Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Globoko dihanje – koristi

Deli to vsebino

Mislim, da postajamo narod plitvega dihanja. Vsi nekam drvimo, ne znamo se ustaviti. Morda nimamo časa. Morda ne želimo. Morda se nam zdi vse brez smisla. Morda se še nikoli nismo ustavili in nas je mogoče, kaj pa vem, mogoče nas je celo strah. Strah nepoznanega.

In v tej noriji dihamo plitvo in dihamo brez pozornosti in tako še bolj norimo in norimo. Stop! Zravnaj se. Prav zdaj. Zravnaj. Sprosti ramena. In zdaj zadihaj. Vdihni globoko, globoko. In izdihni.

Kako dihamo globoko? Nekaj sem zapisala v navezavi na jogo. Princip je isti, naj gre za jogo, hojo ali kuhanje. Ali kaj drugega. In koristi globokega dihanja? Neverjetne. In številčne! Jogiji pravijo (pravimo), da svoje življenje merijo po dihih, ne po letih.

Globoko dihanje sprošča

Sprošča napetost, sprošča telo in um. Pomislite, kako je vaše telo v krču, ko ste jezni, prestrašeni, pod stresom. Kako zategnjeni ste. Mišice se napnejo in naše dihanje postane plitvo. S plitvim dihanjem pa naše telo ne dobi dovolj plinov, ki jih potrebuje.

Več ogljikovega dioksida v možganih zmanjšuje tesnobo. Več kisika v krvi mehča tkiva. Bodite pozorni na svoje dihanje naslednjič, ko se boste počutili tesnobno. Dihajte počasi, globoko in poskušajte si zamisliti, kako z vdihom napolnite celotno telo. Bodite pozorni na mesta, ki so mogoče posebno trda, zategnjena in dihajte vanje. Dih usmerite vanje in si predstavljajte, da z vsakim globokim vdihom raztezate zatrdelost.

Globoko dihanje masira notranje organe

Premikanje trebušne prepone (diafragme) med globokim dihanjem masira trebuh, masira tanko črevo, jetra in vranico. Zgornji del trebušne prepone masira celo srce. Ko vdihnemo in razširimo prepono, se raztegne tudi naš trebuh. S tem masiramo vitalne organe in izboljšujemo cirkulacijo v njih. Kontrolirano globoko dihanje tudi razteza in pomaga pri oblikovanju trebušnih mišic.

Z globokim dihom se spoprijateljimo s tem dobrim živcem.

Globoko dihanje razstruplja telo

Naše telo je narejeno tako, da do 80% strupov izloči z dihanjem. Če ne dihamo dovolj učinkovito, se strupi dlje časa zadržujejo v telesu.

Globoko dihanje lajša fizične in čustvene bolečine

Mogoče ne boste zaznali direktne povezave in takojšnje spremembe, ampak globoko dihanje nam pomaga zbistriti glavo, sprošča neprijetna čustva ter nam jih pomaga predelati.

Pri bolečini ljudje največkrat zadržimo dih. In čakamo. Pri čustveni bolečini hlastamo za zrakom. Kot da nam ga zmanjkuje. Naslednjič, ko boste začutili takšno ali drugačno bolečino, poskusite drugače. Poskusite dihati malo globlje.

Globoko dihanje izboljša držo

Po določenem času bomo zaradi globokega dihanja izboljšali svojo držo.

Ko lažje dihamo, se lažje premikamo. Naše mišice niso tako napete, z globokim dihanjem posredno povečujemo fleksibilnost in vzdržljivost naših sklepov. 

V telo pripeljemo več kisika. Kri, obogatena z več kisika ta kisik pripelje do tkiv in jim omogoča hitrejšo regeneracijo. Jih mehča.

Globoko dihanje izboljša kvaliteto krvi, krvnega obtoka in imunskega sistema

Z globokimi vidi in izdihi zboljšujemo kvaliteto krvi. Kisik, ki potuje skozi naš krvni sistem, v rdečih krvničkah veže nase hemoglobin. To pa pomaga našemu telesu k večji absorpciji hranil in vitaminov.

Globoko dihanje je blagodejno za pljuča

Seveda. Organ za dihanje. Z globokim dihanjem krepimo svoja pljuča. S tem pa se dodatno zavarujemo pred respiratornimi težavami, kot sta astma in bronhitis.

Kje je globoko dihanje meni pomagalo? Pri napadih panike, pri občutkih tesnobe. Pri izboljšanju drže. Pri boljšem počutju. Pri jogi. Ne vem, mogoče celo pri zdravju. Sem nagnjena k vnetju sinusov in s pomočjo kontrole, manipulacije diha, sem obolenja na tem področju omilila, če ne celo skoraj pregnala.

Dihaj. Dihaj globoko. In bodite dobro,

Deli to vsebino