Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Trikonasana

Deli to vsebino

Položaj trikotnika

Joga postavlja stvari v ravnotežje. Večino dneva naša telesa preživijo v prisiljenih držah. Preveč sedimo. Po določenem času (meseci, leta) naša telesa tako postanejo ujeta v neorganskih položajih, ki jih postavljajo pod dodaten stres. Zgrbančena drža, ukrivljena hrbtenica, togi boki in napet vrat.

Tukaj vskoči joga, da telesa spet postavi tja kamor spadajo. V naravne, organske položaje, ki sproščajo in vitalizirajo. Ena od teh asan je tudi Trikonasana. Položaj trikotnika z raztegi in poglobljenim dihom razbremenjuje telo in um.

Značilna oblika, po kateri je asana dobila ime, je trikotnik. Hecno, trikotnik je, kot pravijo oblikovalci in arhitekti, ena najstabilnejših oblik. Tudi pri jogi, čeprav je z njo na začetku mogoče malce težje. Ovira, ki nas največkrat meče iz ravnotežja, ni moč. Ali gibčnost. Ovira je naš um. Pomanjkanje fokusa v danem trenutku. Vedno bezljamo, nimamo časa, hitimo. In pri jogi se to pokaže na najbolj surov način – s padcem iz asane.

Naš um in pa ego. Če je potrebno asano prilagoditi našemu telesu, prilagodimo jo.

Poglejmo koristi.

Koristi Trikonasane

  • Razteza noge, podplate, trup, roke in vrat
  • Odpira boke (se spomnimo?), trebušno prepono, stegenske vezi, meča in ramenski obroč
  • Izboljšuje cirkulacijo krvi
  • Znižuje krvni tlak, stres in tesnobo
  • Stimulira trebuh in je ugodna za prebavila
  • Pomirja um
  • Izboljšuje stabilnost
  • Skozi dih in fokus nas uči potrpežljivosti
  • Izboljšuje naše ravnotežje in koncentracijo

Kako v Trikonasano?

Načinov kako vstopiti v asano je več. Verjetno sta najpogostejši začetni asani Virabhadrasana 2 (bojevnik 2) in Tadasana (gora). Še jih je, seveda. Če se radi igramo z vinyasami, potem smo sigurno v asane vstopali že na nešteto načinov.

Iz Virabhadrasane 2

Ko smo v bojevniku 2 sta naši roki postavljeni vzporedno s tlemi, prednja noga je pokrčena nad ali za gležnjem (koleno ne gre čez gleženj). Prednjo nogo začnemo ravnati. Pazimo, da pri zravnani nogi ne zaklenemo kolenskega sklepa. To pomeni, da koleno ne sili nazaj (nismo štorklje), ampak je aktivno in sodeluje. Pomislite na koleno in ga razbremenite. Torej prednja noga je stegnjena, zdaj na desno stran z izdihom potisnemo trup in desno roko (ki je še vedno vzporedna s tlemi). Lev bok premaknemo nazaj, z desno roko sežemo najdlje kar lahko in počasi (v bokih!) naredimo predklon v desno stran. Ne gremo s prsnim košem proti tlom, ampak tlom približamo desno stran trupa. Levo roko iztegnemo proti nebu, sprostimo ramena. Trup in hrbtenica naj bosta ravna in dolga. Pogled je usmerjen proti nebu, za levo roko. Desna roka je ali na golenici, na tleh, na nartu ali pa se s kazalcem in sredincem oprimemo palca desne noge. Trup je močen, center (Uddiyana Bandha) je aktiven.

Iz Tadasane

Najprej naredimo korak nazaj. Z izdihom levo nogo premaknemo nazaj in stopalo odpremo navzven. Od tu naprej je stvar popolnoma enaka prehodu iz Virabhadrasane 2. Roke iztegnemo vzporedno s tlemi in se počasi v bokih zasukamo najprej proti desni in nato v stranski predklon. Levo roko odpremo proti nebu, desno položimo na nogo, tla ali se primemo palca.

Dihamo enakomerno, globoko in s prepono. Tradicionalno, in pri Ashtangi, v asani ostanemo za pet dihov.

Pomembno

Če vrat pri pogledu proti stropu boli, spremenimo drishti in usmerimo pogled nižje. Bolj pomemben od dotika tal z roko je raven trup. Ravnajte trup, ne silite v predklon. Vse bo. Take it easy.

Pri nizkem krvnem tlaku počasi s premiki gor in dol. Pri visokem krvnem tlaku pa pazite, da je pogled usmerjen navzdol, glave ne spuščajte nižje od srca.

Nasvet

Pripomočki! Kvader. Če ni kvadra pa leksikon ali kakšna druga debelejša knjiga. Tla približajte sebi in si pod desno roko položite predmet ter se nanj oprite. Tako boste razbremenili prednjo nogo, boke in ramena ter bolj užili koristi Trikonasane. Če se boste silili v položaj bo več škode kot koristi.

Za bolj poglobljen občutek, roko iztegnjeno proti nebu spustite za hrbet in okrog do desnega stegna. Desno roko zdaj skušajte poravnati vzporedno s tlemi.

Raziskuj, igraj se. Premagaj ovire, ki te mečejo iz ravnotežja.

Pa ne pozabi dihat,

Deli to vsebino