Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Joga je zate.

Deli to vsebino

Mislimo, da joga ni za nas. Ker pri jogi telo zvijamo v položaje, ki nam niso blizu. Mislimo, da je joga koristna, dobra za nas šele takrat, ko telo lahko spravimo v določen položaj točno tako, kot telo v ta položaj spravijo drugi.

Pa to ni res. To res ni res.

Joga je koristna za nas že s prvim korakom na blazino. Odvisno od telesa, odvisno od let, ki jih telo ima, od izkušenj, poškodb (tistih, ki so očem vidne in tistih, ki so skrite pred očmi) in prtljage, ki jo to telo nosi. Ampak joga? Joga je koristna za nas že s prvim pravim globokim in pozornim dihom.

Telesa so različna. Naše lupine se med seboj razlikujejo in njihova vsebina prav tako. In ko stopiš na blazino, prideš tja z vsem – z vsem kar si, z vsem kar imaš. Z vsemi mejami. Tistimi telesnimi in tistimi v glavi.

Zato, ko pride do prilagajanja položajev tebi, imej v glavi tole – modifikacija položaja ni goljufanje. Modifikacija položaja je tvoja joga. Prilagajanje joge tvojim potrebam je edina vrsta joge, ki je zate dobra. Ni goljufanje, je joga.

In, ko enkrat sprejmeš lupino in njeno vsebino, postaneš iskren. Sprejmeš. Nehaš z upiranjem. Nehaš z laganjem. Ker ga ni hujšega, kot laganje sebi.

Meje, ki se jih pri jogi dotakneš, so tvoje. Spoštuj jih. Tam so z razlogom. Tam so zato, da se iz njih učiš. Da jih tipaš in počasi, potrpežljivo in spoštljivo, premikaš.

Pri jogi in v življenju – prilagajanje potrebam telesa in glave ni goljufanje.

Zapiši si za uho! Joga je zate. Joga je zelo zate. Tudi, če se v predklonu nikoli ne dotakneš prstov na nogi. Prilagajanje ni goljufanje. Je pot k boljšemu tebi.

Bodi dobro,

Deli to vsebino