Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Padmasana

Deli to vsebino

Lotus oziroma Padmasana simbolizira razsvetljenje, ponovno rojstvo, lepoto, krhkost. Je položaj, ki pomirja in ima številne koristi.

Položaj lotusa

Položaj, ki ga največkrat prikličemo v misli ob omembi meditacije. In največkrat to tudi je – položaj za sproščanje, meditacijo.

Nekateri imajo že v osnovi bolj prožne vezi in odprte sklepe, nekateri manj, zato tudi lotus ni za vse enak. Eni se spravijo vanj brez treninga, drugi potrebujejo mesece, leta za udobno in varno prakticiranje. Položaj je precej kompleksen. Zato je pomembno, da se ga lotimo postopoma.

Lotus simbolizira razsvetljenje, ponovno rojstvo, lepoto, krhkost. Na hindujskih podobah lahko večkrat zasledimo kako Lakshmi, Ganesha in Vishnu sedijo v odprtem lotusovem cvetu. Pravijo, da kadarkoli se je Buddha sprehodil mimo, so te krhke cvetlice zacvetele.

V Padmasani sedimo. Sedimo s prekrižanimi nogami, s stopali na stegnih in naš položaj spominja na cvet lotuosa. Čeprav na papirju lotus deluje enostavno, spada med naprednejše asane.

Koristi

Položaj razteza stopala, gležnje, kolena in boke. Stimulira tkiva in živčevje v medenici, hrbtenici, trebuhu in mehurju. Je blagodejen pri menstrualnih težavah, pri išiasu. Pravijo, da ženske, ki položaj vadijo pred porodom, lažje in manj stresno rodijo. Padmasana umirja misli in sprošča.

Položaji, ki nas pripravijo na Padmasano

Najpogostejša ovira pri zavzemanju položaju so trda, neprožna kolena in boki. Nekateri lahko z že par ogrevalnimi položaji toliko raztegnejo, segrejejo in odprejo telo, da se postavijo brez težav v položaj.

Za bolj varen, lažji in prijetnejši lotus, poglejmo pripravljalne asane.

Virasana (položaj heroja)

Podobno kot pri Vajrasani, kjer se z zadnjico usedemo na pete, tudi pri Virasani težo telesa prenesemo nazaj. Vendar zadnjice ne naslonimo na stopala oziroma pete, ampak nogi razmaknemo ter zadnjo plat položimo vmes. Stopali sta tako ob stegnih. Hrbtenica je ravna. Ko zadnjico položimo na podlago, se naše pete dotikajo zunanje strani bokov. Če je položaj neudoben, si lahko pomagamo z zvito odejo, brisačo, ki jo položimo pod zadnjico in sedemo nanjo.

Položaj lahko poglobimo tako, da se spustimo naprej, da težo telesa s prsnim košem naprej prenesemo na stegna. Tako raztezamo hrbtenico. Z desno roko se lahko primemo za desno peto, z levo roko pa levo peto.

Janu Sirsasana (glava h kolenu v predklonu)

Sedimo v Dandasani (iztegnjeni nogi, hrbtenica ravna, prsti na nogah so usmerjeni navzgor). Pokrčimo levo koleno ter podplat leve noge položimo na notranjo stran levega stegna, koleno sprostimo k tlom. Poskrbimo, da je zadnjica na podlagi, da nas ne dviguje v eno ali  drugo stran. Pokrčena noga ni v krču, je aktivna, ampak ni zategnjena.

Z vdihom dvignemo roke nad glavo (pazimo na prostor med ušesi in rameni), raztegnemo, podaljšamo hrbtenico. Z izdihom in prsnim košem naprej počasi težo trupa ponesemo čez stegna. Ko prispemo v udoben položaj, pustimo rokam, da počivajo. Lahko so na stegnih, na blazini, na mečih. Kjerkoli nam ustreza. Zadržimo asano za 5-10 dihov. Asano zapustimo počasi – zravnamo trup, iztegnemo pokrčeno nogo in stvar ponovimo na drugi strani. Pokrčimo desno nogo, z vdihom dvignemo roke, pretegnemo in se spustimo naprej.

