Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Surya Namaskar – kako pozdraviti sonce

Deli to vsebino

Pozdrav soncu v 12-tih korakih

Surya Namaskar je v originalu sestavljen iz dvanajstih zaporednih asan. Je vinyasa v kateri se sprehodimo od stoječega do ležečega. Je gibanje, tok, ki prebudi, ki premeša vse naše telesne sokove. Je pozdrav soncu.

Par ponovitev in ga imamo v mezincu. Kot pri celotni jogi – practice and all is coming.

Ne razmišljajte preveč. Raje se prepustite. Zaupajte gibanju, dihanju. In vse bo padlo na svoje mesto.

Najtežji del joge je priti na blazino. Ko nam to uspe? Lahko se potrepljamo po rami. Potrdili smo svojo prisotnost, smo tu. Težji del je za nami. Zdaj se ji samo prepustimo. Jogi, namreč. Jogi in pozdravu sonca.

Pozdrav soncu – koraki

Vsak pozdrav soncu je sestavljen iz dveh delov. Razlika med njima je v aktivni nogi. Če prvi del pozdrava začnemo z desno nogo, je drugi del narejen z levo. Sliši se morda zapleteno, ampak ni.

Pozdravov soncu je veliko. Igrajte se. Najdite svojega. Ali – zakaj pa ne – naredite svojega.

Poglejmo vseh 12 položajev.

1. Tadasana (gora)

Če smo na blazini, stopimo k robu blazine. (Vadimo lahko kjerkoli, ni nujno, da smo na blazini.) Nogi sta skupaj oziroma v širini bokov, težo enakomerno razporedimo. Razširimo prsni koš in sprostimo ramena.

2. Hasta Uttanasana (roke nad glavo)

Z vdihom dvignemo roke nad glavo ter se nežno nagnemo nazaj. Ko čutimo raztezanje trupa, takrat vemo, da je asana tiptop. Namen položaja je namreč pretegniti celotno telo – od prstov na nogah do prstov na rokah.

Položaj lahko še poglobimo – to storimo tako, da medenico premaknemo malenkost naprej. V tem položaju je bolj pomembno seganje s prsti proti nebu, kot pa zaklon v hrbtu. Sploh kar se zaklonov teče, previdno in počasi. Nič zaletavo.

3. Uttanasana (predklon)

Z izdihom se spustimo v predklon. Roke položimo poleg stopal. Predklon naj se zgodi v bokih, hrbtenica naj bo čim bolj zravnana.

Položaj lahko prilagodimo in pokrčimo kolena. Moja kolena so v začetnih asanah vedno pokrčena.

Kot dodatek lahko pri predklonu vdihnemo, se dvignemo do polovice, zravnamo hrbet vodoravno s tlemi in se z izdihom spet spustimo.

4. Anjaneyasana (izpadni korak)

Vdihnemo in desno nogo premaknemo nazaj. Izdihnemo in prispemo v izpadni korak. Koleno desne noge položimo na tla. Če želimo lahko desna noga ostane dvignjena. Vdihnemo, dvignemo roke nad glavo, pogled usmerimo malenkost navzgor. Izdihnemo, dlani položimo na tla.

5. Phalakasana (deska)

Z vdihom iztegnemo levo nogo ter jo pripeljemo k desni. Celotno telo je ravno. Smo v položaju deske. Prsti na rokah so široko razprti, blazino potiskamo stran od sebe. Pazimo, da se v ramenih ne sesedamo.

6. Ashtanga Namaskara (osem točkovni položaj)

Kolena nežno položimo na blazino in izdihnemo. Prsni koš in brado spustimo na blazino. Če bi pogledali telo v tej asani s strani, bi videli vijugasto obliko. Obe dlani, obe koleni, brada, prsni koš in narta se dotikajo blazine. Zato tej asani pravimo tudi 8-delni položaj oziroma 8 točkovni položaj.

7. Bhujangasana (kobra)

Iz prejšnjega položaja se z vdihom zasukamo naprej in dvignemo prsni koš ter prispemo v položaj kobre. Komolca sta pokrčena. Ramena spuščena stran od ušes, navzdol. Pogled usmerimo nežno proti nebu. Boki in sramna kost so v blazini, noge v širi bokov.

8. Adho Mukha Svanasana (pes)

Pes! Z izdihom zapustimo kobro in se postavimo v položaj navzdol gledajočega psa. Dvignemo boke in trtico (rep), prsni koš porinemo proti stegnom in s telesom naredimo obliko strešice (obrnjen V). Vdihnemo.

Če je mogoče pete položimo na tla, na blazino in počasi stegnemo stegna. Če ne gre, pokrčimo kolena in skušamo pete položiti na tla.

9. Anjaneyasana (izpadni korak)

Z izdihom desno stopalo pripeljemo med dlani. Levo koleno položimo na blazino, potisnemo ramena stran od ušes in pogledamo rahlo navzgor. Boke potisnemo proti blazini. Vdihnemo, roke iztegnemo navzgor. Izdihnemo, dlani položimo nazaj na tla.

Pri desni, pokrčeni nogi naj bo koleno pokrčeno v pravem kotu. Stegno naj bo, če gre, vzporedno s tlemi.

10. Uttanasana (predklon)

V izpadnem koraku še enkrat vdihnemo in z izdihom levo stopalo premaknemo k desnemu. Dlani položimo poleg stopal, če je potrebno kolena pokrčimo. Pomembneje je ohranjati hrbtenico čim bolj ravno, zato raje pokrčimo kolena.

11. Hasta Uttanasana (roke nad glavo)

Z vdihom zravnamo hrbtenico in se vretence za vretencem postavimo pokonci. Roke dvignemo nad glavo (pazimo na ramena in jih ne potiskamo k ušesom), jih sklenemo ter se nagnemo nazaj.

Kot dodatek lahko pri predklonu vdihnemo, se dvignemo do polovice, zravnamo hrbet vodoravno s tlemi in se z izdihom spet spustimo.

12. Tadasana (gora)

Z izdihom najprej zravnamo telo ter roke postavimo ob telo. Sprostimo se in opazujemo občutke v telesu. Migetajoče, ščemeče občutke premešanih življenjskih tokov. Njami.

Na internetu lahko najdete malo morje napotkov k pozdravu soncu. Poiščite tistega, ki odgovarja vam. In se z njim poigrajte. Ampak ne se preveč obremenjevat s teorijo. Igrajte se. Eksperimentirajte in odkrivajte. Vaša joga je samo vaša. Naj bo izkušnja prijetna in iskrena.

Ne izgubljajte energije s “pravim pozdravom soncu”, s spraševanjem o tem, kateri je najbolj primeren in s katerim sonce pozdravljajo pravi jogiji. Okej je, da se človek informira, poduči. Prav je, da si želi najboljše. Kar želim povedati je to, da je način s katerim sonce pozdravljate vi, pravi. Pravi za vas. Ne obremenjujte se, raje se zabavajte. In pozdravite sonce!

Bodi dobro,

Deli to vsebino