Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Šest vej joge

Deli to vsebino

Fizični del joge (položaji, asane) je le del joge – to je hatha joga. Hatha joga je le delček velikega jogijskega področja in je največkrat najbližje vsem, ki se z jogo ukvarjamo.

Ampak joga je še mnogo več.

Poleg hatha joge obstaja še 5 drugih jogijskih praks v joga tradiciji the six branches of yoga ali šest vej joge.

S katero koli vejo se ukvarjamo (veje se med seboj tudi prepletajo), vse nam ponujajo rast. Vse nam nudijo krasno potovanje k boljšemu.

1. Raja joga

Raja joga je osredotočena na meditacijo in razmišljanje, na fokus k realizaciji naše prave narave. Osredotočena je na razkrivanje našega pravega jaza. Poznana je kot kraljeva (sanskrt – raja) pot joge in privlači večinoma bolj poduhovljene vadeče.

2. Bhakti joga

Bhakti joga je pot predanosti. Predstavlja ljubezen in predajo bogu.

Pri bhakti jogi in verovanju v boga jogiji vidijo božansko v vsakemu posamezniku. Bhakti joga predstavlja sprejetje, toleranco in ljubezen do vseh živih bitij. Pri jogi je veliko mrmranja (chanting), ki zbuja čustva ljubezni, povezanosti in blagoslova.

3. Jnana joga

Jnana joga je joga, ki se osredotoča na modrost in znanje (jnana). Vključuje organizirano in disciplinirano učenje zapisov in stalno preverjanje lastne narave. Pogosto jo imenujejo tudi joga misli, saj se z njo največkrat ukvarjajo vedci in intelektualci.

4. Karma joga

Karma joga, kot je lahko že iz imena razvidno, je joga nesebičnosti. Nesebična pomoč je srž karma joge. Ne glede na končni rezultat dejanj, karma jogiji vedno delujejo skladno s prepričanjem o izboljšanju življenja vseh živih bitij in za to ne pričakujejo kakršne koli nagrade.

5. Mantra joga

Mantra joga je joga zvoka. Mantre so besede, stavki, ki jih ponavljajoče izgovarjamo. Osredotočenost in ponavljanje.

Mantra joga je joga s katero se fokusiramo na mantre, na ponavljajoče besede, za katere želimo uresničitev, ponotranjenje.

6. Hatha joga

Hatha joga je prakticiranje asan, jogijskih položajev. Pri hatha jogi je telo sredstvo udejstvovanja.

To je šest vej joge. Vse se med seboj prepletajo in s kar nekaj naštetimi se vsak, ki stopi na blazino, tudi sreča.

Raznolikost joge pokriva želje, potrebe vadečih. Od poduhovljenih do fizično zahtevnejših. Z opredelitvami in definicijami ob strani, pri jogi je pomembna le ena stvar: počnite tisto, kar vam paše, ustreza in izboljšuje življenje.

Bodite dobro, namaste.

Deli to vsebino