Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Kako izbrati pravo blazino za jogo

Deli to vsebino

Veliko vprašanj dobivam glede joga blazin. Katere so fajn, katero podlogo kupiti. Joga mat, bi rekli svetovljani. 

Moja prva blazina za jogo je bila nekakšna spužva, ki je služila kot blazina za na plažo. Njena joga kariera je bila kratka. Vendar tudi naslednja joga blazina ni bila ravno joga cvetka. Običajna, poceni blazina.

Blazina za jogo

Nakup joga blazine je naporen. Zadeve niso poceni, seveda se človek želi prepričati pred nakupom. En impulziven nakup v Lidlu, brez predhodne študije, se mi je sicer obrestoval. Blazina za, vsaj zdi se mi, 8 evrov je bila odlična. Bila je krasna. Mogoče tudi zato, ker sem jo kupila v takšnem življenjskem obdobju. Ampak res, bila je dovolj mehka, trda, nedrseča, lepa, debela. Siva. In hecno, naslednje leto, ko je Lidl ponovil januarsko joga ponudbo, sem kupila še eno. Ki pa ni bila tako fajn. Ampak, kot pravim, mogoče ima siva blazina samo emocionalno vrednost. In, kot sem kasneje izvedela, ima verjetno še veliko drugega poleg, ker so zadeve iz pene eno tako malo leglo bakterij.

Debelina in trdota

Mehkejša je blazina, bolj nam bodo hvaležna naša kolena. In na drugi strani, bolj trda je blazina, več ravnotežja bomo imeli.

Kaj izbrati? Odvisno od občutljivosti vaših kolen, sklepov. Sčasoma se sklepi navadijo na položaje in se utrdijo, tako da statičnost ni vedno boleča. In zato priporočam bolj trdo blazino. Oziroma, če ne ravno trdo, potem bolj kompaktno. Trša blazina se namreč ne upogiba pod težo, zato je tudi pri ohranjanju ravnotežja bolj ustrežljiva. In, če vas bolijo kolena, lahko debelino, mehkost blazine nadomestite z brisačo, ki si jo postavite pod boleč sklep.

Debelejše in bolj trde blazine so hkrati tudi težje in zato morda ne tako praktične za potovanja ali nošnjo na sploh. Pri mehkih podlogah se zapestja rada ugrezajo, prsti niso enakomerno porazdeljeni, kar predstavlja nevarnost za poškodbe zapestij.

Zato sem jaz bolj za trdo blazino. In, če vam to ni okej, potem izberite tanjšo. Najslabša možnost je mehka, debela blazina, na kateri sicer ne boste čutili pritiska, ampak tudi ostali občutki bodo bolj šibki in vaše asane posledično ne tako dobre. Morda celo nevarne.

Lažje blazine se začnejo nekje pri 1,5 mm (potovalne variante). Debelejše pa pri 4 ali 5 mm. Ena mojih blazin (Manduka PROlite) z 1,9 kg (debelina 4,7 mm, guma) je zame recimo že relativno težka. Ni tako težka, da je ne bi mogla nositi na ure joge, ampak je težja in med postojnsko zimo in burjo zelo odveč.

Drsenje

Do določene mere lahko vse blazine drsijo. Nisem še imela prilike poskusiti plute, zanjo pravijo, da je nekaj edinstvenega na področju joga podlog in naj bi bila od vseh materialov najmanj ali celo nič spolzka. Pri jogi so jo pohvalili tudi jogiji, ki na njej jogirajo.

Drsenje je zoprna stvar. Zna biti tudi nevarna. Med jogo se mi precej potijo roke (stopala tudi), zato je oprijem pri meni izrednega pomena. Če ne gre drugače, obstajajo rokavičke in nogavičke, ki stvar omilijo. Ali preprečijo. In, če imamo radi kontakt s podlago, pomaga tudi baby puder.

