Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Nadi Shodhana – izmenični dih

Deli to vsebino

Nadi Shodhana – alternate nostril breathing, izmenično dihanje skozi levo in desno nosnico. 

Izmenično dihanje ni zahtevno. Daleč od tega. Gre za preprosto vajo pranajame. Vse kar potrebujemo sta dva prsta, prstanec in palec ter nos. Obstaja nekaj različic izmeničnega dihanja. Jaz sem našla tisto, ki ustreza meni in to svojim jogijem predajam. So pa vse variante precej podobne, gre za malenkostne prilagoditve tehnik.

Ni narobe, če vajo delate tako, kot ustreza vam. Raziskujte. 

Kaj je izmenični dih

Najprej malo strokovnosti, ki stoji za izmeničnim dihanjem.

Vzdolž hrbtenice potekajo trije nadiji (kot jih imenuje indijska medicina) – trije kanali, ki se končajo v glavi. Gre za subtilne poti energije, živčne impulze, ki potujejo po hrbtenici. Prvi od njih, Ida, se v levi nosnici aktivira takrat, ko zrak z vdihom potuje skozi levo nosnico. Ko zrak potuje v desni nosnici, se aktivira Pingala.

In zadnji nadi, Sushumna, leži na sredini in se končuje na dnu lobanje. Aktiviramo ga s svobodnim pretakanjem zraka skozi obe nosnici.

Nadi Shodhana nam nudi stanje umirjenosti, uravnovešen pretok zraka skozi obe nosnici.

Blagodejnim, pozitivnim učinkom izmeničnega dihanja sem namenila svoj zapis, ker jih je kar nekaj in ker … no, rada pišem.

Kako izmenično dihati

Udobno se namestimo, najbolje je, da sedemo. 

Tu imamo dve opciji. Kazalec in sredinec lahko počivata na čelu, med obrvmi ali pa ju skupaj z mezincem zadržimo na dlani. Kar vam ustreza. Prva opcija je morda lažja, ker prsti radi bežijo po svoje. Obe sta v redu. Ne posvečajte temu preveč časa ali pozornosti, ni tako pomembno. Torej kazalec, sredinec in mezinec počivajo, palec in prstanec bosta delala.

Zapremo oči, globoko vdihnemo skozi nos in izdihnemo skozi nos.

Desno nosnico zapremo z desnim palcem. Skozi levo nosnico počasi in enakomerno vdihnemo.

Zadržimo dih. Dih zadržimo za sekundo, dve.

Odpremo desno nosnico in s prstancem zapremo levo nosnico, skozi desno pa počasi izdihnemo. Ko izdihnemo naredimo krajši premor. Sekundo, dve.

Počasi vdihnemo skozi desno nosnico.

Zadržimo dih. 

Odpremo levo nosnico, s palcem zapremo desno nosnico ter enakomerno in počasi izdihnemo skozi levo. Po izdihu naredimo krajši premor.

Vse skupaj ponovimo 5x – 10x. Tekom dihanja pozorno sledimo našim vdihom in izdihom. Jih spremljamo.

Umetnost izmeničnega diha

Pranajama je odlična za tesnobne, panične. Mojo tesnobo zna takšno dihanje vsaj malo umiriti. Izmenično dihanje ima največji učinek zjutraj, ko smo tešči. Ampak jaz se z njim ukvarjam ne glede na uro. Takrat, ko ga potrebujem.

Takšno globoko dihanje lahko povzroči rahlo vrtoglavico. Če do nje pride, brez panike, nadihali ste se, pljuča konkretno napolnili z zrakom. Samo to. Zmerno pa počasi. Nikamor se ne mudi.

Za globljo in bolj ozaveščeno prakso se pri jogi posvečamo tudi pranajami. Pri njej smo, z manipulacijo diha, pozorni na telo in njegove odzive nanjo. Če imamo zdravstvene težave, smo omotični ali če nam manipulacija diha sproža nelagodje, poslušajmo svoje telo in, če nam ne ustreza, pranajamo izpustimo.

Dihaj,

Deli to vsebino