Parasimpatičen živčni sistem in joga

Joga je močno orodje za spodbujanje sprostitve in zmanjševanje stresa. Eden od načinov za to je aktiviranje parasimpatičnega živčnega sistema. Ta veja avtonomnega živčnega sistema je odgovorna za upočasnitev srčnega utripa, sproščanje mišic ter spodbujanje občutka miru in dobrega počutja.

Kaj je avtonomni živčni sistem

Avtonomni živčni sistem (ANS) je del živčnega sistema, ki nadzoruje nehotene (tiste, ki niso pod našim zavestnim nadzorom) telesne funkcije, vključno s srčnim utripom, prebavo, hitrostjo dihanja, odzivom zenic in spolnim vzburjenjem. ANS ima dve glavni veji:

  • simpatični živčni sistem, ki pospeši srčni utrip, zoži krvne žile in zviša krvni tlak
  • parasimpatični živčni sistem, ki upočasni srčni utrip, poveča delovanje črevesja in žlez ter sprostitev mišice zapiralke

ANS deluje večinoma nezavedno in se prilagaja notranjim in zunanjim spremembam ter si prizadeva vzdrževati stabilno notranje okolje.

Kako z jogo vplivamo na delovanje parasimpatičnega živčevja

Eden najučinkovitejših načinov za aktiviranje parasimpatičnega živčnega sistema z jogo je vadba pranajame ali nadzorovanega dihanja. Počasne, globoke dihalne vaje, kot je dihanje s trebušno prepono ali izmenično dihanje skozi nosnico, lahko pomagajo sprostiti telo in duha ter spodbuditi občutek umirjenosti.

Dve preprosti dihalni tehniki za aktivacijo parasmipatičnega živčevja

Dihanje s trebušno prepono, znano tudi kot trebušno dihanje, je preprosta a učinkovita dihalna tehnika, ki jo lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli. Če želite vaditi diafragmatično dihanje, preprosto sedite ali lezite v udoben položaj in položite eno roko na trebuh in drugo na prsi. Počasi in globoko vdihnite skozi nos, da se želodec dvigne, medtem ko pljuča napolnite z zrakom. Počasi in nežno izdihnite skozi usta, tako da vam trebuh pade, medtem ko izpraznite pljuča. Ta postopek ponavljajte nekaj minut in se osredotočite na občutek diha, ki vstopa in izstopa iz vašega telesa.

Druga tehnika pranajame, ki jo lahko uporabimo za aktiviranje parasimpatičnega živčnega sistema, je izmenično dihanje skozi nosnico. Če želite izvajati to tehniko, sedite v udoben položaj in s palcem zaprite desno nosnico. Globoko vdihnite skozi levo nosnico, nato jo zaprite s prstancem in spustite palec, da izdihnete skozi desno nosnico. Vdihnite skozi desno nosnico, nato jo zaprite in izdihnite skozi levo nosnico. Nadaljujte s tem vzorcem nekaj minut in se osredotočite na občutek diha, ki se giblje v in iz telesa.

Druge tehnike, ki vplivajo na delovanje parasimpatičnega živčevja

Druge prakse joge, kot sta obnovitvena joga ali joga nidra, ki poudarjata sprostitev in tišino, lahko prav tako aktivirajo parasimpatični živčni sistem. Obnovitvena joga vključuje večminutno držanje niza pasivnih položajev s pomočjo rekvizitov, kot so oporniki, odeje in bloki, da se v telesu ustvari občutek globoke sprostitve. Joga nidra je vodena meditacija, ki pomaga spodbujati globoko sprostitev v telesu in umu, pogosto se izvaja med ležanjem v savasani.

Pomembno je vedeti, da je telo vsakega posameznika drugačno. Tisto, kar deluje pri nekomu, morda ne bo delovalo pri drugemu. Vedno se je dobro posvetovati s strokovnjakom, preden se lotite kakršne koli nove vadbe ali sprostitvene rutine.

Z vključitvijo teh praks joge v dnevno rutino lahko pomagamo aktivirati parasimpatični živčni sistem, zmanjšamo stres in spodbujamo občutek umirjenosti in dobrega počutja.

Poskusi in preveri,

Naroči se na online jogo

Izberi brezplačno ali premium članstvo in takoj dostopaj do joga videov in serij.
naroči se