Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Koristi joga inverzij

Deli to vsebino

Marsikdo ob misli na jogo najprej pomisli na vratolomne položaje, kjer obstaja velika verjetnost resnih poškodb. Večina takšnih položajev v jogi je inverzij. To pomeni, da je naša glava nižje od srca (več o inverzijah).

Do poškodb lahko pride. Do poškodb lahko pride pri kakršnikoli obliki fizične vadbe. Že pri hoji. Seveda, tudi pri jogi. Vendar, če se te meditativne oblike gibanja lotimo z mislijo nase in pustimo ego ob strani blazine, nam ne bo hudega.

S posluhom za telo in spoštovanjem njegovih meja, bo vse okej.

Inverzije so delček v mozaiku na poti do dobrega počutja. Poleg inverzij so pri jogi tudi: stoječe poze, ravnotežne poze, predkloni, obrati, sedeče poze, odpiralci bokov, ravnotežni položaji na rokah, odpiralci srca, raztegi in zakloni.

Koristi joga inverzij

Inverzije so koristne. Fizično in psihično. Izboljšujejo cirkulacijo, povečujejo odpornost, poživljajo in pomirjajo, izboljšujejo ravnotežje, krepijo naše jedro, krepijo našo samozavest. In zabavne so! Poglejmo koristi še podrobneje.

Srce na počitek

Ko stojimo gravitacija opravlja svojo nalogo. Naše telo vse tekočine in tkiva vleče navzdol. To pomeni, da mora naše srce konkretno delati, da tekočine črpa navzgor in dela v nasprotju z gravitacijo. V praski je zadeva takšna; ko je naša glava nižje od srca (ali ko smo komplet obrnjeni na glavo), se našemu krvnemu obtoku malo zmeša. To pomeni, da si naše srce lahko malo odpočije. Malo. Še vedno dela. In prav je tako.

Zato so inverzije zelo koristne za cirkulacijo. Pa za možgane tudi.

Joga inverzije poživljajo in pomirjajo

Razlog je sila preprost in predvsem psihološki. Ko sem prvič brez opore dihala v stoji na glavi, sem bila … precej vzhičena. Saj veste, stvari, ki se nam zdijo oddaljene svetlobna leta, stvari, ki jih počnejo drugi in ne mi, znajo precej vplivati na nas. Na našo samozavest, recimo. Ko nam nekaj uspe, nekaj, v kar smo vložili čas in voljo, je občutek izjemno poživljajoč, prijeten in nagrajujoč. Tako pač je. In s tem ni nič narobe.

Stoječe inverzije (stoja na glavi, navadna stoja) nas pogrejejo, kri pošljejo v možgane, kar vpliva na naše počutje. Razmišljamo jasneje, misli se nam zbistrijo. Naše telo se prekrvavi.

Inverzije, ki pogrejejo, nas poživljajo. In inverzije, ki nas ohladijo, nas pomirjajo. Viparita Karani, recimo. Oh, krasna stvar za preganjanje tesnobe. In odlična za težave z otekanjem nog. In res preprosta. Ležemo pred steno in noge položimo s stopali proti stropu.

Izboljšujejo ravnotežje

Inverzije našemu ravnotežju ponudijo čisto novo dimenzijo. Najprej moramo ugotoviti, kje sploh imamo težišče, ko smo obrnjeni z glavo navzdol. Zaznave so obrnjene in perspektive so nekaj povsem drugačnega. Z inverzijami izboljšujemo zavedanje o telesu, o našem telesu v prostoru.

Utrjujejo jedro

Tudi pri jogi je jedro pomembna zadeva. Jedro, ki ga prižgemo s pomočjo aktivacije Uddiyane Bandhe. Ko stojimo smo lahko malo leni in ne razmišljamo preveč, kako sploh stojimo. Prestopamo z ene noge na drugo, recimo. Naše jedro tako ne dela veliko. Ko smo obrnjeni na glavo? No rest for the wicked. Jedro dela. Jedro nas drži pokonci. Močno jedro je pa fina zadeva, ker nam pomaga pri zdravi, ravni drži.

Inverzije so zabavne

Ja! Spustite kdaj otroka v sebi ven. Naj se igra. Naj poskuša nove stvari. Naj se ne boji. Bodite igrivi in radovedni. Postavite svoj svet na glavo. Ker, kaj pa veste, morda ga boste potem tudi vi videli drugače.

Inverzij sem se bala. Se jih tudi še. Kar je okej. Zdrava doza spoštovanja je pri inverzijah zaželena. Pomembno je, da se ne zaletavamo ter da prehitro ne želimo preveč.

Ali, da nas žene želja po dokazovanju.

Ko nas pri jogi začne boleti, pa tudi če si ne vem kako želimo obvladati asano, takrat nam telo sporoča, da ne bo šlo. Lahko boli del telesa, lahko boli ego. Zato poslušajte telo. Ker bolj kot ga poslušamo, lepše napredujemo. Potujemo. In se učimo. In dobro počutimo.

Deli to vsebino