Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Sarvangasana

Deli to vsebino

Položaj sveče

Sveča, ali stoja na ramenih, spada med inverzije. Inverzije so položaji pri jogi, kjer je naše srce višje od glave. Ko stojimo, recimo, je naše srce nižje od naše glave, v inverzijah pa zadevo malo obrnemo in malo premešamo naše telesne sokove ter srcu ponudimo malo počitka. Relaksacija za srce.

B.K.S Iyengar pravi, da je sveča (Sarvangasana) ena od najbolj zdravilnih, blagodejnih asan.

Kot otroci smo se verjetno kar dobro poznali s svečo. Jaz sem jo iz čiste zabave večkrat kar tako naredila. Spravite se na blazino! Igrajte se, spustite otroka ven.

Če imamo težave z vratom, glavo, hrbtenico je mogoče fino, da si ponudimo nekaj opore in pod hrbet namestimo odejo. Ali več njih. Z odejo poskrbimo za podporo pri ramenih in ustvarimo prostor med rameni in vratom. Tudi pri Sarvangasani pazimo, da so naša ramena sproščena, premaknjena stran od ušes.

Bodite nežni in nič zaletavi. Asane, ki izgledajo lahke in enostavnejše, so lahko najbolj polne trikov. Počasi.

Poglejmo koristi sveče.

1. Pomaga pri prebavi

Inverzije so krasne zadeve, ker v takšnih položajih gravitacija deluje obratno na naše telo. Ko telo obrnemo, obrnemo tudi smer s katero gravitacija deluje na naše organe. Malo premešamo zadeve.

Takšen položaj telesa je ugoden za naša prebavila, saj spodbuja črevesje in sprošča morebitne prepreke, ovire. Prav tako pomaga pri zaprtju in sproščanju črevesja. Nasploh ima sveča zelo blagodejen efekt na prebavila. Je obnovitvena in pomaga pri lajšanju težav.

Pomembno je, da se z asano ukvarjamo na prazen želodec ali uro, dve po jedi.

2. Zmanjšuje zatekanje nog

Ko nekaj časa držimo noge nad srcem, bo gravitacija naredila svoje. Sprostila bo tekočine, ki se zadržujejo v nogah in jih sprostila v nasprotno smer. Gležnji, stopala in kolena se bodo razbremenili, asana pa nam bo pomagala pri sproščanju mišic v nogah.

Za čim boljši učinek je dobro asano držati malo dlje. Ker pa zna biti to naporno, je mogoče fino, če si zadevo olajšamo in se premaknemo ob steno ali stol, hrbet pa si podložimo z nečim mehkim.

Noge v zrak!

3. Umirja glavobol

Saj vem, obstajajo glavoboli pri katerih tudi najbolj konjski analgetiki ne delujejo. Migrene, recimo. Pri milejših oblikah glavobolov in, če želimo eksperimentirati in poskusiti kaj novega, tudi pri močnejših, pa inverzije naredijo nekaj čarovnije.

Sveča znižuje krvni tlak in ga uravnava. Pri spremembah vremena nas lahko začne tiščati v glavi. Eni smo za takšne zadeve bolj dojemljivi in smo pri napovedih celo bolj natančni kot meteo. Glavobol se v tem primeru pojavi zaradi mešanja ozračja in posledičnega nihanja zračnega tlaka. Prav tako je, ko smo napeti in se začne bolečina z vratu širiti v glavo.

Malo kontra gravitacije bo morda ravno dovolj, da naslednji glavobol zatrete v kali. Inverzija z umirjenim, globokim in enakomernih dihanjem bo podvojila učinkovitost.

4. Sprošča

Asana velja za pomirjujočo, ker so oči in glava uprti proti našemu srcu. Katerikoli položaj pri jogi, pri katerem nežno nagnemo glavo naprej proti prsnemu košu, proti srcu, pomirja. Pomaga pri umirjanju podivjanih misli, saj usmerja energijo navznoter.

Sarvangasana in vse asane v predklonih nas popeljejo v stanje sproščenosti.

5. Izboljšuje cirkulacijo v zgornjem delu telesa in v možganih

Gravitacija. Tudi pri možganih – obrnjena gravitacija pomeni več krvi v zgornjem delu telesa, kar pomeni več kisika za možgane. Po par minutah sveče lahko opazimo, kako bistrejša je naša glava, kako smo bolj osredotočeni in kakšno ostrino imajo naše misli.

Sveča je krasna. Poleg vseh naštetih pozitivnih učinkov je tu še en, mogoče najpomembnejši efekt sveče – dovoli in nudi nam igro, povezovanje, odkrivanje otroka v sebi.

Igraj se. Raziskuj!

In bodi dobro.

Deli to vsebino