40% Black Friday popust za vse e-vadbe! Unovči kupon: BF40. Velja samo do 1.12.2023.

Medeja logotip

Zakaj sem sita nakladanj o pravem in narobe decembru

Deli to vsebino

Ljudje se vedno delimo. Najprej na leve in desne, seveda. Sem Slovenka ali nisem, ne. In potem gre zadeva naprej. Na tiste, ki imajo radi čokoladni sladoled in na tiste, ki so za vaniljo. Formula 1 in moto GP. Vegetarijanci in ljudje brez srca (hecam se, šala mala, preden kdo znori). Tisti, ki grejo 1.11. na pokopališče in tisti, ki ne grejo in čutijo neverjetno odgovornost, da to širnemu svetu tudi povejo.

Ker to drugačni radi počnemo. Spominjamo druge na našo drugačnost. In potem pride konec leta, december, lučke in tisti, ki se veselijo na eni strani, na drugi strani pa tisti, ki se ne veselijo.

Kaj je prav in kaj je narobe. Če se veselimo lučk in prazničnega vzdušja smo egoisti in imamo polne riti, ker pozabljamo na ljudi, ki si marsičesa ne morejo privoščiti. Materialisti. Če smo žalostni, ker je svet krut in predvsem nepošten, smo tečni, zamorjeni in pametni, ker moraliziramo. Nihilisti. Ne moremo zmagat. Vsaj ne v igri, ki nam jo nastavijo drugi.

Kako in kaj z decembrom? Predvsem tako, kot želimo sami. Ni pomembno na katerem polu, ni pomembno kako. Tako, kot želimo. Edino tako.

Veste, malo sem sita člankov, zapisov, pametovanj o tem kakšen naj bo december, kakšen bi moral biti december, kaj smemo in česa ne smemo decembra. Kakšni smo, če počnemo to in kakšni, če tega ne. Malo sem sita nasvetov v obliki “10 stvari, ki jih decembra ne smete početi, če ne želite biti depresivni v januarju”, “kaj mora prava mati decembra dati na mizo” in “19.12. ob 11.11. si nekaj zaželite, seštejte datum svojega rojstva in ugotovite ali vam bo leto 2017 naklonjeno.” Ne me jebat.

Ne potrebujemo tega. Ne, res ne.

Razumem, stvari so lahko posredovane v dobri veri. Ampak obstaja razlika. In obstaja meja. Prevelika količina napotkov k našemu življenju nam škodi. Učinek je ravno nasproten. Ob vseh raziskavah (“raziskavah”), analizah in napotkih, jebemti, še dobro, da si znamo zjutraj čevlje sami obut. Ker nam zadeve predstavljate kot res zapletene in za vsakdanja opravila, in življenje nasploh, nam servirate malo morje vodičev.

Zato sem sita nakladanj o prav in narobe. Ker nam mimogrede dajete občutek, da smo nesposobni, da ne delamo prav. Da ne živimo prav. In ni mi všeč, da sejete seme dvoma v ljudi. Niti malo mi ni všeč. Dajajte napotke h konkretnim zadevam, kako blažiti zatekanje nog, recimo. Ali pa katere vaje so za boleč hrbet okej in katere ne. Kaj z mastno kožo. Kako izboljšati delovanje nečesa. Super. Zadeve imajo vrednost, so koristne. Ampak ne mi govorit o 10 stvareh, ki jih moramo početi, če želimo biti “prav”. Tapravi moški in taprave ženske. Nehajte s takimi. Ustvarjate ideal, ki ga ni mogoče doseči. Ker je fiktiven. Ga ni, ne obstaja. Ustvarjate ozračje, v katerem vsi vse narobe počnemo in ničesar ne znamo.

Vam povem kakšen december imejte? Takšen, kot vam srce poželi. Če poslušamo sebe, so stvari kristalno jasne. Zazrite se vase, vprašajte se kaj vam resnično nekaj pomeni in pojdite za tem. Ne ozirajte se na druge, na kaj se decembra spodobi, na zlate balončke, ki so letos moderni. Imejte modre! Če so vam všeč, imejte modre. Počnite stvari zase. In počnite jih tako, kot sami želite. Veste, veliko stvari postane nepomembnih in odveč, ko se posvetimo sebi. Ko se ustavimo in si rečemo “dosta, zdej pa konec”.

December. In vsi ostali meseci. Vaši so, zato z njimi počnite, kar želite. In to počnite tako, da bo vam okej. Ne počnite tega zato, da odkljukate vseh 10 stvari, ki jih decembra moramo narediti, da nam bo naslednje leto naklonjeno. Ne počnite tega samo zato, ker je nekdo tako rekel.

Počnite to zato, ker vi tako želite.

Deli to vsebino