Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Kako nehati s perfekcionizmom

Deli to vsebino

Kako ubiti perfekcionista

Kill it with fire!

Zase radi rečemo, da smo perfekcionisti, a? Ker se sliši tako … perfektno. Ker perfekcionisti vse prav počnejo. Ker ne obupajo. Ker obvladajo. Kolikokrat ste recimo na razgovoru za delo potencialnemu delodajalcu, na vprašanje po vaših pozitivnih lastnostih, kot eno navedli perfekcionizem? Jaz sem jo verjetno vsakič. Pa vseeno nisem dobila šihta. Če se pa sliši tako lepo. A če bi ljudje vedeli, da se za oznako, ki si jo mimogrede nalepimo in prodajamo kot nekaj pozitivnega, skriva skoraj motnja, nam ne bi tako ploskali.

Biti perfekcionist niti ni okej. Ker nam lahko škodi.

Med pospravljanjem svojega podstrešja sem naletela na takšne in drugačne zadeve, ki mi v bistvu nič ne koristijo pa sem se vseeno rada okitila z njimi. Perfekcionizem je ena od njih. Fajn je, da se spodbujamo, da želimo več, da želimo biti boljši. Seveda. Da stremimo k izboljšanju. Ampak biti bolni od želje po perfektnosti? Ne. Zato sem za to, da perfekcionista v sebi ubijemo. (Lahko tudi z ognjem.)

Kako nehati s perfekcionizmom (kako premagati perfekcionizem)

Vsak se bori s svojimi težavami. Eni pri delu, drugi pri hobiju, tretji pri vsakdanjostih. Četrti na vseh področjih. Seveda vsi stremimo k najboljšemu. Ampak tudi dobro je dovolj dobro

Osredotočanje na pot, ne na cilj

Morda je naš narod tak, morda gre za globoko zakoreninjeno krščansko vzgojo, ki se (tudi) nehote prenaša iz generacije na generacijo. Ampak jaz ne bom trpela, upajoč, da bo po smrti lepše.

Vam povem skrivnost? Delo, ki ga opravljate, bo opravljeno ne glede na to ali boste poleg jamrali ali se zabavali. Pravzaprav je velika verjetnost, da bo še bolje opravljeno, če ne boste tako zamorjeni in se boste zaradi dobrih ali slabih hecov, ki jih ob delu zganjate, malo nasmejali in sprostili. Zagodli kakšno traparijo sodelavcu, recimo. Naša narodna etika pravi takole: tisti, ki dela in se poleg veseli, dela premalo. Oziroma mu je preveč lepo in če mu je preveč lepo, to pomeni, da ne dela dovolj, ker če bi delal dovolj, mu ne bi bilo lepo. Narod moj. A veste, da ko je naše telo napeto, je doživljanje in dojemanje podobno tistemu, kot ko smo v strahu? Ko smo prestrašeni se naše vidno polje zoži, kar pomeni več prostora za napake. Ko uživamo v tem kar počnemo, se naše vidno polje razširi. Torej naš entuziazem nam pomaga biti boljši. Naša dobra volja nam delo pomaga opravljati bolje.

Delanje in sprejemanje napak

Pazite to, namerno! Namerno delanje napak. Včasih se mi zdi, da se bo svet ustavil, če nečesa ne bom točno tako in točno takrat naredila. Da bo moja slovnična napaka povzročila kolaps vseh vzporednih vesolj. Recimo, ta majna napaka. (Vse okej, vsi smo še tu.)

Svet se ne bo ustavil samo zaradi nas. Tako pomembni spet nismo. Včasih, ko se črna linija na desnem očesu ne ujema s tisto na levem, grem vseeno med ljudi. Savage sem, vem. Ker največkrat so te majhne napake samo napake v naših glavah. Ker radi pretiravamo. Je pač tako, ljudje smo zmotljivi. Se motimo. In prav je tako. Če se ljudje ne bi motili, bi morda še danes živeli v temi. T. Edisonu je žarnico uspelo pravilno sestaviti v 10001. poskusu. Iz napak se učimo. Iz napak gradimo boljše verzije sebe. Boljše verzije sebe in boljši svet okrog sebe.

Smejanje in pozitivnost

Ja, ja, smeh je pol zdravja. Smejte se pogosto. Smeh ustvari dovolj dopamina, da lažje prebrodimo tiste najhujše trenutke. Dopamin, kdo ga nima rad? Gre za nevrotransmiter, ki poživljajoče vpliva na srce, krvni obtok. Zaradi njega smo dejavni, živahni in dobre volje. Dopamin spodbuja mišljenje. Pomanjkanje dopamina pa se kaže v nemotiviranosti, brezvoljnosti in čustveni praznini. Bodimo tudi veseli. Smejmo se. Tudi pri opravilih, ki nam morda niso tako zelo pri srcu. Kdo pa pravi, da sami ne moremo poskrbeti za zabavo?

Res ne maram likanja. Ker se vedno najde kakšna guba, ki noče stran. Ali jo z likalnikom naredim sama. Imam pa zelo rada glasbo. In rada pojem. In tako tudi likanje postane bolj zabavno. Ne pravim, da pojte. Želim vam povedati, da se lahko imate fino, če tako želite. Bo za vse boljše. Najbolj pa za vas.

Prizanesite si. Ne bodite strogi do sebe. Smejte se. Imejte radi. Obkrožite se z ljudmi, ki vas nahranijo, ki vas nabijejo s pozitivno energijo. Ne primerjajte se z drugimi. Ne idealizirajte drugih. Bodite vi.

Počnite traparije. Dovolite si doživljati in živeti malo po svoje.

Najtežje pri spremembah je narediti prvi korak. Namerno ipustiti črko. Si dovoliti biti drugačen. Ampak, ko je prvi korak mimo? Se spomnite občutka, ko ste prvič brez pomožnih koles na kolesu ujeli ravnotežje? Kako enostavno! Kako osvobajajoče! Dajte. Dajte stran pomožna kolesa, ker vas samo ovirajo. Prva vožnja ne bo perfektna. Bo pa zabavna. Za okolico morda bolj kot za vas. Ampak dajte, dovolite si biti živi pa razigrani in razposajeni. Ne samo, da boste dobro delili naprej, tudi vi boste boljši. 

Bodi dobro! Ker dobro je dovolj dobro, 

Deli to vsebino