Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Vsakdanji mini rituali, ki izboljšujejo duševno zdravje

Deli to vsebino

Ni znanost. Pa tudi znanstvena fantastika ne. So majhni rituali, morda rutine, ki nam pomagajo ostati vsaj približno normalni. Taki, nepomembni na prvi pogled, ampak na drugi pogled? Ti mini rituali so varne točke dneva. So sigurnosti. Etape dneva. Več jih je, lažji je dan.

Save points v dnevni igri.

Časa nam primanjkuje. Ali ga nimaš ali si ga ne znaš vzeti. Stvari so relativne. Pa ne bi smele biti in čas zase bi si moral vzeti vsak. Ne glede na to kaj in s čim se spoprijemaš. Služba, otroci, živali. Par minut zase si lahko vzameš. Morda si jih ne znaš, ne upaš, ampak lahko si jih. Pa hecno je to, da ko si jih vzameš, jih imaš še več. Ko investiraš čas vase, se napolniš.

Iz prazne steklenice ne moreš točiti, kajne?

Torej, mini rituali? Poglejmo jih.

Dihanje

Dihamo itak, kajne? Seveda. Refleksno. Tudi jaz, tudi jaz. Vendar pa najlažje trenutek ujamem tako, da se zavem diha. Globokega vdiha skozi nos, ki me napolni. In izdiha, ki me sprosti. Takšno globoko dihanje sprošča napetost – fizično in psihično. Plitvo, avtomatsko dihanje je do našega telesa manj prijazno. Zato, ko tekom dneva začutim napetost, pritisnem pavzo, vdihnem, napolnim in izdihnem, sprostim. Največkrat to, če se le da in če se le spomnim, naredim že zjutraj. Preden hopnem iz postelje. Roke v zrak, preteg in vdih!

Gibanje, sprehajanje, premikanje

Če imate doma mačko in če je ta mačka pretežno notranje bitje, potem verjetno poznate pojav, ko se mačka nenadno in brez vidnega razloga eksplozivno izstreli in začne hitro teči. Mačka je okej, vse je v redu z njo, le nakopičeno energijo sprošča.

Kar dnevno počnem tudi jaz. Ne sicer tako, kot to počne Thomas, ampak vsak dan gibam. Včasih več, drugič manj, skušam pa res vsak dan vsaj malo pospešiti ritem srca. Ni joga edina stvar, s katero lahko poskrbimo zase. Pomembno je premikanje telesa. Pa naj bo to ples, seks ali tekanje za eksplozivno mačko. Naša telesa so narejena za gibanje. Gibajte se.

Priprava in pitje čaja/kave/kakava

Eden ljubših. Odvisno kaj človek pije, kaj mu paše, ampak priprava čaja (ali kateregakoli toplega napitka) je meditacija posebne sorte. Zeleni čaj pijem po kosilu, ampak tega pripravi Domen, tako da ta ritual vključuje samo pitje. Spijem  načeloma še dva topla napitka – enega zjutraj (coffee powah) po pozdravljanju sonca in zajtrku, drugega pred spanjem. Meta, ingver, rman, you name it. Vsi so fajn.

Bolj kot samo pitje nečesa toplega je pomembna njegova priprava. Tistih par skrbnih minut. Zavretje vode, čakanje, da bo čaj ravno pravšnji, ožemanje vrečke. Pravi gumb za pavzo, vam rečem. Pa sploh ni nujno, da je to čaj. Priprava toplega napitka je posebna, ker si tako res vzamemo čas in si namenimo nekaj dobrega.

Pripravljajte napitke in uživajte v njih in spijte jih v miru. (Če med hlajenjem le ne pozabite nanje.)

Prehranjevanje, ne le metanje hrane vase

Ko jeste, dajte se ustavit. Malo pomislite in se ustavite. Hitro prehranjevanje ni okej, povzroča zgago in napihnjenost. Ob hitrem hranjenju naši možgani ne dobijo dovolj hitro informacij o sitosti, tako morda jeste več, kot bi potrebovali, ker vam možgani ne uspejo sporočiti, da je dovolj.

Fino je jesti vsak dan ob istih urah. Zajtrk, kosilo, večerjo. Pa še nekajkrat vmes. Ampak vsaj glavni obroki naj bodo vsak dan ob približno istih urah. Dobro za telo, dobro za um.

Pisanje misli/seznamov/dnevnika

Pa s tem sploh ne mislim na pisanje bloga. Konec dneva je idealen za kovanje jutrišnjega dne, recimo. Seznam opravil. Ali pa morda v nedeljo spišemo vse kar imamo opraviti v tednu. Napišemo jedilnik za teden, mogoče. Prednost seznamov je ta, da damo stvari ven iz glave. Ko so enkrat na papirju, so varne, ne bomo pozabili na njih. Prav tako nakupovalni listki. Ven iz glave. Papir prenese vse.

Pisanje je krasna stvar. Pa naj gre za blog, seznam ali poezijo. Pišite. Če nimate ideje – pred spanjem na listek napišite za kaj ste hvaležni in ga zjutraj poglejte. Dan, ki ga začnemo z dobro mislijo, bo boljši dan.

Odklapljanje od okolja in ljudi

Meditacija. Pa sploh ni nujno sedeča in v lotusu, ah kje. Ne komplicirajte. Samo vzemite si par minut, opazujte dih in pustite svojim mislim da pridejo in grejo.

Če niste prepričani, kako meditirati, si preberite tole.

Tu jaz nimam ure. Včasih zmeditiram že zjutraj v postelji, drugič pred ali po jogi. Ha, včasih kar zvečer med večerno rutino.

Iskanje dobrega in prijetnega

Programirani smo tako, da raje govorimo o svojih težavah, kot pa o svojih radostih. Da se lažje in hitreje opredelimo proti nečemu, kot pa za nekaj. Sem proti socialnim omrežjem. Okej, super. Kaj pa te veseli? Na kaj igra tvoje srce?

Stvari so vcepljene, ampak se da. Spomniti se je treba, ampak se da. Pa ni treba ponavljati afirmacij pred ogledalom, samo pomislite pa pojdite za tistim, kar vam paše. Poiščite dobro. Imate izbiro.

To je to. Najdi svoje ali posvoji moje; samo počni več tistega, kar ti paše. Poskrbi zase.

In bodi dobro,

Deli to vsebino