Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Joga – pogosto zastavljena vprašanja

Deli to vsebino

Mislim, da obstaja cela vrsta zmot, preprek, ki človeka mogoče odvrnejo od ukvarjanja s to čudovito zadevo. Popolnoma okej je in povsem naravno, da nas nepoznano malo plaši. Kot mene kvantna fizika, recimo. Šalo na stran, škoda bi bilo, da bi vas kakršenkoli nesporazum odvrnil od joge. Joga je nekaj najbolj naravnega, organskega. Samo začeti je treba. In mogoče je pravi trenutek ravno zdaj.

Pa da bo začetek še lažji, sem na liste interneta prenesla nekaj najbolj pogosto zastavljenih vprašanj. Poglejmo.

Kaj je joga?

Kaj je joga? Subjektivnih definicij je toliko, kot je jogijev, ker vsak zase najbolje ve, kaj mu joga pomeni, predstavlja.

Beseda joga izhaja iz sanskrtskega jezika, kjer pomeni vezati, povezati. Patanjali je prvi zbral vse znanje o jogi – tako je nastala Joga Sutra (pred cca. 2000 leti). Sutre vključujejo 195 izjav, pomenskih povedi, ki služijo kot filozofsko vodilo joge. Tu so tudi opredeljene veje joge (oziroma udi joge).

8 udov joge: omejitve (yamas), opazovanja (niyamas), položaji (asana), dihanje (pranajama), odsotnost občutkov (pratyahara), koncentracija (dharana), meditacija (dhyani), dosežek (samadhi). Z raziskovanjem teh osmih udov začenjamo spreminjati, izboljševati naš odnos do sveta, se poglobimo vase in dosežemo samadhi (osvoboditev, razsvetljenje).

Na široko. V praksi (in v zahodnem svetu) pa se večina ljudi ukvarja s tretjim udom, z asanami – s serijami položajev, ki čistijo, osvobajajo telo in nas fizično krepijo, izboljšujejo kondicijo in zavedanje o lastnem telesu.

Ali se lahko ukvarjam z jogo, če ne poznam njenega ozadja?

Ja.

Ali moram biti vegetarijanec/vegetarijanka, če se želim ukvarjati z jogo?

Ne.

Ali je joga samo raztezanje?

Ne. Čeprav je v naših kulturah najbolj popularizirano ravno osredotočanje na položaje, na asane, joga ni samo raztezanje. Vse kar sem zgoraj naštela je del joge, od človeka je odvisno kaj od naštetega se mu zdi primerno, koristno zanj.

Joga ni samo raztezanje. Lahko je izredno fizično naporna, lahko je poduhovljena, lahko je meditativna, počasna, energična.

Ali je joga religija?

Ne. Morda bi lahko bila filozofija. Filozofija, ki se je začela pred 5000 leti v Indiji. Joga nas uči kako obvladati fizično in psihično v nas. Včasih se pomeša, približa tudi budizmu in hidnuizmu, ampak ni nujno. Ni religija in je ne zanima ali smo verni ali ne. Religija, če nočemo, nima nobene povezave z jogo.

Nisem gibčen/gibčna, se lahko ukvarjam z jogo?

Ja. Ravno zato! Zelo zmotno je prepričanje, da mora biti človek za jogo gibčen. Ampak to nima nobenega smisla. To je tako, kot bi rekli, da bi morali znati jahati, če se želimo naučiti jahati. Joga je krasna kar se tiče gibčnosti, fleksibilnost. Nekje v prvih osmih tednih se naša fleksibilnost poveča za 35%. Tudi, če se z jogo ukvarjamo enkrat na teden, je po dveh mesecih napredek očiten.

Kaj je Om?

Mantra. Om je mantra, ki se jo tradicionalno mrmra na začetku in koncu vadbe.

Kolikokrat na teden naj vadim?

Tolikokrat, kot ti srce poželi. Že po eni uri tedensko so opazni pozitivni učinki joge.

Kaj potrebujem za vadbo joge?

Željo. In blazino. In, če se da, čimbolj oprijeta oblačila.

Kaj je Namaste?

Namaste je pozdrav. Z njim začenjam in končujem vadbo. Pomeni poklon. Poklon ljudem, poklon vsemu kar je v njih. Sklenjeni roki pred srcem ali na čelu pomenita, da se poklonimo človeku nasproti, da sprejmemo vse kar je v njem in v nas.

Zakaj ne smem jesti dve uri pred vadbo?

Sicer lahko ješ, ampak ti bo verjetno neprijetno. Pri jogi je veliko zvijanja in pretegovanja, hrana v želodcu pa zna malo po svoje poplesavati ob tem.

V kolikor je kaj nejasnega, mogoče preveč zapletenega, piši mi. Prav tako mi prosim piši, če si mnenja, da bi bilo fino morda še kakšno pogosto zadevo dodati. Joga ljudje smo skupnost, fajn je, da smo povezani, da delimo. Da si pomagamo.

Deli to vsebino