Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Bandhe – energetske zapore

Deli to vsebino

Predstavljajte si sobo s tremi vrati. Na sredini te sobe s stropa visi belo blago. Ga vidite? Belo, dolgo blago. Če so odprta vsa vrata, je prepih in blago plapola. Ni pri miru. Ko ena vrata zapremo, spremenimo smer plapolanja. Če zapremo še ena vrata, samo še piš premika belo blago. Ko zapremo vsa vrata, dobimo stabilnost in mirnost.

Pomislite na svoje telo, kot ste razmišljali o blagu. In pomislite, da so zapore oziroma bandhe, vrata. Več jih zapremo, bolj umirjeni in stabilni smo.

Ko bandho zapremo, zadržimo energijo. Jo kultiviramo in uporabimo v korist asane. Mirnost in stabilnost. Pa ne samo telesa. Za mirnost telesa in duha, z vsakim gibom in dihom treniramo telo in duha.

Z bandhami torej shranjujemo in po telesu premikamo energijo, s katero stimuliramo živčevje. Bandhe nam pomagajo pri stabilnosti, mirnosti, koncentraciji in zbistritvi uma. Z njimi lažje ujamemo ravnotežje in se bolje utemeljimo v asani.

Za našo jogo so najpomembnejše tri bandhe. Četrta bandha je zaklep vseh teh treh skupaj. Spoznajmo jih malo bolje.

Mula Bandha

Mula pomeni korenina. Korenina je naš temelj. Osnova. Torej je koreninska zapora temeljna. Vsakič, ko pri jogi slišite besedo “mula” se spomnite na temelj. Na osnovo.

Temeljna zapora se nahaja v medeničnem dnu. Veste, ko čakamo v vrsti pred wc-jem? Katere mišice krčimo? To je to. Zaklep spodnje bandhe. Področje med genitalijami in anusom.

V asanah in tudi drugače lahko vadimo in treniramo zapiranje. V udobnem sedečem položaju se osredotočimo na mišice in jih nežno stisnemo. Pokrčimo. Zadržimo za nekaj dihov in počasi, od zgoraj navzdol popustimo. Ponovimo nekajkrat.

Temeljna bandha je povezana s temeljno čakro. Z zaklepom temeljne bandhe zapiramo, zbiramo energijo v spodnjem delu trupa. Ko se energija iz temeljne bandhe počasi širi navzgor, smo močnejši, stabilnejši in bolj vzdržljivi. Energija nam pomaga pri koncentraciji, spodbuja delovanje medeničnega dna in mišic na področju spodnjega dela trupa. Vpliva na libido in nam pomaga pri sproščanju preprek na področju organov spodnjega dela trupa.

Pomembno: nosečnice, ženske med menstruacijo – izpustite Mulo Bandho.

Uddiyana Bandha

Uddiyana Bandha, ali trebušna zapora, se nahaja na področju popka (čakra Manipura), med temeljno bandho in trebušno prepono. Energijo zbere v jedru in jo počasi pošilja po telesu, s čimer masira notranje organe.

Za vajo trebušne zapore stojimo z nogama v širini bokov. Globoko vdihnemo in se z izdihom nagnemo naprej, kot bi želeli v predklon. Dlani položimo na stegna in se nanje opremo. Torej ne gremo v celoten predklon, ampak se ustavimo z rokami na stegnih. Kot dvig telesa do polovice. Trebuh stisnemo in porinemo navznoter, popek približamo hrbtenici. Držimo tako dolgo kot želimo, oziroma držimo dokler nam je okej. Z globokim in prijetnim izdihom se počasi zravnamo.

Uddiyana Bandha oblikuje in masira trebušne mišice. Prav tako masira notranje organe in pošilja energijo po notranjosti telesa. Stiskanje in sproščanje trebuha ugodno vpliva na cirkulacijo krvi, kar nam pomaga pri prebavi, zaprtju in krepitvi trebušnih mišic.

Pri bandhi je pomembno, da se z njo ne igramo po kakšnem obilnejšem obroku. Najbolje se je z njo ukvarjati na prazen želodec ali dve do tri ure po obroku.

Pomembno: želodčna razjeda, hernija, menstruacija in nosečnost – bandho raje izpustimo.

Jalandhara Bandha

Ne tako zelo poznana in uporabljena Jalandhara Bandsha, ali vratna zapora, se nahaja na področju brade in vratu, v bližini grlene čakre (čakra Vishuddha). Ta zapora skrbi za energijo v vratu in povezuje srce z glavo.

Za vajo vratne zapore sedemo s prekrižanimi nogami in roke položimo na stegna. Globoko vdihnemo, zravnamo hrbet, zapremo oči in rahlo nagnemo glavo naprej. Kot bi želeli brado položiti na prsni koš. Tako zapremo sapnik in grlo. Prsni koš lahko dvignemo, če nam to ustreza, saj tako bandho bolj zapremo. Dih zadržimo tako dolgo, kot ga lahko. Z izdihom lahko glavo dvignemo in se postavimo v začetni položaj. Vse skupaj ponovimo 3x-4x.

Bandha stimulira delovanje ščitnice, ki uravnava metabolizem, presnovo. Prav tako je blagodejna za težave, bolezni v vratu.

Pomembno: visok krvni tlak, srčne bolezni, nosečnost – bandho izpustimo.

Maha Bandha

Ali velika zapora. Šefica. Maha Bandha je kombinacija vseh treh – Mule, Uddiyane in Jalandhare.

Pri glavni bandhi najprej zapremo Jalandharo – vratna bandha, potem Uddiyano – trebušna bandha, nazadnje Mulo – temeljno bandho.

Dih držimo dokler nam je okej, dokler nam ustreza in odgovarja. Ko želimo zapustiti Maho, najprej spustimo Mulo, potem Uddiyano in nazadnje Jalandharo.

Glavna bandha ima veliko koristi. Blagodejna je za živčni sistem, notranje organe in nasploh ima pozitiven vpliv na naše telo in um.

S prakticiranjem sami odkrivamo kaj zapirati in kaj odpirati, kaj je ugodno in kaj nam ne paše. Zato se spravite na blazino in raziskujte.

Bodite radovedni. Dihajte.

Vse dobro,

Deli to vsebino