Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Mojih pet koristi joge

Deli to vsebino

Joga. Na več načinov. In s petimi koristmi. Koristi joge je veliko – joga sprosti, da nove energije, krepi (fizično in psihično). Z njo spoznavamo svoje telo, svoje omejitve in zmogljivosti telesa. Ter jih premikamo.

Tiste fizične. In tiste psihične.

Koristi joge

Joga ima precej koristi. V tem zapisu bom izpostavila tiste, ki jih najbolj občutim sama. Te so tudi tiste, ki so mi najbolj pomagale pri druženju s tesnobo. Najti moraš način, ki ti ustreza, ki ti največ da. Tukaj je pet koristi joge, ki so mene spravile v drugi svet.

Sproščanje stresa

Manj stresa pomeni več sproščenosti. Joga nam pomagati sprostiti telo in um. Ko je naše telo pod stresom, zateguje naše mišice. Nas pušča v nekakšnem krču. Spomnim se, da so me vratne mišice bolele kar nekaj časa preden sem ugotovila, da nekaj ni v redu, da nisem okej. Stres je naredil svoje, bolečina v vratu se je vedno bolj širila. Na ramena ter po zatilju navzgor. Kar je delno pripomoglo tudi k mojim napadom panike, saj nisem imela pojma, od kje takšna bolečina.

Mislila sem, da sem bolna, kaj pa.

Tako kot pri eni od vedenjsko-kognitivnih tehnik tako tudi pri jogi napenjamo in sproščamo mišice. Sproščamo zategnjenost, krče. Ramena sprostimo in jih ne tiščimo k ušesom. Telo prepozna fizično napetost ter sklepa, da smo pod stresom. In obratno, sproščenost dojame kot umirjeno stanje ter podzavestno umiri naš um. Z meditacijo ali brez, joga pomaga pri sproščanju stresa.

Fleksibilnost in gibčnost

Asane (joga položaji) delujejo tako, da raztezajo mišice. Ko stopimo v asano napnemo mišice, ko asano zapustimo, jih sprostimo. Raznolike asane pripomorejo k boljšemu gibanju telesa. Pripomorejo k ravnotežju. Joga pomaga telesu, da postane bolj prožno ter ne tako leseno.

Kot pravijo strokovnjaki, nekje po 8 tednih joge se fleksibilnost telesa poveča za 35%. Kar okej.

Pri meni je to pomenilo, da sem po cca dobrem mesecu lahko v stoječem položaju in iztegnjenimi nogami, položila celotno dlan na tla v predklonu. Z relativno poravnano hrbtenico. Pred tem sem se tal dotaknila le s sredincem. Na dober dan.

Izboljšana drža

Ko smo močnejši in bolj prožni, se tudi naša drža izboljša. Večina stoječih in sedečih asan izboljša našo fizično moč, raztegne in pretegne mišice, tako da smo v stoječem ali sedečem položaju višji. Pa ne dejansko višji, le bolj zravnani.

Po določenem času ukvarjanja z jogo sem opazila, da me nepravilno sedenje (zvita hrbtenica) zelo moti. Ko se telo enkrat navadi na pravilno, izboljšano držo, nas samo opomni kdaj nekaj ne počnemo prav. Ker, kar ni prav, telo občuti. Ker ve, kaj je prav.

Fizična moč

Joga pomaga pri moči. Iz predklona v desko, lovljenje ravnotežja na rokah, medtem ko kolena počivajo na nadlahteh, držanje položajev, prehodi med njimi … Telo ves čas joge dela z lastno težo, krepi stabilizacijske mišice, jedro.

Ashtanga in power joga sta obliki joge, ki sta dokaj fizični, medtem ko recimo hatha joga ne pripomore toliko k fizični moči. Večina asan gradi moč v zgornjem delu telesa. Stoječe asane, sploh če jih zadržimo za nekaj res dolgih dihov, krepijo moč stegenskih mišic. Tudi trebušnih. Skoraj vse asane, ob predpostavki, da jih izvajamo pravilno, krepijo mišice.

Dobra za srce

Tako pravijo. In jaz jim verjamem. Ker sem malo nagnjena k nenehnemu preverjanju svojega zdravja in paničarjenju glede simptomov, ki jih prepoznam (tudi če jih nimam) pa tudi zato, ker je res nekaj na tem.

Joga znižuje krvni tlak in upočasnjuje bitje srca. Načeloma joga ni pretirano aerobna vadba, ampak zna pospešiti srčni utrip. In hiter srčni utrip znamo jogiji upočasniti z dihanjem (mimogrede, dihanje, pravilno dihanje je tudi velika korist joge, ki sem ga izpostavila v zapisu o dihanju in jogi). Počasnejši srčni utrip koristi predvsem ljudem z visokim krvnim pritiskom in pri drugih določenih srčnih obolenjih. Jogo povezujejo tudi z nižanjem holesterola in ravni trigliceridov ter z izboljšanjem imunskega sistema.

Pet koristi joge, ki meni največ pomenijo. Koristi je še malo morje in morda pridejo na vrsto kdaj drugič.

Najpomembnejša zadeva, ki je sicer nisem vključila v seznam (predvsem zato, ker bi načeloma tako ali tako morala slediti temu), dobro počutje. Počnite tisto, po čemer se dobro počutite. Pa počnite to zase.

Namaste,

Deli to vsebino