino je bilo biti v rangu ostalih. Imeti tisto, kar imajo ostale. Biti v klubu zrelih in razvitih. Fino se mi je zdelo, da grem proti odraslosti, da postajam ženska. Telo sicer ni šlo v korak z mano in zaostajalo, ampak nekje v srednji šoli je vse padlo na pravo mesto. Tudi menstruacija. Le vložki nikakor niso. Ne vem, kako je bilo z vami, ampak jaz higienskih vložkov nisem prenašala. Nikakor. Nič ni bilo na svojem mestu, vse je šumelo, se premikalo, obračalo, povzročalo stres in negotovost. Nič ni bilo prav. Da o nočeh niti ne začenjam … Ampak potem sem se spoprijateljila s tamponi. Pot do zaupanja vrednega prijateljstva je bila polna jeze, kompromisov in frustracij, vendar na koncu? Naš prijateljski odnos je bil res dolg in korekten. Do tistega dokumentarca o tamponih na nacionalki par mesecev nazaj …

Tamponi niso najboljša stvar za telo. Izsušujejo sluznico, spreminjajo pH nožnice in lahko posledično vodijo do infekcij. Večina tamponov, poleg bombaža, vsebuje zdravju škodljive kemikalije, ki se tekom menstruacije absorbirajo v telo. In tamponi niso najboljša stvar za okolje. V povprečju naj bi ženska okolje obremenila za 135 kg tamponov, vložkov in njihovih embalaž. Sigurno tudi proizvodnja trajnejših alternativ terja svoj davek, ampak na daljši rok je menstrualna skodelica definitivno prijaznejša do okolja. In telesa. In denarnice, konec koncev.

Če je bilo privajanje na tampone (in vložke pred njimi) precej stresno obdobje, moram reči in se pohvaliti, da sem menstrualno skodelico res hitro osvojila. Kaj hitro, v drugo! Sigurno imajo pri tem nekaj leta, izkušnje in boljše poznavanje telesa, vendar tista mala silikonska zadevica me je res prijetno presenetila. Drži, presenetilo me je marsikaj (zvok ob vstavljanju in odstranjevanju, recimo), ampak glede na pretekle izkušnje s tamponi in higienskimi vložki ter vsa predpostavljanja in dramo – OrganiCup je krasna in enostavna. Naj povem še, da je bilo ob vsej moji nerodnosti, rokovanje s prazno in polno skodelico uspešno. Brez nezgod.

Vemo, da smo med menstruacijo lahko zveri brez potrpljenja. Zato sem se odločila skodelico testno vstaviti v dneh, ko nisem tako zverinska in je moje potrpljenje v dokaj povprečnih ravneh. Pri prvem poskusu me je motilo vse. Sledila sem navodilom, kako skodelico prepogniti, kako jo potisniti in kako jo prijeti, da se v materničnem vratu pravilno odpre in postavi na mesto. Pa nohti! Pri vstavljanju niti ne, ampak, ko sem želela skodelico odstraniti, so bili kar v napoto. Prvi poskus ni bil najbolj uspešen. OrganiCup je padla na svoje mesto, vendar nisem bila prepričana, če je vse kot mora biti. Zdelo se mi je, da se ni popolnoma odprla, da je nisem potisnila dovolj globoko. Ko sem jo želela vzeti ven, sem mislila, da sem jo potisnila pregloboko, ker peclja nisem našla. Pa pri odstranjevanju je, pri prvih nekaj poskusih, občutek precej … vakuumski. Pretiravam, ampak občutek sem imela, da bom ob odstranitvi skodelice iz sebe potegnila še vsaj maternico. Drugi poskus naslednji dan je bil uspešnejši. Ugotovila sem, da mi pri vstavljanju ustreza prepogib navzdol. Da, ko želim preveriti, če je skodelica na svojem mestu in pravilno postavljena, jo preprosto malenkost potegnem za pecelj in se odpre. Odvisno od materničnega vratu, njegove oblike in dolžine, ampak odstranjevanje je bilo v drugem poskusu res enostavno. S pomočjo trebušnih mišic skodelico potisneš nižje, primeš pecelj in odstraniš.

Testiranje pred menstruacijo je bilo uspešno in koristno, saj je bila sama uporaba skodelice med menstruacijo super uspešna. Do uporabe silikonske stvarce sem bila prepričana, da je moja menstruacija, tisti en kaotičen dan v ciklusu, abnormalno močna. Pa ni! Tampon se je v tistih dneh res hitro napolnil, vendar pri uporabi skodelice to pri meni pomeni, da se tekom noči napolni manj kot pol. V času, ko je najmočnejša. In noči! Vem, tampona naj ne bi imele v sebi toliko ur, ampak, kot sem že omenila, vložki so bili pri meni no-go, zato sem precej let spala s tamponom. In se zbujala sredi noči, ker mi strah pred puščanjem po posteljnini ni dal miru. Šele eno menstruacijo sem preživela s skodelico pa si ne predstavljam, da bi šla nazaj na tampone. Ali, bog ne daj, vložke.

Navodil, kako rokovati s skodelico, je precej. Meni najbolj v pomoč je bil tale video:

https://www.youtube.com/watch?v=o9fPUfm-uYE

Fino je, če se pred vstavljanjem skodelice sprostiš, poiščeš položaj, ki ti ustreza. Na začetku sem bila res akrobatska in počela vse možno (joga prav pride), vendar sem po parih uporabah ugotovila, da kompliciram in ni nobene potrebe po vratolomnih položajih. Ko osvojiš prijem in tehniko, postane celoten postopek rutinski. OrganiCup je fajn zate in za okolje. Je brez umetnih barvil in s trimesečno garancijo na zadovoljstvo.

Moj nasvet? Sprosti se. Resno, sprosti se. Ko sem prvič spala s skodelico, me je zjutraj presenetilo, kako lepo se je usidrala in kako je padla na pravo mesto. Seveda, ker se telo med spanjem sprosti, ker popustijo krči in napetosti. Skušaj se pred vstavljanjem, odstranjevanjem in uporabljanjem čimbolj sprostiti. Karkoli zate deluje – dihanje, samogovor, pridiganje. Poskusi se sprostiti (pa to prihaja od paničnega control freaka, ki si dnevno lahko samo-diagnosticira 21 bolezni, tako da ne mi reči, da se ne da, ker se da, čisto zares se da). In še en nasvet – če nisi prepričana o nakupu skodelice, če si v dvomih in ti po glavi hodi “tisto naj bi dala kam?” – nehaj in si jo nabavi. Pri nakupu pa ti lahko pomaga tole: www.organicup.com/store-locator

Poleg bolečin, razpoloženjskih nihanj in zmešanega apetita, pride v kompletu z menstruacijo še “đizs, upam, da ne pride skozi” in “fino, rezervnega tampona nimam v torbici”. Menstrualna skodelica morda res ne bo odpravila vseh menstrualnih tegob, bo pa definitivno pripomogla k tvojemu zdravju in k boljšemu počutju.

Bodi dobro,

Deli to vsebino