Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Joga inverzije

Deli to vsebino

Spomnim se, ko sem se prvič postavila na glavo. Ne vem, v moji glavi je bil nekdo, ki se zares ukvarja z jogo (zares, zares, da ve kaj dela in da lahko reče “ja, z jogo se ukvarjam”) ta, ki lahko naredi stojo.

Moj mejnik je bila stoja na glavi, (supported) headstand – Salamba Sirsasana. Po stoji na glavi sem jogo obvladala. Ne, seveda ne. Moj butasti mejnik, samo to. Ko zdaj gledam nazaj, vidim vse skupaj drugače. (Čeprav se mi še vedno fino zdi, da se lahko postavim na glavo.)

Moja prva stoja na glavi. Bilo me je strah. Ne vem, kaj pa če si vrat zlomim? To ne bi bilo v redu. Kaj pa, če je nikoli ne bom zmogla? Kaj pa … Dokler moški ni udaril po mizi (ne zares) in rekel, da naj jo naredim. “Saj te bom prijel, če boš padla.” In sem jo naredila. Ne preveč elegantno in nič kaj prizanesljivo do telesa, ampak okej, moj mejnik je bil dosežen.

Z mejniki ob strani, inverzije pri jogi delujejo malo, kaj pa vem, strašno? Kot da se lahko z njimi resno poškodujemo, recimo. Saj se lahko. Jaz sem imela kar pošteno vnet ramenski živec. Zaradi nepravilnega sedenja, kar se je pokazalo pri stoji in padcu. Lahko se poškodujemo, ampak z doslednostjo, ponižnostjo in s spoštovanjem do joge in asan, se temu lahko izognemo. Tega sem se naučila po tisti, tisti grši in bolj boleči poti.

Kaj so joga inverzije

Inverzije pri jogi so vse asane, pri katerih je naša glava nižje od srca. Downward facing dog, Adho Mukha Svanasana je inverzija. Predklon, Uttanasana tudi. Niso vse inverzije tiste, kjer stojimo na glavi. Pa tudi tiste, pri katerih stojimo na glavi, niso grozne. Ko jih enkrat zares spoznamo, ko se jim posvetimo in se z njimi spoprijateljimo, pridemo tudi do njihovega bistva in namena.

Počasi.

Postavljanje na glavo je v nasprotju s človekovo naravo. Ampak kljub temu, oziroma ravno zato, ima to početje toliko koristi. Tako kot nas joga nežno spodbuja k premikanju stran od škodljivih vzorcev, nas inverzije spodbujajo k spremembam, k spoznavanju nečesa novega.

Inverzije so druga perspektiva poznanega. Obrnejo naš svet na glavo. Ponudijo nam drugi zorni kot, drugačen pogled. Drugačen pogled na naše telo, naš svet in naravo.

Koristi inverzij so psihične in fizične. In, ker jih je veliko in ker jim želim nameniti malo več pozornosti, so v svojem zapisu.

Tako. Obrnite svoj svet malo na glavo, pretresite zadeve. In dihajte.

Namaste.

Deli to vsebino