Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Bakasana

Deli to vsebino

Položaj vrane

Bakasana, ali vrana, je ravnotežna asana. Položaj, pri katerem lovimo ravnotežje na rokah, ima kar nekaj koristi. Pa zabaven je! In je stopnička bližje položaju žerjava (položaj podoben vrani, le da sta naši roki iztegnjeni).

Položaji na rokah so mogoče malenkost fizično zahtevnejši. Zanje potrebujemo nekaj moči, ampak spet ne toliko, da bi bila stvar nemogoča. V bistvu je bila Bakasana ena prvih ravnotežnih asan, ki sem jih poskusila in osvojila. In nisem bila močna. Pri Bakasani je pomembnih veliko stvari. Fokus, aktivacija, dihanje. Moč ni najpomembnejša.

Da bo zadeva bolj domača in simpatična, poglejmo najprej kako biti vrana. Kako zavzeti položaj vrane in poleteti.

Kako?

Začnemo v počepu, v Malasani. Preden se spravimo k vrani se seveda segrejemo, raztegnemo, predihamo. V Malasani stopali rahlo obrnemo navzven, tako da prsti na nogah kažejo proti robu blazine. Spustimo zadnjico, počepnemo. Kolena tudi zasučemo navzven in komolca opremo na notranjo stran. Dlani sklenemo skupaj, prsni koš potisnemo naprej, zravnamo hrbtenico.

Torej, ko smo v počepu, dlani v širini ramen položimo na tla, sredinca naj kažeta naprej. Razpremo prste, tako da sta sredinca poravnana in kažeta naprej. Naše jedro naj bo aktivno. Trup naj dela. Plamen v trebušni votlini lahko prižgemo tako, da stisnemo popek k hrbtenici in si zamišljamo, da imamo med stegni žogo, ki jo želimo stisniti. Na nadlahti počasi naslonimo kolena, vdihnemo in se nežno nagnemo naprej.

Dvig in ohranjanje ravnotežja bosta najlažja, če pogled usmerimo nekam v prazno. Drishti. Poiščite drishti. Lahko je med rokama na blazini, ampak iz izkušenj vem, da je največ fokusa takrat, ko gledamo naprej. Torej ne v tla, ampak rahlo privzdignjen pogled naprej.

Težo enakomerno razporedimo na obe roki. Komolca sta v širini ramen. Razširimo ramena, stisnemo rebra, notranjost stegen usmerimo in tiščimo navznoter. Na začetku rok verjetno ne bomo zravnali. Kar je tudi najbolj pametno, zaklep sklepa hitro pripelje do poškodb, če nismo dovolj močni. Roke naj bodo aktivne, naj delajo.

V položaju ostanemo za par dihov.

Položaj zapustimo nežno, z občutkom. Počasi.

Prilagoditve

Če se telo utrudi, če naš trup ne zdrži več, lahko malenkost bolj pokrčimo komolce, jih odpremo v stran in se spustimo nižje. To storimo potem, ko damo dlani bolj narazen. Torej ne več v širino ramen, ampak malenkost bolj navzven. 

V bistvu lahko celotno asano prilagodimo in podložimo, bi lahko rekla. Pod ramena si lahko damo kvadre (tiste mehke zadeve, ki ste jih morda dobili v paketu z blazino). Če kock ni, brez panike, dve blazini, odeji. Prav tako lahko podložimo stopala. Namesto da jih dvignemo v zrak, si lahko pod stopala položimo blazino ali kvadre. Počasi lahko tako dvigamo noge in začnemo z iskanjem ravnotežja.

Asano izpustite med nosečnostjo ali če imate poškodovano zapestje ali ramo.

Fizične koristi Bakasane

Položaj vrane je odličen za krepitev rok, seveda. Pa za krepitev jedra, trebušnih mišic. Krepi zapestja, zgornji del hrbta in tudi noge. Na začetku naše noge počivajo na nadlahteh, kako pa. Ampak sčasoma začnemo noge držati v zraku s pomočjo trebušnih mišic. Uddiyana Bandha, baby! Stisnite popek in dvignite. In še bolj sčasoma začnemo iz Bakasane skakati v Chaturango. In nekoč se iz Bakasane dvignemo v stojo.

Bakasana pomaga tudi pri elastičnosti in prožnosti hrbtenice, razteza zgornji del hrbta in pomaga pri zgagi.

Psihične koristi Bakasane

Bakasana je ravnotežna asana na rokah, ki deluje bolj strašno kot dejansko je. Resno, poskusite. Ni tako težka.

Položaj vrane krepi naše zavedanje o telesu, krepi most med telesnim in psihičnim. Sooča nas s strahovi in nas tako dela močnejše, samozavestnejše. Bolj stabilne.

Bakasana od nas zahteva koncentracijo. Fokus. Želi, da poletimo. Da se dvignemo. Težo telesa prenesemo na roke in se tako soočimo s strahom pred padcem. “What if I fall?” “Oh, but my darling, What if you fly? pravi Erin Hanson in pri vrani gre ravno za to, za premagovanje strahu. Pa ne samo pri jogi. Vse te zadeve, ki jih pri jogi počnemo, ko se postavljamo v nevsakdanje položaje, ko premagujemo sami sebe in premikamo meje poznanega in udobnega? Vse to počnemo kot trening za tisto pravo stvar. Za življenje. Zato se spravite na blazino in poletite.

Poskusite. In bodite nežni, prizanesljivi.

Do naslednjič,

Deli to vsebino