40% Black Friday popust za vse e-vadbe! Unovči kupon: BF40. Velja samo do 1.12.2023.

Medeja logotip

Zlato mleko

Deli to vsebino

Kako ste s kurkumo? Jaz sem kar okej. Večkrat jo uporabim pri kuhi, ker sem norec, ko pride do indijskih zadev. Vzhodnjaška kuhinja je zakon. Pa menda kurkuma ni vsem všeč. Zaradi okusa, seveda. Ker drugače je ta rumena zadevica res, res okej. Nedolgo nazaj sem brala članek o njenem vplivu na preprečevanja rakavih obolenj. Ja, kurkuma je res okej.

In, poleg tega da se bori proti rakavim celicam, ima še en kup dobrih koristi:

  • Deluje protivnetno
  • Deluje antioksidantno
  • Zmanjšuje tveganja za možganska obolenja
  • Izboljšuje delovanje možganov
  • Zmanjšuje tveganja za srčna obolenja
  • Pomaga Alzheimerjevim bolnikom in upočasnjuje napredovanje bolezni
  • Pomaga v boju z depresijo
  • Upočasnjuje staranje

Zdaj, ne bit prestrogi in pričakovat čudeže, ampak mala rumena stvarca ima za sabo kar nekaj raziskav in znanstvenih dognanj, nekaj je na začimbi (oziroma v njej), kar je po svoje malo … čudežno.

Če kurkume ne marate, potem verjetno tudi napitka iz nje ne boste. Ali pa ja. Poskusite. Zlato mleko ima precej specifičen, orientalski okus. Lahko ga še dodatno začinimo in se malo poigramo z okusi, poiščemo tistega, ki nam najbolj odgovarja. Eksperimentirajte. Raziskujte. Poskušajte.

Recept je res, ampak res simpl. Če ne bi bil, se ga ne bi lotila.

Kako pripraviti kurkumino zlato mleko

Sestavine

Potrebujemo mleko. Skodelico mleka. Lahko pravega mleka, kravjega, ali pa mandljevo, ovseno, sojino. Po želji in okusu. Jaz sem ga nazadnje delala z mandljevim. Potrebujemo še kurkumo. Zame je cela čajna žlička preveč, zato dam kurkume za pol čajne žličke. Ampak, če se počutite avanturistično, dajte celo. Kakšno kurkumo pa? Čim bolj pravo začimbo. Rumeni prah. Ti dve sestavini sta za kurkumino mleko (ma nemoj) nujni.

Potem lahko po želji dodamo še cimet, recimo. Ali pa črn poper. Ampak res malo. Če dodamo popra res malo se ga ne okusi, je pa pomemben za pomoč vnosa kurkumina iz kurkume v telo. Ingver. Tudi ingver paše zraven. Raziščite okuse, poigrajte se.

Postopek

Eni najprej zmešajo kurkumo in ostale začimbe, jih dajo v mleko in vse skupaj segrejejo, eni najprej segrejejo mleko in kasneje dodajo sestavine. Jaz sem ta druga.

Počasi segrejemo mlekododamo kurkumo in kompanijo v mleko in premešamo (lahko z metlico, ampak žlica je tudi okej). Ali zavreti mleko? Pravijo, da če zavremo, pobijemo vse tiste dobre lastnosti kurkume. Načeloma recimo, da mleka ne zavremo. Razen takrat, ko nismo pozorni pa zadeva kar naenkrat že vre. Mleko segrevamo 3-5 minut, vmes malo mešamo. In na koncu? Spijemo topel napitek.

Zlato mleko je fajn. Poleg vseh koristi, ki jih ima kurkuma, je napitek dober tudi, če ne želimo spiti toliko kave, nam pa paše nekaj toplega in prijetnega. Sheldon recimo ve, da se razburjenemu človeku vedno prileže topel napitek.

Če ne drugega pa lahko iz priprave in uživanja zlatega mleka naredimo en tak mini ritual, s katerimi si vzamemo 15 minut v dnevu zase.

Na zdravje!

Deli to vsebino