Pluta je tu fajn, ker je groba in je zato oprijem bolšji. PVC blazine so bolj gladke in seveda bolj drseče. Guma, bombaž, pluta so tako najbolj okej kar se oprijema tiče.

Vedno lahko tudi čez joga blazino namestimo nedrsečo brisačo. To je bombažna brisača, ki ima spodnjo stran iz nedrsečega materiala, ki se oprime podlage, zgornjo pa iz bombaža ali mikrovlaken. Če nas ne moti trdost, jo lahko položimo direkt na tla, drugače pa na joga blazino. Edina težava pri brisačah so bakterije. Zato jih je potrebno prati.

Če smo za jogo pripravljeni odšteti malo več, potem izberemo Liforme. Joga na njej ne drsi, blazina je izredno kompaktna. Blazina je dražja, ampak je kot investicija, ker res zelo dolgo zdrži. Moja je po petih letih nespremenjena in še vedno odlična pri svojih nalogah.

Mogoče še to: blazine z reliefom drsijo manj.

Velikost

Tu ni kaj veliko za povedati. Večji ste, daljšo blazino potrebujete. Jaz s 160 centimetri uporabljam 180 cm dolgo in cca 60 cm široko. Odvisno od proizvajalca, ampak načeloma gre za standardizirane dolžine in velikosti.

Kako vedeti, če bo blazina pravšnja za vaše telo? Pomislite na svoje centimetre in na svoje telo v Savasani. Vaše telo v Savasani je v celoti na blazini, nič ne visi čez rob. In fino je, da je od glave in od stopal (še vedno ste v Savasani) še par centimetrov. V mojem primeru imam 20 cm viška (torej 10 nad glavo, 10 pod stopali). Lahko je več, lahko je manj, fino pa je, če je blazina vsaj kakšen centimeter daljša od vas.

Cena

Vsak korak stran od standardnih plastičnih PVC joga blazin stane kakšen evro več.

Kaj je še sprejemljiva vsota? Odvisno kaj od blazine želimo. Kot pravim, sama sem bila zadovoljna tudi s tisto za 8 evrov. Cena ni pogoj za dobro prakso joge.

Blazine iz gume so bolj vzdržljive, recimo. Tiste blazine za nekaj evrov imajo krajšo življenjsko dobo. Recimo, da so dražje joga blazine investicija, cenejše pa potrošni material.

Material

Razlike v materialih so. Tudi v tem zapisu sem ji že omenila. Ampak poglejmo jih natančneje.

PVC blazine nudijo udobje in se ne uničijo tako hitro. Niso pa najbolj prijazne do okolja. Na drugi strani so blazine iz pene, ki so načeloma bolj prijazne do okolja in so prijetne in udobne, ampak njihov glavni minus so odprte celice materiala. Tu se namreč zadržujejo bakterije. Guma je v primerjavi s peno na tem področju boljša. Zaprte celice materiala so čistejše. Ampak posledično so takšne blazine težje in dražje. Najlažji med vsemi je bombaž. In prijazen je do okolja. In zelo tanek. Nazadnje je tu še pluta, ki je groba, ampak prijazna do okolja in izjemno higienična.

Kateri material bi izbrala jaz? Gumo.

Poslušajte telo

Najpomembnejše od vsega je udobje. Če se na blazini počutimo okej, go with it.

Ponudba danes je neverjetna. Res, človek se izgubi. Materiali, velikosti, barve, debelina …

Ni nujno, da vam bo dražja blazina nudila vse tisto, kar od blazine želite. Je pa res, dražja blazina je investicija, cenejša je potrošni material.

Upam, da sem vsaj malo pomagala pri odločitvi. Če imate kakšno vprašanje, pišite. Lahko tu, lahko na Facebooku ali Twitterju, lahko preko e-maila. Nakup blazine ni tako majhna stvar. Vem kako težko je predelati vse informacije in sprejeti odločitev.

Kar vprašajte,

Deli to vsebino