Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Ujjayi pranajama – zmagovalni dih

Deli to vsebino

Ujjayi dih, znan tudi kot je tehnika pranajame, ki se uporablja v jogi. Vključuje vdihovanje in izdihovanje skozi nos, medtem ko delno stisnemo glasilke, prostor na zadnji strani grla, da ustvarimo mehak, neprekinjen in nadzorovan zvok, podoben zvoku oceana. Ta tehnika naj bi pomagala uravnavati dihanje in v um prinaša občutek umirjenosti in osredotočenosti. Uporablja se tudi za pomoč pri ogrevanju telesa pri pripravi na asane (položaje joge) in za pomoč pri ohranjanju enakomernega dihanja med njimi.

Ujjayi pranajama

Zmagovalni dih ali oceanski dih. Oceansko zato, ker zveni kot ocean. Ali Darth Vader.

Dihanje, ki osredotoča, prizemlji in pomaga pri koncentraciji.

Kako zmagovalno dihati

Zvok, ki ga pri takšnem dihanju “proizvajamo”, spominja na ocean. Takšen zven diha dobimo tako, da prostor med glasilkama med vdihom in izdihom stisnemo skupaj.

V pomoč

Na začetku je mogoče dobro, da vadite z odprtimi usti. Čeprav pranajama poteka skozi nos, je fino, če se na začetku osredotočamo na samo tehniko dihanja. Na ocean med glasilkama, recimo.

Ko vdihnete poskusite hkrati izgovoriti črko H. In jo vleči. Enako storite tudi pri izdihu. Ko dobite občutek, ko začutite zapiranje prostora med glasilkama, zaprite usta in poskusite dihati z nosom.

Se spomnite, ko ste bili majhni in ste z sapo želeli orositi steklo v avtu? In potem nanj risati? Podobno naredimo tukaj.

Postavite dlan pred usta, vdihnite in z izdihom iztisnite zrak iz telesa proti dlani. Vendar ne sunkovito. Enakomerno in odločno.

Zmagovalni dih – koristi

Zmagovalno lahko dihamo kadarkoli in kjerkoli želimo. Ujjayi pranajama je koristna pri:

  • izboljševanju koncentracije
  • pomaga pri meditativnem delu
  • pomaga pri samozavedanju in prizemljitvi
  • spodbuja segrevanje telesa (masaža notranjih organov)
  • vsesplošno sprošča
  • pomaga pri glavobolih, sinusnih obolenjih

Dihajte,

Deli to vsebino