Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Najbolj pogoste poškodbe (in bolečine) pri jogi – 1. del

Deli to vsebino

Kot pri vsaki zadevi, ki se je človek loti, tudi pri jogi lahko pride do poškodb. Do bolečin.

Največkrat do poškodb pride zaradi neučakanosti. Podcenjevanja položaja. Ali precenjevanja naših sposobnosti. Ali zaradi ega. Pri jogi malo ponižnosti ne škodi. Počasi se daleč pride. Sploh pa – joga je potovanje, ne cilj. Joga nas nadgrajuje in nagrajuje.

Poškodbe pri jogi

Človek se lahko poškoduje že med sprehajanjem psa. Zvini, pretegi, zlomi, poškodbe živcev,… K poškodbam pri jogi veliko pripomoreta nenatančnost in zaletavost. Že s krajšim raztezanjem in segrevanjem pred in po vadbi bistveno zmanjšamo tveganje za boleče poškodbe. In veliko storimo že s tem, da poslušamo svoje telo. Da ga upoštevamo. Če nekaj boli, verjetno nekaj v ali na telesu ni v redu. Verjetno v nečem pretiravamo.

Poškodbe in bolečine v telesu

Šla bom čez celotno telo, od glave do nog. Bodite pozorni na posamezne dele telesa, ki vam morda sporočajo, da z njimi ne ravnate prav. Bolečina danes je lahko resna poškodba v prihodnosti. Bodite pozorni na sporočila, ki vam jih telo pošilja.

Zapestja

Kar nekaj asan je takšnih, kjer velik del teže telesa prenesemo na zapestja. Tudi navzdol gledajoči pes (Adho Mukha Svanasana) je lahko problematičen. Če z vso težo pritiskamo na zapestja, lahko poškodujemo mišice in sklepe.

Pritisk na zapestja zmanjšamo tako, da na široko razpremo prste ter tako razporedimo težo telesa. Sploh v psu je fino, da boke porinemo nazaj, da zmanjšamo pritisk na zapestja. V asanah za ravnotežje (Bakasana – vrana) pa pazimo, da sta komolca poravnana z zapestji in tako zmanjšamo pritisk teže.

Komolci

Bolečina v komolcih lahko pomeni, da komolce zvijamo navzven in niso poravnani s telesom (chaturanga, recimo). Mogoče chaturango lažje izpeljete tako, da komolce usmerite navzven, ampak s tem bremenite sklepa v komolcih in po nepotrebnem izpostavljate zapestja. Poravnajte komolce z rebri, zapestji postavite pod ramena ter se spustite.

In, če je chaturanga z nogami od tal preveč, kolena na tla. Da ima telo več stičnih točk s podlago in se lahko teža telesa še enakomerneje razporedi.

Joga ni tekmovanje, nič ne goljufamo, če prilagodimo asano našemu telesu. Konec koncev, zato se z jogo ukvarjamo, ker si želimo dobro, ne, ker se želimo trpinčiti.

Ramena

Ramena stran od ušes. Kolikokrat slišite to pri vaši jogi? Pomembno je, da med rameni in ušesi pustimo prostor. Ramena ne smejo siliti navzgor. Skomig z rameni zna narediti precej škode. Z dviganjem ramen k ušesom prenehamo uporabljati podporne mišice v rokah, ramenih in vratu. Stisnjene ramenske vezi lahko vodijo v precej boleče poškodbe. Ramena stran od ušes, torej.

Rebra

Zasuki trupa so odlični za sproščanje napetosti. Ampak, če jih delamo kar tja v tri dni, si lahko poškodujemo medrebrne mišice. Zasuk mora biti počasen, ne sunkovit. Zravnamo se, zravnamo hrbtenico (od trtice do krone glave) in se šele nato zasukamo. Predstavljajte si, da imate na vrhu glave pritrjeno vrvico in da vas ta vrvica vleče navzgor. Da vas ravna. Zasukajte se toliko, da čutite zasuk, a ne pretiravajte.

O poškodbah in bolečinah pri jogi sledi še drugi del. Mislim, da so te stvari izredno pomembne. Joga je zakon in škoda bi bilo, da bi vas karkoli oviralo pri ukvarjanju z njo.

Bodite dobro.

Deli to vsebino