Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Allstarke in surikate – kratek Jungov psihološki test

Deli to vsebino

Obstaja možnost, da je test preveden v slovenščino. Jaz ga nisem našla. Pa tudi če bi ga, test je res zabaven in hecen in precej točen, bilo bi škoda, da se z njim ne bi poigrala tudi jaz. Saj včasih bi mi bilo nerodno pisati o takšnih stvareh. Ampak spet, včasih sem jih imela dvajset in včasih sem se več časa ukvarjala s tem, kako me vidijo drugi. Danes jih nimam več dvajset in se ukvarjam predvsem s tem, kako se vidim sama.

Preden greš dalje, prosim, prosim, prosim, ne preskakuj in, če imaš željo po reševanju testa, ne kukaj na konec zapisa k rezultatom. Ne bo zabavno.

Če se še niste seznanili s Carlom Gustavom Jungom pa če vas vsaj malo zanimata psihologija in tipi osebnosti, naredite to čimprej. Njegov test osebnostnih tipov mi je dal res velik vpogled v zakaj postopam, kot postopam, v mojo naravo odločanja, sprejemanja, doživljanja in življenja nasploh. Res, res dobra stvar. Malo daljša in kompleksnejša, ampak je celo preveden v slovenski jezik. Obstaja še en podoben test, test gospe Isabel Briggs Myers, ki je s svojo mamo ustvarila Myers–Briggs Type Indicator (MBTI), ki se ravno tako ukvarja s prepoznavanjem osebnostih tipov. Razlika med Jungov in MBTI testom ni najmanjša, menda, ampak iz laične perspektive – oba nama pokažeta kam spadamo, kakšen tip osebnostni smo.

V bistvu, na tem mestu nisem več prepričana ali gre za dva različna testa ali samo za dopolnjujoče zadeve.

Ampak pustimo Isabel in MBTI in osebnostne tipe. Na Jungov kratek test sem naletela v knjigi Whitney Cummings – I’m fine and other lies. Krasna knjiga, ki človeku, ki se bori s soodvisnostjo (ang. codependency) in ostalimi začimbami tesnobe današnjega časa, na komičen način približa borbe in zmage zlomljene psihe. Priporočam. Hecno, prijetno in na momente brutalno. V knjigi Whitney test sicer omenja v navezavi s spoznavanjem potencialnih partnerjev in za test pravi, da je krasen indikator ali je človek psihopat ali ne. Kar pride prav vsakemu, right? A ni fino vedeti, če smo psihopati?

Šalo na stran. Nismo psihopati, seveda ne. Tudi ta test ima več različic, seveda. Trikrat hura za internete! Moj je prirejen po knjigi Cummingsove, ker je njen najbolj zabaven. Če se ga boste lotili reševat, ne kukat na konec zapisa. Pojdite postopoma. Ne bo zabavno, če boste kukali, no! Ne razmišljajte o “prav” in “narobe”, odgovarjajte iskreno in za odgovor malo pobrskajte po sebi. Stvari si zapišite, seveda. Pa pri pridevnikih, ki opisujejo, ne se nazaj držat, res se ne. Meni je bilo žal, da sem se malo fino delala pa odgovarjala skoraj kot da me bo kdo ocenil. Kot da bo kdo ocenjeval moje rezultate. Ne tega delat. Sprostit pa zabavat pa nič nazaj držat.

Test

Kot rečem pri uri joge preden začnemo: ‘čmo? Pa dajmo.

Najprej si zamisli žival. Pomisli na žival, naj se ti pojavi v glavi. Pa ne kar eno žival, pomisli na žival, ki ti je fajn. Pomisli. Ne na prvo žogo, ampak zares pomisli. Ko imaš žival, to žival opiši s tremi pridevniki, ki se ti ob njej pojavijo v mislih. Moja žival je surikata, pridevniki ob njej pa majhna, vse ima pod nadzorom, simpatična, ko cvili.

Zdaj izberi kos oblačila. Katerikoli kos oblačila, ki ti je fajn, v katerem se dobro počutiš in je tvoj safe kos oblačila, s katerim nikoli ne zgrešiš in si v njem res sproščen in ti. Ko ga imaš, ga opiši s tremi pridevniki. Jaz sem izbrala allstarke s pridevniki mladostne, uporniške, igrive.

Oblika vode je naslednja. Kakršna koli oblika vode, ki se pojavi v mislih, ki ti je blizu, ki ti je fajn, ki ti je iz kakršnegakoli razloga všeč. Katerakoli oblika tekočega stanja. Moja je morje. Bolj predvidljivo ne gre. Morje, včasih podivjano, drugič mirno, naravno.

Zadnja stvar je bela soba. Pomisli nase v beli sobi brez oken, brez vrat. Napiši tri čustva, ki ti jih bela soba sproža. Moja so bila utesnjenost, strah, panika.

Okej! To je to. In zdaj? Ta zabaven del! Če imaš vse odgovore napisane, jih zdaj poglej.

Rezultati

Torej, žival stoji za pogledom, ki ga imamo sami nase. Kako sami sebe vidimo. Jaz sem surikata, se spomnimo? Zakon.

Kos oblačila opisuje, kako te vidijo drugi. Allstarke. Kos oblačila je načeloma v nasprotju z živaljo, ki si jo izberemo. Ni nujno, ampak a ni hecno? Let that sink in

Oblika vode simbolizira … tadaaatvoj pogled na seks.

In zadnja, bela soba stoji za odnosom, ki ga imaš s smrtjo. Bela soba predstavlja tvoj odnos do smrti. Pri tem delu sem se ježila, ker me že misel na misel o smrti res plaši in moji pridevniki so bili res na mestu. Pa sploh nisem vseh zapisala.

In rade volje bi rekla, da sem se največ časa ukvarjala z obliko vode, recimo, ampak se nisem. Največ moje pozornosti je vzela bela soba. Kar popolnoma drži. Minljivost, smrt, nope. Nekaj dela me še čaka, mhm.

In kako pri vsem tej stvari vedeti, ali imamo opravka s, kot pravi Whitney, psihopatom? Ali, če smo psihopat morda mi? Za ene stvari človek skoraj ne potrebuje znanosti, ampak le zdrav razum in občutke. Kače, ki so izmuzljive, zahrbtne in hladne. Ali pa pajki? Kdo izbere pajka? Ali pa oblika vode – toča, opisana z groba, dela škodo, če nas zadane, nas boli, lahko tudi krvavimo. Alarmantno, ne? Karikiram, ampak ko pride do ljudi nasproti nas, če je občutek napačen, potem nekaj ni v redu in mogoče je bolje narediti korak nazaj. Ni vse znanost, kdaj sta tudi intuicija pa filingi.

Ampak, ko pride do nas? Najprej testa ni treba jemati povsem resno, seveda. Psihologija je resna stvar, internet pa malo manj. Vsaka stvar, ki jo na internetu poberemo, ni nujno znanstvena, tudi če sama zase pravi, da je. Malo rezerve pa več sproščenosti. S testom najverjetneje ne boste odkrili tople vode, se boste pa mogoče zraven malo zabavali in nasmehnili.

Konec koncev, taki tipi osebnosti so najbolj fajn. Sproščeni, nasmejani in ne preveč rigidni. Pa surikate, seveda, ne pozabimo na surikate.

Bodi dobro,

Deli to vsebino