Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Šest različnih tipov joge

Deli to vsebino

Ko sem začela z jogo, sem začela z jogo. Nisem se ukvarjala z različnimi tipi jog. Nisem niti vedela, da obstajajo. Tudi zdaj se ne pretirano. Čeprav sem za svojo vzela vinyaso. Ni enostavno popredalčkat različnih oblik. Čeprav so popredalčkane. Pa naj bodo, tako lahko med njimi izbiramo, jih med seboj kombiniramo in izberemo tisto, ki nam najbolje služi.

Vsaka šola joge jogo malo prilagodi, spremeni način vadbe, jo modificira. Jo na ta način približa praktikantom, ki se jim želi približati. Ne vem, koliko točno je vseh različnih principov jog, jaz jih bom opisala šest. Te poznam, te sem vsaj malo potipala. Te so, po mojem mnenju, krovne ostalim.

1. Ashtanga

Ashtanga joga je v zahodnem svetu postala popularna v 70-tih. Pri ashtangi je vsak gib povezan z dihanjem, pri tem tipu joge asano držimo za 5 dihov.  Pravijo, da naj bi bila primernejša za tiste izkušenejše, ker je zahtevnejša in predvsem zahteva veliko samodiscipline.

Ashtanga zahteva tudi moč in vzdržljivost, zato od nje največ odnesemo, če se z njo ukvarjamo nekajkrat na teden. Tradicionalno 6x na teden, 7 dan počivamo. Asane so vnaprej določene in si vedno sledijo v enakem zaporedju. To naj bi vključevalo ( v primarni seriji) 41 asan v eni do dveh urah. 

Pri ashtangi je izredno pomembno tudi dihanje. Ujjayi pranajama skozi celotno sekvenco vnaprej določenih asan, Po pet globokih dihov na asano zahteva psihično in fizično moč ter koncentracijo.

2. Hatha

Hatha joga je idealna za začetnike. Verjetno sem z njo začela tudi jaz. Nevede. Hatha joga zaobjema vsak tip joge, ki uči asane. Skoraj vsi tipi jog na zahodu so hatha joge. Pri njej se ne znojimo, večinoma gre za spoznavanje z asanami. Po hatha jogi smo, tako kot pri vseh oblikah joge, bolj sproščeni, naše mišice so raztegnjene.

Gre torej za nekakšno spoznavno jogo, jogo pri kateri se seznanimo s pomembnejšimi zadevami. Z asanami, z dihanjem. Hatha joga se recimo vedno zaključi s položajem trupla – Savasano. V tej pozi ostanemo nekaj minut, gre za zadnjo asano v seriji, ki je za nekatere lahko celo najtežja. Svoje vadbe joge tudi jaz vedno zaključujem s Savasano in meditacijo.

3. Vinyasa

Oziroma flow. Kako bi flow lahko prevedli? Tok? Pretočna joga?

Vinyasa joga je v glavnem tekoča, joga v gibanju. Gre za povezovanje asan med seboj. Skoraj za koreografijo. Elegantno prehajamo iz asane v asano. Vinyaso pogosto spremlja glasba. Po intenzivnosti je lahko primerljiva z ashtango.

Dihi so usklajeni z gibi in med posameznimi asanami se premikamo tekoče, skoraj koreografsko.

Vinyasa je primerna tudi za izgubo telesne teže.

4. Rocket

Rocket joga je mlajša sestra ashtange. Je modifikacija ashtange, je prilagoditev tradicionalne joge modernemu praktikantu. Je hitrejša in bolj dinamična in nudi več svobode pri izvajanju.

Rocket joga se deli na tri stopnje. Prva je podobna prvi seriji ashtanga joge, druga drugi seriji in tretja je kombinacija prvih dveh.

5. Iyengar

Iyengar joga je idealna za ljudi z bolečinami v vratu ali hrbtu. Osredotoča se na pravilno poravnavanje in ohranjanje asane, ki razteguje mišice in krepi sklepe.

Pri iyengar jogi ni veliko fizične aktivnosti, ta oblika joge ne pospeši srčnega utripa.

Je pa vseeno dokaj zahtevna, saj moramo kar nekaj časa telo prilagajati, iskati pravi položaj ter ga postopno nadgraditi.

6. Kundalini

Če želite od joge bolj spiritualno doživetje, potem je kundalini joga prava. Kundalini joga pomirja um in poživlja telo skozi gibanje, umirjeno skandiranje (skoraj petje) mantre in dihanje. Povprečna vadba predstavlja približno 50% asan, 20% dihanja, 20% meditacije in 10% sproščanja.

Cilj kundalini joge je sproščanje energije, ki se uskladišči na naši hrbtenici. Gre za bolj spiritualno jogo. In če niste najbolj spiritualno bitje, potem vam verjetno takšna joga ne bi najbolj ustrezala.

Katera joga nam ustreza je predvsem odvisno od naše narave, naših potreb, želja in zdravstvenega stanja. Če niste prepričani o izboru in ali je vadba joge sploh primerna za vas, povprašajte strokovnjaka. Če vas pri jogi ovirajo poškodbe, bolečine, se obrnite na vašega osebnega zdravnika.

Predvsem pa, ko stopite na blazino, raziskujte. Poiščite tip joge, ki vašemu telesu in umu najbolj paše.

Namaste,

Deli to vsebino