Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Kratek vodič po čakrah

Deli to vsebino

Sedem čaker v našem telesu je sedem centrov, skozi katere teče, se pretaka energija.

S čakrami se nikoli nisem pretirano ukvarjala. V teoriji. V praksi pa nevede verjetno ja. Ampak za njimi stoji nekaj študij in raziskav. Veliko teh tuhtanj kaže na to, da so to centri, ki se jim premalo posvečamo, ki jim dajemo premalo zaslug. Ne samo joga in vzhod, ampak tudi zahod in medicina sta na tem področju že veliko naredila in priznala.

Blokirana energija, energija, ki ne more skozi čakre, ni okej. Saj veste, karkoli nalagamo nase in ne dajemo ven iz sebe, nam škodi. Zato se dajmo malo poigrat s čakrami, z energetskimi tokovi in, v najslabšem primeru se bomo pač počutili boljše in nekaj koristnega naredili zase, za naše psihično in fizično telo.

Poglejmo čakre in poglejmo zakaj je pomembno, da se skozi njih naša energija prosto pretaka.

Temeljna čakra

(Muladhara) se nahaja takoj pod trtico. Korenina preko katere črpamo hrano za naš um. Nanaša se na povezavo med fizičnimi in materialnimi vidiki življenja.

Ko pomislite na temeljno čakro, pomislite na korenine. Na prizemljitev, močne temelje, močno osnovo. Je temelj in izhodišče za nas duhovni razvoj.

Položaji: Apanasana (koleno k bradi), Malasana (počep), Salabhasana.

Sakralna čakra

(Swadisthana) se nahaja okrog trtice in je naš čustveni center. S sakralno čakro povezujemo naše naklonjenosti, želje, navezanosti.

Položaji: Balasana, Trikonasana, Natarajasana.

Trebušna čakra

(Manipura) se nahaja v hrbtenici, za popkom. Je naš center. Naše jedro. Ko pomislite na zagnanost, samozavest, pomislite na tretjo čakro.

Položaji: Navasana, Virabhadrasana 1, 2, 3, Bakasana.

Srčna čakra

(Anahata) je locirana na hrbtenici za srcem. Pri srčni čakri gre za odnose, za ljubezen in sočutje.

Položaji: Urdhva Mukha Svanasana, Ustrasana, Sarvangasana.

Grlena čakra

(Vishuddhi) se nahaja na hrbtenici za grlom. Grlena čakra je povezana z govorjenjem, poslušanjem. Grlena čakra je zadolžena za komunikacijo.

Položaji: Bhjungasana (kobra), Sarvangasana, Matsyasana (riba).

Tretje oko

(Ajna) sedi na vrhu hrbtenice, med očmi, na čelu. Je naša intuicija. Modrost. Um.

Položaji: Adho Mukha Svanasana (pes), Virasana, Uttanasana (predklon).

Kronska čakra

(Sahasrara) se nahaja na vrhu glave. Kronska čakra skrbi za naš energetski sistem, za povezavo z nami in drugimi. Povezavo z energijo okrog nas.

Položaji: Halasana, Padmasana, Salamba Sirsasana.

Torej, kaj točno so čakre?

Čakre so centri v našem telesu, ki skrbijo za pretočnost energije. Za tok prane. Predstavljajte si življenjsko energijo (prana) kot reko. Reko, ki nemoteno teče po svoji strugi. Struga reke je speljana pod sedmimi mostički. Kaj se zgodi, če se v strugi pojavijo ovire? Če reki onemogočimo pretočnost? Če se mostovi zaprejo ali zamašijo?

Voda se kopiči na oteženih prehodih, morda celo poplavlja. Zadeva lahko postane neobvladljiva. Morda celo katastrofična. Pomislite na svoje telo kot na rečno strugo in predstavljajte si, da so mostički čakre, reka pa energija. Razumete pretočnost?

Mogoče se vam zdi vse skupaj malo vilinsko in nič kaj preveč oprijemljivo. Morda smešno. Kar je okej. Ni treba vsega, kar na internetu preberemo, vzeti zares. Sama nisem naklonjena vraževernosti, vedeževanju ali kakršnemu koli čaranju s številkami, planeti ali imeni. (Ali kristali in kadili.) Sem pa naklonjena znanosti. Imenujemo jih kakor jih želimo, vendar človeško telo dela na energijo, ki se pretaka. Je energija. Energija smo mi in vse okrog nas. In, če se ukvarjate z jogo ali ste jogo spustili blizu svojega življenja, potem sem prepričana, da ko zlezete na blazino, ko prvič zares vdihnete in se nasmehnete, čutite čarobnost in prepoznate znanost.

Ni potrebno veliko in predvsem ni potrebno komplicirat. Uživajte. Dihajte. Raziskujte.

S čakrami ali brez, bodi dobro.

Deli to vsebino