Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Bhastrika pranajama – dih z mehom

Deli to vsebino

Bhastrika pranajama, znana tudi kot dih z mehom, je dinamična in poživljajoča tehnika dihanja v jogi. Vključuje močne vdihe in izdihe, ki posnemajo delovanje meha, ki se uporablja za podžiganje ognja. Ta praksa pranajame ustvarja toploto v telesu, daje energijo umu in uravnoveša raven energije.

Med različnimi tehnikami Bhastrika izstopa po svojih dinamičnih in energijskih učinkih. V tem blogu se bomo poglobili v to, kaj je Bhastrika pranajama, kako jo izvajati in spoznali koristi, ki jih ponuja.

Kaj je Bhastrika pranajama

Bhastrika pranajama je dinamična in živahna tehnika dihanja v jogi. Ime dihalne tehnike izhaja iz sanskrtske besede “bhastrika”, kar pomeni “meh”, saj posnema delovanje kovaškega meha. Bhastrika vključuje hitre in močne vdihe in izdihe, ki ustvarjajo močan ritmični dih, ki v telesu ustvarja toploto in energijo.

Svoje korenine ima v starodavnih jogijskih tradicijah, zlasti znotraj Hatha joge. Opisana je v klasičnih besedilih joge, kot sta Hatha Yoga Pradipika in Gheranda Samhita. Tradicionalno se je ta pranajama izvajala za čiščenje telesnih energijskih kanalov (nadijev), uravnovešanje doš (vitalnih energij) in pripravo praktikanta na globlja stanja meditacije in duhovnega prebujenja.

Mehanizem Bhastrika pranajame

Dihalna dinamika

Med fazo vdihavanja se diafragma in medrebrne mišice močno skrčijo, razširijo prsno votlino in potegnejo veliko količino zraka v pljuča. To dejanje poveča vnos kisika in poveča oksigenacijo krvi.

V fazi izdiha se trebušne mišice močno skrčijo in hitro iztisnejo zrak iz pljuč. To pomaga učinkovito odstraniti ogljikov dioksid in druge presnovne odpadke.

Aktivacija živčnega sistema

Živahna narava Bhastrike aktivira simpatični živčni sistem, kar vodi do povečanja srčnega utripa, pretoka krvi in ​​splošne budnosti. Posledica tega je več energije in povečana mentalna jasnost. Kljub začetni simpatični aktivaciji redna vadba Bhastrike pomaga uravnovesiti avtonomni živčni sistem, spodbuja sprostitev in sčasoma zmanjša stres.

Znanstveni vpogled v Bhastrika pranajamo in njene koristi

Bhastrika poveča kapaciteto pljuč in krepi dihalne mišice. Globoki in močni vdihi povečajo izmenjavo kisika v alveolih, kar vodi do boljše oksigenacije krvi in ​​izboljšane perfuzije tkiva.

Ritmično dihanje in povečan intraabdominalni tlak povečata vensko vračanje krvi v srce, kar izboljša splošno učinkovitost krvnega obtoka. Redna vadba lahko zmanjša srčni utrip in krvni tlak v mirovanju, kar prispeva k zdravju srca in ožilja.

Dokazano je, da Bhastrika pranajama znižuje raven kortizola, primarnega stresnega hormona. To zmanjšanje spodbuja stanje miru in sprostitve. Študije so tudi pokazale izboljšanje pozornosti, spomina in izvršilnih funkcij pri posameznikih, ki redno izvajajo Bhastriko.

Praksa spodbuja sproščanje endorfinov in drugih nevrokemikalij, ki dvigujejo razpoloženje in spodbujajo občutek dobrega počutja.

V tradicionalni jogijski filozofiji se verjame, da Bhastrika pranajama aktivira in uravnoveša telesne energijske centre (čakre). Močan dih ustvarja toploto (agni), ki čisti nadije (energijske kanale), kar omogoča prani (energiji življenjske sile), da prosto teče po telesu. Ta proces čiščenja naj bi povečal vitalnost, povečal duhovno zavest in pripravil um na globljo meditacijo in samospoznanje.

Kako vaditi Bhastrika pranajamo

Dihalna tehnika nas lahko napolni z energijo in očisti telo in um. Sledi tem navodilom za varno in učinkovito vadbo.

Najprej izberi udoben položaj. Sedi s pokončno hrbtenico. S prekrižanimi nogami lahko sediš na tleh ali na stolu s stopali na tleh. Roke nasloni na kolena ali jih udobno položi v naročje.

Vzemi si nekaj trenutkov in se namesti. Zapri oči in nekajkrat globoko vdihni in izdihni, da umiriš um in pripraviš telo na vadbo.

Začni z nekaj krogi globokega dihanja, da ogreješ dihala. Globoko vdihni skozi nos, tako da popolnoma napolniš pljuča, in popolnoma izdihni skozi nos.

Izvajaj vdihe in izdihe ritmično in hitro, podobno kot pri mehu. Dihi naj bodo kratki, močni in enako dolgi. Ciljaj na hitrost približno 1-2 vdiha na sekundo. Poskrbi, da bodo vdihi in izdihi siloviti in živahni.

Začni s krogom 10-20 vdihov. Vsak vdih naj bo globok in močan, z uporabo polne zmogljivosti pljuč.

Osredotoči se na dih in občutke v telesu. Ohrani zavedanje in nadzor nad močnimi vdihi in izdihi. Obraz naj bo sproščen, pozornost pa naj bo usmerjena na dih.

Po končanem krogu se ustavi in nekaj trenutkov normalno dihaj. Opazuj učinke vadbe na telo in duha. Dovoli si počitek in se vrni k normalnemu dihanju. Opazi morebitne spremembe v ravni energije, mentalni jasnosti in splošnem občutku dobrega počutja.

Izvedeš lahko več krogov pranajame. Vsak krog je lahko sestavljen iz 10-20 dihov, ki jim sledi kratek počitek. Postopoma povečuj število vdihov na krog in skupno število krogov, ko vadba postane bolj udobna in prijetna.

Bhastrika poživitev

Bhastrika pranajama je s svojim močnim in ritmičnim dihom učinkovita praksa za poživitev telesa, povečanje zmogljivosti pljuč in spodbujanje duševne jasnosti. Če slediš navodilom, lahko varno in učinkovito vključiš Bhastriko v svojo dnevno rutino. Med vadbo lahko tako izkusiš transformativne učinke te starodavne tehnike, ki vodijo k izboljšanemu fizičnemu zdravju, duševni osredotočenosti in splošnemu dobremu počutju.

Dihaj,

Deli to vsebino