Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Dirga pranajama – tridelni dih

Deli to vsebino

Dirga pranajama

Tridelni dih ali celostni dih je pomirjujoč, sproščujoč in negovalen.

Dirga pranajama ali tridelno dihanje se tako imenuje, ker z njim napolnimo, dihamo v tri dele trupa. Najprej v spodnji del (popek ali malo pod njim), potem v spodnji del prsnega koša (spodnji del reber) in nazadnje še v prsnico (območje pod spodnjim delom grla).

Kako dihati s tridelnim dihom

Takšno dihanje je ponavljajoče. Če želimo lahko tako dihamo skozi celotno serijo joge. Ves čas dihamo skozi nos. Dolžino vdiha izenačimo z dolžino izdiha. Vdih se začne v prvem položaju – se pravi na področju trebuha. Potem se premakne na trebušno prepono ter se konča v prsnici. Izdih gre v nasprotno smer. