Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Adham pranajama – dihanje s trebuhom

Deli to vsebino

Trebuh je center energije v našem telesu. Dihanje s trebušno prepono (diafragmo), ali dihanje s trebuhom, je nekaj s čimer se nas večina jogijev ukvarja ves čas naših praks. Je neprekinjen proces učenja, izpopolnjevanja.

Pranajama je podprta s celo vrsto študij, raziskav. In je neverjetna.

Znanost za trebušnim dihanjem

Dihalne tehnike so bile poznane že dolgo, dolgo nazaj. V starodavnih časih, tako pravijo, so jogiji preživeli samo z zrakom. Brez hrane. Hranili so se samo s prano vayu (življenjsko energijo). In z njo preživeli.

Trebušna prepona

Trebušna prepona se nahaja takoj nad trebuhom. Ko vdihnemo se skrči in spusti nižje, kar povzroči dvig trebuha. In nasprotno, ko izdihnemo, trebuh pade na svoje mesto in trebušna prepona se premakne nazaj.

Vendar pa nam stres, napetost in ostale tegobe modernega časa kvarijo dihanje. Ko smo napeti, pod stresom, začnemo dihati s prsnim košem – dviganje in spuščanje prsnega koša namesto dviganje in spuščanje trebuha. In takšno dihanje povzroča še več stresa, napetosti in tesnobe.

Beg ali boj

Nevroni, ki prenašajo impulze po našem telesu, so izjemno dovzetni za vse zunanje dejavnike. Ko jemo, recimo, pritisk v našem trebuhu, ki nastane s povečanjem količine hrane v njem, omogoča nevronom, da možganom pošljejo ukaz za začetek prebavljanja. Za prebavljanje in počitek po hranjenju. Krasno. Telo vse zna.

Ko smo pod stresom ali v nevarnosti, se zgodi ravno nasprotno. Kri zapusti našo trebušno votlino in se premakne v naše roke in noge. Nevroni pošljejo signal možganom, da je čas za beg ali boj. Ready for action! Kar je super. Če nas napade medved.

Vendar pa tegobe modernega človeka – stres, napetost, tesnoba, ne segajo po naših življenjih. Vsaj ne direktno. Zato smo lahko neprestano v “beg ali boj” stanju. Ker smo v pripravljenosti. Napeti in polni adrenalina čakamo. Smo pripravljeni. Kar pa ni ugodno za naše telo in za naš um. Zakaj? Ker takšno stanje ovira vse naravne procese, ki se odvijajo v našem telesu.

Ko dihamo s trebuhom, trebušna prepona ustvarja pritisk v trebuhu. Kar je prav. Ko dihamo s prsnim košem, kot dihamo, ko smo v pripravljenosti, ko naša kri zapusti vitalne organe in se preseli v okončine, nevroni ne opravljajo svojega dela kot bi ga morali. Ko kri ostane v trebušni votlini, ne le da poskrbi za optimalno delovanje organov, tudi nevronom omogoči pošiljanje impulzov do možganov. Do možganov tako pridejo ukazi o prebavljanju, počitku in posledičnem sproščanju.

Zato ima tudi veliko ljudi, ki so pod stresom, težave s težo. Eni zgubljajo, drugi dobivajo kilograme. Ker možgani dobivajo napačne informacije.

Pa stvar sploh ni tako kompleksna, kot se morda zdi. Ko se boste naslednjič počutili tesnobni, pod stresom ali napeti, položite dlan na trebuh in jo skušajte z dihanjem premakniti. Samo dihajte.

Kako dihati s trebuhom

Poglejte svoje dihanje. Tako kot ste zdaj. Usmerite pogled proti vašemu prsnemu košu in trebuhu. Kaj se premika? Kako se premika?

In zdaj se zravnajte. Ne si samo predstavljati, kako se zravnate. Zravnajte se. Zravnajte hrbtenico, podaljšajte vrat. Sprostite ramena in jih spustite stran od ušes. Ustvarite prostor, vzemite si čas. Desno roko položite na trebuh in levo roko položite na prsi. Če čutite kakršnokoli napetost, nelagodje, sprejmite ga. Počasi, medtem ko ne boste več pozorni, bo odšlo stran. Ne s silo preganjat misli. Sprejmite jih. Poglejte jih in jih sprejmite. Samo to.

Začnite dihati. Vdih, izdih. Globok vdih, nežen izdih. Če sta roki še vedno ena na trebuhu, druga na prsnem košu, ju poglejte. Če nista, ju tja položite. Poglejte roki. Poglejte, katera se premika. Ali se morda ena premika bolj kot druga. Poglejte ju. Ne vrednotite, samo poglejte. Z naslednjim vdihom skušajte desno roko na trebuhu dvigniti z dihom. Skušajte dihati tako, da se leva roka na prsih čim manj ali sploh ne premika. Poskusite.

Vdih, … izdih.

Vdih, … izdih.

Dihanje s trebuhom sčasoma postane naravno. Kot pri vsaki stvari, ki potrebuje nekaj vaje. Takšno dihanje je naravnost čarobno. Kot takšno ga opisujejo tudi stari hindujski teksti.

Naslednjič stres, tesnobo ali napetost skušajte omiliti z dihanjem. Z globokim, trebušnim dihanjem. Stvar deluje. Stvar deluje tako zelo, da prežene tudi panični napad.

Dihajte. Dihajte, kot da gre za življenje. Ker gre. 😉

Vdih. Izdih. Bodi dobro,

Deli to vsebino