Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Kako začeti z jogo

Deli to vsebino

Za jogo radi mislimo, da moramo najprej izpolnjevati malo morje pogojev, da se lahko začnemo z njo ukvarjati. Tudi jaz sem. Zato sem pred prvim udejstvovanjem na blazini premetala ves internet. Kar je trajalo približno mesec dni. Imela sem srečo, da sem z jogo začela flirtati na začetku leta, ko na medmrežju mrgoli nešteto začetniških izzivov. In tako sem začela. Z vodenimi praksami joge na Youtubu. Ne spomnim se, če sem dala čez celoten izziv, sem pa kmalu jogo vzela za svojo. Pa naj povem – nisem bila športni tip dekleta. Nisem bila plesalka ali bivša gimnastičarka. Bila sem pred tridesetico, brez smisla v življenju in z antidepresivi v predalu nočne omarice. Borila sem se s tesnobo ter paničnimi napadi.

Ne bomo pretiravali pa fantazirali, na noge se nisem postavila (samo) zaradi joge. Na noge sem se postavila, ker sem bila sita potlačevanja lastne narave. Eno od orodij, ki mi je pomagalo navzgor, je bila tudi joga.

Kako se torej lotiti joge brez da bi za to porabili mesec življenja? Kako utišati vse tiste misli, ki kričijo po perfektnosti časa, misli, ki nam želijo dopovedati, da naše telo ni narejeno za jogo, da nismo gibčni, zen ali razsvetljeni? Ali moram v Indijo? Ali moram nehati jesti meso? Ne. Čisto nič ti ni treba. Samo blazino razgrni.

Kaj potrebujem preden se odločim začeti z jogo?

Lahko bi rekla, da ne potrebuješ ničesar. Tako, kot radi rečemo joga majstri. Saj načeloma res ne potrebuješ veliko in, kot pravijo, potrebuješ le dih. Drži. Vendar, da bo praksa joge prijetnejša pa varnejša, potrebuješ vsaj blazino. Kakšno blazino? Ni nujno, da je to blazina za trimestno število evrov. Nekaj, kar nudi oporo sklepom in ne drsi. Več o blazinah lahko prebereš tukaj.

Prav pridejo tudi pripomočki, ki služijo kot podaljšek naših udov. Z njimi si ali približamo tla ali podaljšamo roke/noge. Joga kvadri, joga trakovi. Oboje lahko nadomestiš s predmeti, ki jih imaš doma. Namesto kvadra vzameš okrasno blazino ali zvito odejo, namesto traku pa šal ali brisačo, recimo. Ne komplicirat, ne potrebuješ Alo pajkic, lahko so iz Kika.

Kdaj naj jogiram?

Načeloma takrat, ko si vzameš čas za jogo. Naj bo to zjutraj, kot narekuje tradicija, ali zvečer, ko se dan umirja. Je pa fino, da vnaprej določiš vsaj približen čas, ki ga nameravaš namenjati jogi. Določiš dan (ali več njih), uro. Trajanje naj morda sledi trenutnemu navdihu, volji, želji. Če ne prakticiraš joge vodeno, potem si dovoli poslušati telo, slediti občutkom in tako prilagajaj prakso in njeno trajanje trenutnim potrebam.

Koliko časa naj jogiram?

Kot začetnica kaj več od pol ure joge nisem marala. Ne, ker ne bi šlo, ampak preprosto, ker mi ni ustrezalo in mi je koncentracija hitreje pošla. Daljše in bolj pogoste prakse so prišle na vrsto, ko sem se ufurala v jogo in jo vzela kot sestavni del dneva. Pa tudi zdaj variirajo, ker, kot prej omenjeno, odvisno od dneva, potreb, želja, stanja. Rada rečem, da je joga na blazini trening za življenje, zato tudi spodbujam trening posluha za telo – vsak centimeter giba, ki ga uskladiš z dihom, je lahko učitelj. Poslušaj in usliši. Ravno tako pri času za jogo; sledi svoji naravi in jogo umesti v dan in čas, ki ti najlepše sedeta na dušo.

Kateri položaji so primerni za začetnike?

Jih bom kar naštela. Balasana, Adho Mukha Svanasana, bojevnik 1 in 2, Vrksasana, Trikonasana, nizek izpadni korak in visok izpadni korak, Marjaryasana, Tadasana, Palakhasana, Uttanasana, Bhujangasana, Utkatasana, Paschimottanasana, Setu Bandhasana, Savasana. Na grobo. Primerni so tudi sedeči obrati trupa in predkloni z modifikacijami.

Pa verjamem, da boš pred samim začetkom svoje joga prakse iskal vodiče na Youtubu, kar spodbujam, tako da brez panike, v videih namenjenih začetnikom boš našel točno to – položaje, ki so primerni za štart joge. Primerne prakse, ki so naklonjene tudi začetnikom, najdeš tudi na mojem kanalu. Enkrat seznanjeni z njimi potem lažje sami povezujemo elemente med seboj in sledimo tempu, tranzicijam in držanju položajev, kot nam ustreza.

Kaj moram še vedeti preden začnem z jogo?

Da so naša telesa unikatna. Naša telesa in njihova vsebina. Zato idejo o tem, da moraš biti gibčen preden se začneš ukvarjati z jogo, opusti. Preveriš lahko tudi najbolj pogosto zastavljena vprašanja o jogi, kjer morda najdeš kakšen odgovor. Vedeti moraš tudi, da je joga nežna a efektivna vadba, ki spodbuja, nagrajuje in, včasih, tudi kaznuje. Ego pusti ob strani, naj bodo gibi zavestni in naj te omejitve, ki jih ima vsako telo, spomnijo, da napredek ne pride čez noč, ampak da je zanj potrebno vzdrževati samodisciplino. Vedeti moraš, da ni nič narobe, če zgrešiš vdih ali izdih in da ni nujno ves čas dihati glasno in oceansko. Vedi tudi, da ni potrebno imeti atletskega telesa ali kondicije ali sixpacka. Vedi, da na blazino prideš z vsem kar si, z vsem, kar je tvojega. Z vsemi kilogrami – s tistimi, ki jih kaže tehtnica in s tistimi, ki jih nosi srce. Zato vedi, da je čas, ki ga preživljaš na blazini, tvoj. In vedi, da jogi milo rečeno dol visi, kako na blazini zgledaš.

Pomembno je, da razgrneš blazino. Večkrat se pohecam, ko vprašajo, kaj je najtežje pri jogi. Razgrniti blazino. Ko je blazina razgrnjena, stopiš nanjo, vdihneš, zamižiš, začutiš in greš. Greš nasproti dobremu.

Razgrni blazino. Ne čakaj na idealen čas, ne brskaj mesec dni po internetu, razgrni blazino in si reci: to, jogi! Res ne potrebuješ veliko. In res – ne kompliciraj.

Razgrni blazino. In bodi dobro,

Deli to vsebino