Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Drishti

Deli to vsebino

Usmerjen pogled

Veste, ko se znajdete v položaju in nimate ravnotežja? Občutek je, da karkoli naredite, ne morete biti pri miru. Se ne morete osredotočiti in … delati jogo? Poznate? Jaz poznam.

Pomanjkanje koncentracije, fokusa, moči.

Drishti

Pri urah joge mojim večkrat rečem, da naj osredotočijo pogled. Naj poiščejo točko fokusa in se koncentrirajo nanjo. Drishti našo pozornost privleče v prostor, kjer se ukvarjamo z jogo in ustavi čas.

Joga je izredno organska in naravna. Pred vso možno teorijo, ki jo lahko predelamo, se dajmo najprej posvetiti sebi in svojim občutkom. Slediti dobrim in razumeti slabe. Teorija je dobra, ampak brez prakse … Kot recept za kruh. Lahko debatiramo, seveda. Lahko beremo, študiramo, ampak dokler ne zamesimo …

Zato praksa. Zaupajte si, zaupajte občutkom telesa. Vse znate, vse imate. Samo zaupajte. Tudi pri drishtiju.

Drishti se uporablja (najpogosteje in tradicionalno pri Ashtangi) za približevanje dharani – koncentraciji in pratyahari – obvladovanju. Na grobo. Malo manj grobo sta dharana in pratyahara dve od osmih elementov joge: yama (morala), niyama (opazovanja), asana (položaji), pranajama (dihanje), pratyahara (obvladovanje občutkov), dharana (koncentracija), dhyana (predanost), samadhi (razsvetljenje).

Pri današnji jogi se najpogosteje ukvarjamo z asanami in pranajamo.

Torej fiksiran, osredotočen pogled omeji distrakcije in nas spodbudi k poglabljanju asane, k treningu moči (fizične in psihične moči).

Ko se postavite v Virabhadrasana 1, v bojevnika 1, dvignete roke nad glavo. Kam gre pogled? Kam vas pelje položaj? Navzgor. In, ko pogled usmerimo navzgor, odpremo prsni koš, zravnamo hrbtenico in spustimo boke, skoncentriramo energijo in smo močnejši. Stabilnejši. Veliko bolj smo v asani, kot če bi pogled usmerili navzdol ali recimo v levo.

Pri drishtiju naj bo obraz sproščen, čim bolj umirjen. Nikogar ne prebadamo s pogledom, naše oči so lahko na pol zaprte. Nežno. Brez grobosti.

Drishti v asani

9 usmerjenih pogledov. Poglejmo jih.

1. Angusthamadhye. Za si jezik polomit. Pogled usmerjen proti palcu. Urdhva Hastasana (pri pozdravu soncu, ko iz Tadasane roke dvignemo nad glavo).

2. Nasagre. Pogled proti konici nosa. Pa preden začnemo vsi škiliti, pogled je nežen in fokusiran, mehek. Uttanasana (predklon), Adho Mukha Vrksasana (stoja na rokah), Urdhva Dhanurasana (most) in Ustrasana (kamela).

3. Hastagre, roka. Trikonasana (trikotni položaj) in Utthita Parshvakonasana (izpadni korak z odpiranjem trupa). V teh položajih roka usmerja energijo asane.

4 in 5. Parsva. Pogled levo ali desno ima pri interpretaciji veliko manevrskega prostora. Zato nas lahko zmede. Za lažjo orientacijo pri pogledu v asanah zato lahko poleg smeri določimo tudi fokus. Recimo navzgor ali navzdol. Parsva drishti je pogost pri obratih trupa. Ardha Matsyendrasana, Marichyasana in Bharadvajasana.

6. Urdhva drishti. Urdhva ali navzgor. Urdhva in oba parsva pogleda pravijo, da glejmo v neskončnost. Torej, da naš pogled ni zaklenjen, ampak zre v daljavo. Drishti je značilen za Utkatasano (položaj stola) in Viparita Virabhadrasana (obrnjen bojevnik).

7. Nabhichakra. Popek. Center, središče. Adho Mukha Svanasasana (navzdol gledajoči pes).

8. Padayoragre ali stopala. Paschimottanasana (sedeč predklon) in Janusirsasana (glava h kolenom).

9. Bhrumadhya. Ali tretje oko. Spet, ne škilit. Oči so tukaj popolnoma ali vsaj na pol zaprte. Nežno usmerimo pogled med obrvi, proti tretjemu očesu. Asane v katerih gledamo proti tretjemu očesu: Matsyasana (položaj ribe) in, ta-daaa, vse sedeče meditacije.

Tako.

Stvar lahko poglobimo (in jo sčasoma tudi bomo, ker je raziskovanje zabavno) in dodamo še čakre, naše energijske tokove. Tukaj pozabimo na juju in čarovnijo, ampak samo malo odpremo naše ume in dopuščamo novemu, da se nas dotakne. Za igro, recimo.

Torej naslednjič, ko se spustite na blazino, poigrajte se z drishtiji.

In, ne pozabite, zabavajte se!

Deli to vsebino