Ardha Matsyendrasana

Sedimo na kolenih, zadnjica je na petah. Hrbtenica je ravna, vrat dolg. Boke spustimo na desno stran, tako da sta peti na levi strani, ob levem stegnu. Zadnjico položimo na tla. Levo nogo položimo čez desno koleno, stopalo je ravno na tleh poleg desnega stegna ali kolena. Stopalo naj bo čim bližje stegnu, vendar ne toliko, da bi bilo boleče.

Preizkušamo in iščemo položaj v katerem bo naša zadnjica v celoti na blazini. Ko ta položaj najdemo, zadnjico čvrsto zasidramo in levo roko položimo za hrbet. Prsti roke so usmerjeni stran od telesa, nazaj. Z vdihom dvignemo desno roko nad glavo. Zravnamo hrbtenico, pretegnemo trup.

Izdihnemo ter telo zasukamo v levo. Desno roko položimo na zunanjo stran levega kolena, ali pa, če nam ustreza, levo koleno objamemo. Pogledamo čez levo ramo in zadržimo obrat trupa. V tem položaju sprostimo boke. Vdihi podaljšujejo hrbtenico, izdihi poglabljajo obrat. Z vdihom zravnamo, z izdihom obrnemo. Zadržimo za 5-10 dihov v asani. Ponovimo še na drugi strani.

Kako v Padamasano

Pripravljeni? Poskusimo.

Sedimo v Dandasani. Desno koleno pokrčimo in desno nogo z gležnjem položimo na stegno leve noge. Kam točno? Poiščite najprej udoben položaj. Začnimo tako, da gleženj položimo h kolenskemu sklepu. Zdaj pokrčimo levo nogo pokrčimo in jo z gležnjem položimo na kolenski sklep desne noge. Malo višje, če ta položaj ne ustreza. Za boljši občutek položaja se z obema rokama primemo za goleni in malenkost porinemo prsni koš naprej. Dihamo in raztezamo boke, gležnje, hrbtenico.

Skušamo se čim bolj izogniti ukrivljanju hrbtenice in ramen. Vse skupaj ponovimo na drugi strani. In mogoče v tem poskusu gleženj desne noge položimo višje na stegno, proti boku. Stopalo usmerimo proti nebu. Bok se bo odprl in pustil kolenu, da se sprosti in spusti nižje od boka. Ponovimo še na drugi strani – leva na desno.

Padmasana različice

Če želimo položaj poglobiti, gremo lahko v položaj ribe, v Matsyasano.

V položaju lotusa se z (za hrbtom prekrižanima) rokama primemo za nasprotno stopalo. Za nožne prste, stopala, pete. Kar nam ustreza. Vdihnemo, dvignemo prsni koš, raztegnemo hrbtenico in vrat. Izdihnemo in nagnemo telo nazaj vse do stika glave s podlago. Roki lahko iztegnemo čez glavo, z levo roko primemo desni komolec, z desno levi komolec. Trup sprostimo na podlago. Opcij je veliko, poiščite različico, ki vam v danem trenutku paše.

Zadržimo za 5-10 dihov. Položaj zapustimo počasi z ravnanjem trupa. Ponovimo še z drugo nogo na vrhu.

Lotos je statičen in udoben položaj. Zato v njem iščemo, raziskujemo občutke, položaje telesa. Iščemo različice, ki nam ustrezajo. Ki so za nas najbolj udobne in ugodne. Če ne gre, ne gre. Začnemo s polovičnim lotosom in napredujemo. Počasi se daleč pride.

In vedno lahko v svojo vadbo povabimo pripomočke. Če želimo našo zadnjico dvigniti in razbremeniti boke, si pod njo položimo blazino, kvader.

Raziskujte. Igrajte se.

In nikoli ne silite v položaj. Če na Padmasano nismo pripravljeni, si lahko poškodujemo kolena, boke ali gležnje. Če Padmasana ne deluje za nas, poskusimo z Ardha Padmasano ali z Sukhasano.

Saj veš, practice and all is coming.
Bodi dobro,
Deli to vsebino