Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Zakaj je joga holistična praksa

Deli to vsebino

Joga je starodavna praksa, ki se že tisočletja uporablja za izboljšanje telesnega in duševnega počutja. Beseda “joga” izhaja iz sanskrtske besede “yuj”, kar pomeni “združiti”. Ta združitev se nanaša na združitev uma, telesa in duha.

Različne prakse joge

Obstaja veliko različnih stilov joge, od katerih ima vsak svoj edinstven fokus in pristop. Nekateri priljubljeni slogi vključujejo Hatho, Vinyaso in Ashtango jogo. Hatha joga je nežen in počasen slog, ki je kot nalašč za začetnike. Osredotoča se na telesne položaje ali asane in dihalne tehnike. Vinyasa joga je bolj dinamičen slog, ki vključuje pretakanje iz ene asane v drugo z dihom. Ashtanga joga je bolj intenziven stil, ki sledi določenemu zaporedju položajev.

Telesne koristi joge

Telesne koristi joge so številne. Redna vadba lahko izboljša prožnost, moč, ravnotežje in splošno kondicijo. Joga pomaga zmanjšati stres in napetost v telesu ter izboljša držo in poravnavo hrbtenice.

Duševne koristi joge

Poleg fizičnih koristi ima joga tudi številne duševne in čustvene koristi. Osredotočenost na dihanje in sedanji trenutek lahko pomaga zmanjšati stres in tesnobo ter spodbuja občutek umirjenosti in sprostitve. Praksa joge lahko pomaga tudi pri izboljšanju samozavedanja in sprejemanja samega sebe.

Pomembno si je zapomniti, da je joga praksa in da napredek ni vedno linearen. Morda boste potrebovali čas in potrpežljivost, da boste opazili prednosti vadbe, vendar z dosledno prakso vam koristi joge ne uidejo.

Če ste novi v jogi, je dobro, da začnete z začetnim tečajem ali tečajem, ki je posebej zasnovan za vašo raven izkušenj. Usposobljen inštruktor joge vas lahko vodi skozi položaje in dihalne tehnike ter vam pomaga varno in učinkovito razvijati vašo vadbo.

Skratka, joga je celostna praksa, ki lahko izboljša telesno, duševno in čustveno počutje. To je praksa, v kateri lahko uživajo ljudje vseh starosti, sposobnosti in ravni telesne pripravljenosti. Z dosledno prakso kmalu spoznamo in začutimo prednosti in koristi joge. Če ste začetnik joge, poiščite kvalificiranega inštruktorja, ki vas bo lahko varno in učinkovito vodil skozi vašo vadbo. 

In, če imate vprašanje, ne obotavljajte se, pišite mi 🙂

Deli to vsebino