Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Koristi odpiralcev bokov

Deli to vsebino

Odpiralci bokov (več o odpiralcih bokov) in njihove koristi. Psihične in fizične. Kot vsaka stvar pri jogi, imajo tudi odpiralci bokov fizične in psihične koristi za nas. Kdor se bolje spozna na čakre, verjetno ve, da se druga čakra nahaja v predelu trtice in odpiralci bokov so povezani s tem energijskim središčem. Kot pravijo poznavalci čaker, v drugi čakri je center emocij, zadovoljstva, občutkov, intimnosti, senzualnosti, povezovanja. Z asanami za odpiranje bokov posredno odpiramo pot energiji prej naštetega. Se ne zapiramo, ampak se odpiramo. Podobno je tudi z odpiralci srca.

Koristi odpiralcev bokov

Odpiralci bokov nam pomagajo varovati naša kolena, hrbet (predvsem križni predel) in z njimi postopoma osvojimo (na začetku) težje asane. Poglejmo natančneje.

Manj bolečin v križu

Odpiralci bokov pomagajo medenico ohranjati v nevtralnem, pravilnem položaju. S krepitvijo vezi in mišic krepimo tudi medenično dno. Medenica, ki jo zaradi slabe rotacije kolkov, povleče ven iz njenega nevtralnega položaja, vpliva na spodnji del hrbta. To povzroča bolečine in napetost v predelu križa.

Pomagajo kolenom

Okrepljeni kolki razbremenijo kolena. Kolk je sklep, ki je sestavljen, na grobo, iz žogice in posteljice. To pomeni, da se lahko, v nasprotju s kolenom, kolk giblje v vse smeri.

Poleg dveh direktnih koristi, so tudi tu stranske koristi, ki jih odpiralci bokov ponujajo:

  • pomagajo pri težavah z uriniranjem
  • stimulirajo organe
  • povečujejo gibljivost bokov
  • izboljšujejo držo
  • pomagajo pri bolečinah zaradi išiasa
  • odpravljajo zatrdelost in bolečine v križu

In, ker joga brez psihičnih koristi ne bi bila joga, so tu še koristi za našo psiho. V predelu bokov shranjujemo naše naravne, osnovne reakcije na stres. Takšna zatrdelost se najbolj kaže v ramenih in bokih. Stres, travme, strah in tesnoba, vse neprijetno shranjujemo v teh delih telesa. Odpiralci bokov te napete dele sproščajo, sproščajo zategnjenost, zakrčenost. In energijo, ki se tam ujame.

Tako. Koristi odpiralcev bokov. Veste kaj bom rekla; dokler človek ne poizkusi, ne ve. Poizkusite, v najslabšem primeru se boste pač raztegnili. In tudi to je okej.

Deli to vsebino