Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Zakaj se ukvarjati z jogo

Deli to vsebino

Tudi mene je ob prvem srečanju z jogo spreletelo “okej, lesena sem in morda joga ni zame, ker sem hlod”. Zakaj se torej ukvarjati z jogo? Ker je joga za vse dobra. Tudi če se nikoli ne dotaknemo prstov na nogah.

1. Joga izboljšuje fizično moč

Ljudje si vadbe joge največkrat predstavljajo kot skupino ljudi (največkrat žensk), zvitih kot preste in postavljenih na glavo.

Z jogo naredimo ogromno za našo fizično moč. Zato ure joge niso samo zvijanje in dihanje. Ure joge so osredotočene tudi na našo moč. Malo je asan pri katerih ne uporabljamo moči mišic. Še asane za “počivanje” znajo zahtevati nekaj moči. Udeleženci mojih joga vadb to dobro vedo. 😉

Moč pri jogi izboljšamo zelo hitro. Napredek se hitro opazi. Če nam pri začetnih vadbah bojevnik povzroča bolečine, počakajte teden, dva, tri. Stvar bo funkcionirala brez problema.

2. Joga se ne osredotoča samo na položaje, osredotoča se tudi na čuječnost

Poleg tega, da sem z jogo veliko naredila za svoje fizično telo, je joga veliko naredila tudi za moje psihično telo. Anksioznost imam bolj pod kontrolo, bolj zadovoljna, umirjena, pomirjena in nasploh srečnejša sem.

Tu in zdaj.

Joga se kot vadba ne osredotoča samo na fizično. Zelo se osredotoča tudi na naš um. Našo glavo, naše misli. Joga je meditacija v gibanju. Bistvo vadbe joge je biti v trenutku. Dihati z gibanjem.

3. Joga izboljšuje gibčnost naših možganov

Nedavne raziskave o jogi in kroničnih bolečinah so pokazale, da lahko redna vadba joge poveča sivo področje v naših možganih ter zamenja poškodovano. Wow!

Siva možganovina je bistvena za uravnavanje čustev, za naš prag bolečine in zaaa … sprejemanje odločitev. Z redno, konsistentno vadbo joge izboljšujemo naše možgane. Ej, joga, hvala.

4. Čustvena prožnost je pomembnejša od predklona z dlanmi na tleh

Prožnost je sposobnost upogibanja brez lomljenja. Kar pa se ne nanaša samo na telo, ampak tudi na naša čustva. Življenje ni pica. Naše poti so večkrat ovirane. Trnove. In, ko se srečamo z ovirami, imamo dve možnosti:

1. sprejmemo svoja čustva, reakcije in se z njimi upognemo

2. ali pa jih naložimo nase in se pod njihovo težo zlomimo

Joga nas uči osredotočanja na sedanjost. Občutja ob negativnem so začasna. Ko takšen sistem postane del nas, ko naš pogled na svet ni več obremenjen, se lažje spoprijemamo z vsem kar nam življenje da.

Naš um je prožen, ne zlomimo se kar tako.

5. Veliko različic vadb joge se sploh ne osredotoča na gibčnost

Različic joge je toliko kot je ljudi, ki se z njo ukvarjajo.

Zvijanje v asanah je prisotno v samo nekaterih oblikah joge. Joga je izjemno raznolika. Od obnovitvene joge do acro joge v zraku. Za vsakega se najde oblika, ki mu ustreza. Ampak konec koncev, jogo si naredimo takšno, da ustreza nam. Tako dobimo od nje vse koristi, ki nam jih ponuja.

Če pa bi radi delali na gibčnosti, prožnosti telesa, Iyengar joga je pravi naslov.

6. Joga je čas zate

Večina nas večino dneva preživi z mislijo, s skrbjo za druge. Kar je popolnoma okej in krasno. Skrbimo za partnerje, fante, može, žene, punce, starše, stare starše ali otroke ali živali. Ali za vse našteto.

Kaj pa zase?

Ni enostavno najti časa zase. Ah, kje. Ampak, ko stopimo na blazino, ko se predamo trenutku, se predamo sebi. Si resnično vzamemo čas zase. Ker si ga lahko. Svet se bo vrtel dalje.

7. Joga je potovanje, ne cilj

Joga je proces. Če se z jogo ukvarjamo samo zato, da lahko širnemu svetu Instagrama pokažemo stojo na glavi, potem nekaj ne delamo najbolje. Nič ni narobe z motivacijo, ki nas pripelje do želenega, ampak postavljanje pred drugimi?

Pri jogi sta pomembna napredek in poraz. Joga je proces izboljševanja. Izboljšujemo sebe in bitke med padci in vzponi so bistvene pri napredovanju k boljšemu. K boljšemu sebi.

8. Joga je krasna!

Mogoče se danes ne dotakneš prstov na nogi. Nič zato. Nekaj tednov ukvarjanja z Uttanasano (predklon) te bo pripeljalo bližje in bližje. Če se ne soočamo z resnejšimi poškodbami, nam bodo redne vadbe joge pomagale do želenega hitreje kot si mislimo.

Joga je krasna. Joga krije naš hrbet. In, ne pozabite: joga je za vse. Tudi če se nikoli ne dotaknemo prstov na nogah.

In, če si želiš joge v svojem življenju – poišči vadbo zase tukaj.

Bodi dobro,

Deli to vsebino