Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Adho Mukha Svanasana

Deli to vsebino

Navzdol gledajoči pes

Vsakdo, ki je kdajkoli jogo vsaj povohal, je spoznal tudi položaj navzdol gledajočega psa. In zelo verjetno imel s položajem love/hate odnos. Začetnikom pri jogi v samem štartu vedno povem, da je pes asana za počivanje in za povezovanje in da brez nje ne gre. Tudi moj začetek s tem položajem je bil buren. Zapestja me niso ubogala, stegna kot da ne bi bila moja, hrbtenica ni vedela kaj nas sama s seboj … Drama, v glavnem. Ampak stvar postane lahka. Lažja. Prijetna.

Počasi.

Adho Mukha Svanasana ima res ogromno koristi. En pes na dan prežene zdravnika stran.

Zaupajte procesu. In med tem boste deležni vsega dobrega, kar vam položaj nudi – povečan dotok krvi v možgane, krepitev, raztezanje in poživljanje mišic.

Poglejmo koristi natančneje.

1. Krepi roke in ramena

Ko smo v Adho Mukha Svanasani je fino naša ramena potisniti stran od ušes, lopatice narazen. Z odprtimi dlanmi smo zasidrani v blazino, roki sta močni in aktivni, ramena nežno zasukamo stran od ušes in ustvarimo prostor med glavo in vratom. Notranjo stran komolcev skušamo obrniti navznoter, eno proti drugi. Ne naslanjamo se na roke ter se ne sesedamo v komolcih. Celotna roka je aktivna in dela. Aktiviramo triceps ter težo enakomerno porazdelimo čez obe roki.

Položaj je odličen za krepitev zapestij in lahko pomaga pri preprečevanju sindroma karpalnega kanala.

2. Krepi jedro in oblikuje trebuh

Ko smo postavljeni v navzdol gledajočega psa (strešica je tudi pogost izraz za ta položaj) uporabljamo naše jedro. Celotno mišičevje trebušne votline je aktivno. Z uddiyano bandho. Osredotočamo se na popek in področje med njim in hrbtenico ter ga skušamo manjšati. Trebuh, od medenice do prsnice, prižgemo in podaljšamo naš trup.

Pes je odličen položaj za krepitev in oblikovanje trebuha. Če se ob tem spomnimo še na naše medenično dno in ga aktiviramo, je pa sploh rokenrol. Hrbtenica je ravna in vrat je njen podaljšek.

3. Krepi in razteza stegna in meča

Redko katera asana tako pretegne stegna, kot jih lahko pretegne Adho Mukha Svanasana.

Popolnoma normalno, naravno je, da naše telo potrebuje vajo in skrb. Redna praksa vas bo pripeljala tudi do špage (če si boste tega želeli). Samo ne hitite. Pojdite počasi. Vsak pes je bil na začetku nekakšno čudno zvijanje. In, peljite svojega psa na sprehod. Ko pri jogi rečem, da naj ne bo položaj statičen, ampak da raje prenašajte težo z leve na desno, prestopajte, to rečem zato, ker je segreto mišico, vez lažje raztezati. Kot steklo. Oblikujte dokler je vroče!

Kolena so pri psu lahko vedno pokrčena. Moj prvi pes ni nikoli povsem raven.

Z raztezanjem nožnih mišic pridobivamo tudi na moči. Ko dvignemo boke proti nebu si lahko usput zamišljamo, kako gravitacija vleče naše pete k blazini, tlom.

4. Poveča pretok krvi v možganih

Pes je inverzija. To pomeni, da je naše srce postavljeno nad našo glavo. Če ste začetnik, potem je Adho Mukha Svanasana odlična inverzija, ena začetnih in manj zahtevnih. In, ko je srce nad glavo, to pomeni, da so naši možgani deležni več pozornosti kot sicer.

Položaj je odličen za dvig energije in pomaga pri osredotočenosti. Ker malo premeša naše telesne sokove. Smoothie za telo in duha. Ko v položaju sprostimo vrat in glavo prepustimo gravitaciji, sproščamo napetost v vratu.

Poskusite se v psa spraviti zjutraj. Krasen začetek dneva. Saj, koliko pa vzame? Dve minuti? Zadihajte. Ali pa tekom dneva, napolnite si baterije.

5. Razteza hrbtenico in krepi hrbet

Pri položaju psa se veliko ukvarjamo s hrbtenico in njeno dolžino. Občutek, ki ga imamo po raztezanju, je res takšen, da lahko mislimo, da smo višji. Mogoče celo smo, ker se res po dolgem času spet držimo ravno. Pokončno, samozavestno. Ta asana je resnično blagodejna za hrbtenico in zelo pomaga pri sproščanju napetosti.

Medtem ko ravnamo, raztezamo in daljšamo našo hrbtenico, hkrati telo oskrbujemo z več kisika. V hrbtu boste kmalu začutili več moči, več prostora.

Če se z jogo ukvarjate, če se želite ukvarjati ali če vam do nje sploh ni, ni panike. Ampak psa lahko sprehodite. Tudi če niste za jogo. Adho Mukha Svanasana je asana s katero boste bolj pokončni, močnejši, samozavestnejši, gibčnejši in bolj energični.

Pojdi zdaj v psa in se sprehodi. In bodi dobro!

Deli to vsebino