Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Koristi izmeničnega diha

Deli to vsebino

O izmeničnem dihu sem že pisala, zato sledi zapis o njegovih koristih. In teh je ogromno. Ampak res ogromno.

Dihanje je izrednega pomena pri jogi. Tudi nasploh je dihanje kar precej pomembno, kajne? In izmenično dihanje je tudi kar precej dobra zadeva. Nekaj serij izmeničnega dihanja pomaga odpraviti neravnovesja v naših možganih, izboljša naš spanec, nas pomiri, spodbuja razmišljanje. Wow, nos! Umiri se malo.

A veste, da ne dihamo enako skozi obe nosnici? Da imamo dominantno nosnico (ki jo najlažje prepoznamo z izmeničnim dihanjem)? Naš nos je direktno povezan z našimi možgani in živčnim sistemom. Indijski jogiji že od nekdaj verjamejo, da je veliko bolezni povezanih prav z nepravilnim nosnim dihanjem. Vdih skozi levo nosnico pomirja, vdih skozi desno pa poživlja. Leva nosnica skrbi za desno hemisfero možganov, desna nosnica pa za levo hemisfero.

8 koristi izmeničnega diha

Nemiren um se ne more sprostiti. Zato mu pomagajmo.

Poglejmo koristi izmeničnega dihanja.

1. Pomirja

Mislim, da je to najpomembnejša korist. Vsaj z moje strani. Sem overthinker. Preveč razmišljam in zgodi se, da me pretirano razmišljanje odpelje čisto nekam drugam. Potem sledi serija pretiranih skrbi. Pa tesnoba. Par minut osredotočenega izmeničnega dihanja mi pomaga. Umiri moje misli, jih preusmeri. Starodavni jogiji verjamejo, da lahko z urejenim dihanjem nadziramo svojo glavo, misli.

2. Izboljša spanec

Ne samo, da deluje preventivno, z izmeničnim dihanjem si lahko pomagamo do spanca. Če nas muči nespečnost, se obrnemo na desno stran, z desnim palcem nežno zapremo desno nosnico in dihamo skozi levo nosnico. Ta dih aktivira parasimpatični živčni sistem, nas pomiri in upočasni srčni utrip. Dihanje skozi levo nosnico je pomirjujoče in negovalno za celotno telo.

3. Pomirja živčni sistem

Telo, ki je pod stresom, je napeto, diha plitvo in hitreje. Takrat se prižge naš simpatični živčni sistem, čigar glavna funkcija je priprava telesa na beg ali boj.

Na drugi strani pa osredotočanje na naše dihanje in njegovo poglabljanje naši možgani dojamejo kot sporočilo, s katerim aktivirajo parasimpatični živčni sistem. Tako naš živčni sistem premaknemo iz stresnega v sproščujoče okolje. Naš nos je pameten.

4. Pripravlja na meditacijo

Izmenično dihanje je trik, ki ga lahko izvedemo preden se spravimo k meditaciji. Ker je zelo enostavna tehnika umirjanja, nas res učinkovito pripravi, saj nas pomirja.

5. Poživlja

Nekaj serij izmeničnega dihanja blagodejno vpliva na raven energije v našem telesu. Nas poživi. Čeprav se morda bere kontradiktorno, ker sem malo prej govorila o pomirjanju. Čar izmeničnega dihanja je, da nam da tisto, kar tisti trenutek najbolj potrebujemo.

Izmenično dihanje deluje na sredini, od nas je odvisno kje na tehtnici smo, ko začnemo z dihanjem. Uravnava obe plati in nudi uravnoteženost energij.

6. Izboljša delovanje možganov

Slaba koncentracija, nezbranost. Izmenično dihanje obe polovici možganov oskrbi z enako dozo kisika, kar izboljša delovanje. Pet minut dihanja je odličen način aktivacije možganov. Pa, ker sem ravno pri delovanju možganov; pijte vodo, možgani tudi dehidrijajo. Voda in kisik, torej.

7. Očisti pljuča

Z izmeničnim dihanjem kar konkretno prečistimo naša pljuča. V knjigi The Tao of Natural Breathing pravijo, da se 70% odpadkov v našem telesu izloči preko pljuč.

Torej dihajte, dihajte globoko in enakomerno.

8. Umirja čustva

Ko smo razdraženi, vznemirjeni, je naše dihanje hitro in plitvo. Z izmeničnim dihanjem umirimo naša čustva, zmanjšamo njihovo intenzivnost. Dlje časa kot dihamo, bolj umirjena bodo naša čustva.

Dihaj globoko in enakomerno. Pozorno.

Deli to vsebino