Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Ustrasana

Deli to vsebino

Položaj kamele

Zaklon, ki odpira srce.

Predstavljajte si, da cel dan “lezete skupaj”. Cel dan se sesedate, ukrivljate hrbtenico in se zvijate naprej. Naj bo to zaradi fizičnih bolečin v hrbtenici ali zaradi psihičnih.

Ko smo pod stresom, načeti in nesamozavestni, začnemo lesti vase. Se zapirati. Najraje bi se skrili, se objeli.

Zakloni so ravno zato tako koristni. Zaradi njih smo lahko tudi ranljivi, ker svoje telo in duha postavljamo v položaje, ki odpirajo. Se ne stiskamo in tiščimo skupaj, ampak se razgaljamo, odpiramo. Odpiramo se, se izpostavljamo. Kar zna biti strašljivo, a po drugi strani neverjetno nagrajujoče.

Položaj kamele je kot kamela sredi puščave. Močna, krepka in predana. Zato je raziskovanje asane kot njeno potovanje. Dolgo, a vredno. Včasih težko, a koristno.

Pri Ustrasani se premikamo počasi in zavestno. Zaletavost nas ne pripelje nikamor. Če po vsej sili želimo upogniti hrbtenico in se z obema rokama dotakniti pet, si lahko hitro nategnemo vezi. Torej počasi. Če ne gre v celoti, delamo po korakih. Najprej ena roka na peto, druga v stran. Ali pa mogoče ne iztegnemo stegen, temveč zadnjico zadržimo na petah, se opremo na dlani ter v zrak potisnemo prsni koš, medtem ko se naš vrat, glava počasi nagneta nazaj.

Počasi.

Fizične koristi

Kaj drugega, kamela povečuje fleksibilnost hrbtenice. Za razliko od večinskega mišljenja in občutkov prenekaterih, je naša hrbtenica prožna v vse smeri. Moderni človek jo je pa, pardon my french, zjebal in pripravil do tega, da je edina udobna in najpogostejša raba zvijanje naprej. Ampak ne, hrbtenica je prožna tudi v obratni smeri. Z jogo stvari postavljamo v ravnovesje. Tudi hrbtenico.

Med drugim kamela stimulira živčevje, odpira prsni koš in ramena, izboljšuje prekrvavitev in prebavo. Vplivala naj bi tudi na krvni tlak, na zniževanje pritiska.

Položaji, kot je Ustrasana, spodbujajo cirkulacijo in posledično povečujejo odplavljanje toksinov iz telesa. Povečana cirkulacija ugodno vpliva tudi na našo kožo.

Psihične koristi

Vsi zakloni s kamelo vred so blažilci stresa in tesnobe. Naš um velikokrat sledi našemu telesu, povezava med njima je neverjetna. In s krepitvijo prožnosti hrbtenice in sproščanjem napetosti v vratu, hrbtu in ramenih, krepimo tudi prožnost našega uma. Naše glave. Odpremo telo, odpremo duha.

Za Ustrasano tudi pravijo, da spodbuja kreativnost, saj sprememba perspektive (pogled v drugo stran) omogoči, da na določeno zadevo pogledamo malo drugače. V prenesenem in dobesednem pomenu.

Še ena krasna korist Ustrasane je ustvarjanje prostora. Ko pri jogi govorimo o ustvarjanju prostora, ne mislimo toliko na fizičen prostor, ampak bolj za našo perspektivo o njem. Mnogi smo zakoreninjeni v prepričanjih kaj smemo in česa ne smemo. Pri jogi takšne zadeve opuščamo ter se raje usmerjamo v kreiranje novih. Prostor, ki ga tako pri jogi ustvarjamo, je prostor, v katerem raziskujemo, gradimo, ustvarjamo. Se spoznavamo in igramo. Sploh asane, ki odpirajo prsni koš (zakloni), ustvarijo največ prostora, v katerem lahko predelamo nepredelano, zgradimo podrto in ustvarimo želeno.

Ustrasana je povezana s srčno čakro. Anahata, center sočutja, ljubezni je odgovoren za občutke skrbi za druge in zase, za sočutje. Čakra, ki je locirana za srcem, se v odpiralcih prsnega koša odpira in tako se skozi njo pretaka energija. Odprto srce je ljubeče srce.

Položaj kamele ni med najlažjimi asanami. V njem smo ranljivi, izpostavljamo del telesa, ki ga refleksno ščitimo. In ravno zato, ker se odpiramo in postajamo ranljivi, ravno zato ima Ustrasana toliko koristi. Za telo in duha.

Ne pozabi dihati. Bodi dobro,

Deli to vsebino