Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Kako biti srečn(ejš)i

Deli to vsebino

Svetovni dan sreče je.

In, a ne stremimo k sreči? K radosti, veselju? A si ne želimo vsi notranjega miru, zadovoljstva?

Pa predem gremo naprej k iskanju sreče, to ni tiste vrste zapis, ki vas bo v desetih korakih pripeljal do nirvane. Krasno bi bilo, če bi teh desetero korakov obstajalo in trdno sem prepričana, da vodila in navodila v tej smeri internet tudi premore. Jaz in ta zapis se bolj nagibava k prevzemanju odgovornosti in zavedanju o moči, ki jo imate v sebi, da spremenite svoje življenje na bolje. Da v sebi premaknete tisto nekaj, kar vas potem odpelje k sreči. K sreči ali kakorkoli imenujemo stanje pomirjenosti na dolgi rok.

Kako biti srečni?

Ralph Martson je rekel, da je sreča izbira, ne rezultat. Da te ne bo nič osrečilo, dokler se sam ne odločiš biti srečen. Sreča ne bo prišla do tebe, sreča bo prišla iz tebe.

Sreča je lahko odločitev.

Kako torej biti srečni?

Znanost za iskanjem sreče

Leto dni nazaj sem bila tako zelo nesrečna in vdana v usodo in brezciljnost, da sem se odločila za antidepresive.

Kje sem danes? Tam, kjer sem si takrat želela biti. Tam, kjer sem si želela biti tudi lani, samo vedela nisem, kako naj se premaknem. Pa kam naj se premaknem.

Ko se vprašamo, kaj nas osrečuje, pogosto pomislimo, na okoliščine, dobrine, ljudi. Ampak sreča, sreča je ena sama kemija. Zato tudi “nesrečnim” ljudem predpisujejo tablete, ki uravnavajo ravni hormonov za “srečo”. Hormoni, nevrotransmiterji, kemikalije v možganih? Ti so odgovorni za našo srečo. Oziroma, odgovorni za občutke in čustva, ki jih s stanjem sreče povezujemo.

Odgovorni za našo srečo

V vsaki situaciji, lepi ali ne tako lepi, si lahko pomagamo z zviševanjem srečnih kemikalij v naših možganih. Telo vse zna. Vse, samo uporabljati ga moramo.

Endorfini

Endorfini se proizvajajo v centralnem živčnem sistemu in nam pomagajo pri lajšanju fizičnih bolečin. Zaradi njih smo lahko tudi omotični.

Kako spodbudimo večje doze endorfinov? Z vadbo. Z miganjem. Anaerobno ali aerobno. V določeni študiji so prišli do ugotovitve, da so posamezniki z depresivno motnjo po 30 minutnem sprehodu, 10 dni zapored, konkretno omilili občutke depresije. Kar okej, ne?

Serotonin

Serotonin je verjetno najbolj znana srečna kemikalija (hormon sreče). Verjetno tudi zato, ker se z njim najbolj pogosto ukvarjajo psihiatri in antidepresivi. Serotonin je nevrotransmiter, ki ga lahko sprožimo tudi sami.

A ni to fajn? In enostavno. Dnevna svetloba, sonce. Vadba, pozitivne misli.

Dopamin

Tudi nevrotransmiter. Pravijo mu tudi kemikalija nagrade. Ko igramo pikado in zadenemo center, ko opravimo določeno nalogo, naše telo sprosti dopamin in naši možgani to dojamejo kot naloga uspešno opravljena – good job.

Z dopaminom se lahko “zadenemo” tudi drugače. Študije so pokazale, da prijaznost do drugih ljudi prav tako sproža dopamin. Prostovoljstvo, recimo. Dokazano. In, kot pravijo strokovnjaki, že samo misli, pozitivne, prijazne, lepe misli zvišujejo raven dopamina. Krasno!

Oksitocin

Če ste rodile, če ste mame, potem vam je zadeva precej znana. Oksitocin je hormon, ki se sprošča med nosečnostjo in dojenjem. Ne spomnim se imena, ampak oksitocin je tudi sestavina določene droge (podobne ekstaziju).

Oksitocin je povezan z bližnjimi, toplimi, ljubečimi odnosi. Hormon nam daje prijeten občutek ščemenja (“metuljčkov”). Kako priti do doze oksitocina brez da bi vzeli ekstazi? Objemite tistega, ki ga imate radi. Pobožajte mačko. Peljite psa na sprehod.

Kemija, ki nas osrečuje. Vse imamo na dosegu roke. Vse je v nas. Srečnejši postanemo, ko se za to odločimo. Ko se spravimo na to pot.  Ko si znamo vzeti čas zase.

Bodite dobro in bodite srečni. Lahko tudi v cvetju.

Deli to vsebino