Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Joga in odpiralci bokov

Deli to vsebino

Nič kinky. Odpiralci bokov niso čedni dečki, ki mešajo glave.

Kaj so odpiralci bokov

Torej, kaj so odpiralci bokov? Odpiralci bokov so položaji pri jogi, s katerimi krepimo boke in kolke. Večina ljudi veliko sedi tekom dneva. Ali stoji. Prestopa z ene noge na drugo, sedi s prekrižanimi nogami. Naše noge so večinoma zaprte, zaklenjene v položajih, ki naše boke in kolke slabijo. Boki so tako vedno bolj zakrneli, ker jih preprosto ne uporabljamo dovolj. Okej, seveda jih uporabljamo, ampak ne v vse smeri. Uporabljamo jih pri hoji. Pri “naprej in nazaj”. Kaj pa levo in desno?

Obstaja veliko položajev, ki boke odpirajo, krepijo. Od začetnih do naprednejših asan. In vsi položaji, ne glede na stopnjo, so izjemno koristni za naše telo. Kot pri vseh asanah, moramo biti tudi z odpiralci bokov nežni, previdni. Nič zaletavi. Lotimo se jih počasi, brez pritiska. Brez “zdaj moram narediti špago!”. Pri odpiralcih bokov se lahko hitreje poškodujemo, predvsem na začetku, ko morda niti ne vemo do kje gremo lahko.

Pogledamo asano, si rečemo, da zmoremo in se vržemo vanjo. Raje ne. Postopoma. Počasi in previdno. Z občutkom. V nasprotnem primeru dosežemo ravno nasprotni učinek. To pa ni v redu. Joga je v redu, spoštujmo jo. Njo in asane. Nič ni narobe z malo ponižnosti, s spoštovanjem do telesa in do položajev v katere ga želimo spraviti.

Različni odpiralci bokov

Odpiralci bokov so lahko položaji v stoječih, sedečih ali ležečih pozah. Primerne asane za začetnike so: položaj otroka – Balasana, položaj veselega otroka –  Ananda Balasana, položaj čevljarja –  Baddha Konasana, bojevniški položaji – Virabhadrasana 1, 2 ter trikotnik – Trikonasana. To je le nekaj najpogostejših. Naprednejše asane, ki pa so s prilagoditvami primerne tudi za začetniške vaje, so: položaj orla – Garudasana, polovična luna – Ardha Chandrasana, položaj kuščarja –  Utthan Pristhasana, lotus – Padmasana in položaj goloba – Eka Pada Rajakapotasana.

Odpiralci bokov torej delujejo tako, da odpirajo vezi in mišice okrog kolkov. S pomočjo asan pomagamo medenico in boke obdržati v pravilnem položaju. Z asanami, ki krepijo te predele, preprečujemo zakrnelost in otrdelost. Učinki položajev se poznajo že po parih zaporednih pozicijah, s katerimi odpremo boke. Pojavi se občutek toplote, energije, sproščenosti in odprtosti. Vezi postanejo mehkejše, telo manj napeto.

O koristih odpiralcev bokov je napisana samostojna objava. Ker bi jim rada namenila malo več pozornosti. So pa odlični fizično in psihično. Pomagajo pri odpravljanju stresa, pri tesnobi in občutku napetosti.

Odpri boke. Odpri se novim možnostim dobrega počutja. Odpri telo in um. Telo je neverjetno, mnogo odgovorov ponuja, mnogo rešitev za naše težave. Le malo ljubezni in pozornosti mu moramo nameniti.

Deli to vsebino