Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Joga za bolečine v hrbtu

Deli to vsebino

Bolečine v hrbtenici in vratu so nadloga sedečega človeka. Sedečega, modernega človeka. Človek je narejen za gibanje. Vendar skoraj večino svojega dneva presedimo. To od nas zahteva večina del, ki jih vsakodnevno opravljamo. Obstajajo alternative sedečemu delu, recimo stoječe pisalne mize, sedenje na žogi, etc …

Spomnim se, da sem od nekdaj jamrala, da me boli hrbet. Že kot najstnica. Takrat sem sicer vsesplošno rada jamrala. Preveč sedenja, premalo premikanja. Ukrivljen hrbet, nepravilna drža.

Kako z jogo nad bolečine v hrbtu? Z določenimi asanami in njihovo pravilno izvedbo. Poglejmo.

Joga za bolečine v hrbtu (križu, vratu, hrbtenici)

Večina ljudi, ki jih srečam pri jogi, potoži, da ima takšne ali drugače bolečine v hrbtu.

Tem bolečinam se lahko izognemo na nekaj načinov: enakomerno razporejamo težo na obe nogi, dnevno raztegujemo in pretegujemo hrbtne mišice, vadimo dihalne tehnike, ki dajejo telesu energijo, ki krepijo stabilizacijske mišice subtilno od znotraj, sedimo vzravnano, se med sedenjem za računalnikom večkrat pretegnemo, morda vstanemo in se malo sprehodimo in, če želimo, se ukvarjamo z jogo.

Raztezanje

Sedeče ali stoječe, po izbiri. Po kakšni daljši vožnji ali celodnevnem sedenju se morda bolj prileže stoječa varianta. V obeh primerih počnemo popolnoma enake gibe.

V sedečem položaju preprost razteg naredimo tako – najprej sedemo, kot nam ustreza. Z iztegnjemi nogami. Če sedimo na stolu, damo kolena v linijo z gležnji in noge v širino bokov.

Hrbtenica je zravnana, dihamo umirjeno. Dvignemo roke nad glavo ter jih sklenemo. Ramena stran od ušes. Nežno in z zadnjico na sedišču se zazibamo v levo. In potem v desno. Dihanje naj sledi gibanju.

Pri tem pazimo, da je naša hrbtenica ves čas poravnana – od trtice do krone glave. Gibanje lahko usmerimo tudi naprej in nazaj. Mogoče damo roki predse ter porinemo prsni koš naprej. Poiščite gibanje, ki vam ustreza. Začutili boste, ko bo nekaj vašemu telesu ustrezalo, mu prijalo.

Pavan Muktasana (kolena k bradi)

Blagodejno vpliva na krvni obtok v kolkih in blaži napetost v spodnjem delu hrbta (v križu). Ker je pri tej asani celoten hrbet na tleh, jo je fino početi na nečem mehkejšemu. Če ni blazine ali odejice pri roki … pa na travi.

Torej ležemo na hrbet, pokrčimo kolena ter jih primemo z rokama. Glavo nežno dvignemo h kolenom. Ramena potisnemo stran od ušes. Mogoče, če nam ustreza, se nežno zazibljemo v levo in desno.

Trikonasana – položaj trikotnika

Krasen položaj, ki našo hrbtenico dela bolj prožno. Pomaga pri tonusu rok, nog in trebušnih mišic. Trikonasana je odlična za tiste, ki mogoče večino dneva stojijo in prestopajo z ene noge na drugo. Kako se spravimo v trikotnik? Stojimo, nogi sta krepko narazen, v širini razprtih rok (malo več ali malo manj, odvisno od gibčnosti, želja in bolečin, omejitev). Kot pri bojevniku, stopalo ene noge usmerimo navzven (15 čez 12). V bokih se zasukamo v tisto stran, kjer je naše stopalo usmerjeno navzven. Z roko se dotaknemo tal (morda samo s konicami prstov, morda s celotno dlanjo ali pa dlan položimo na sprednjo nogo) in drugo roko razpremo v nebo. Kolka sta v diagonalni poravnavi. In dihamo.

Katichakrasana – stoječ obrat hrbtenice

Odlična zadeva za fleksibilnost hrbtenice in za raztezanje rok in nog. Pri tej asani stojimo vzravnano, pokončno. Nogi sta v širini bokov, roki dvignemo predse in do višine ramen. Dlani sta obrnjeni ena proti drugi. Ramena stran od ušes, dolg vrat. Dihamo. Z izdihom se nežno zasukamo vstran. Premaknemo roke in jim sledimo s pogledom. Pri tem skušamo boke zadržati obrnjene naprej, obrat trupa se dogaja v pasu.

Ponovimo na drugi strani. In ponavljamo dokler nam ustreza in dokler nam srce poželi.

Mačji preteg

Brez te pri meni ne gre. Vedno je prisotna nekje na začetku. Ker je res, res krasna zadeva za hrbet.

Gremo na vse štiri, v položaj mizice. Zapestja poravnana pod rameni, kolena pod boki. Z vdihom ukrivimo hrbtenico navzdol, pustimo trebuhu, da se spusti proti blazini, pogled usmerimo nežno in počasi navzgor, medenica pogleda naprej. Ne se zaletavati, nočemo poškodb. In z izdihom naredimo obratno. Hrbtenico usločimo navzgor, popek potisnemo k hrbtenici, glavo povesimo navzdol in trtico proti stropu. Ponovimo nekajkrat.

Bhujangasana – kobra

Masira hrbtne mišice in pomaga pri gibčnosti hrbta. Včasih, ko smo bili še otroci, smo tako televizijo gledali. Se spomnite? Ležali smo pred televizijo, glavo podpirali z rokami?

Ležimo na trebuhu. Dlani sta pod rameni, pogled je usmerjen navzdol. Z vdihom dvignemo glavo, pogledamo naprej, pokrčimo komolce, se dvignemo in dihamo. Mogoče gremo še malo višje, mogoče ne. Z izdihom se vrnemo navzdol. Boki in sramna kost ostanejo na blazini, stopala so v širini bokov.

Vse asane, ki jih uporabimo pri težavah s hrbtom imajo tudi druge pozitivne učinke na naše telo. Masirajo naše organe, recimo. Našo vranico, ledvice, trebuh, črevesje, jetra, mehur.

Tako. Če kaj ni jasno – piši. Pogledaš lahko tudi Youtube joga vadbo, ki poskrbi za hrbet.

Bodi dobro,

Deli to vsebino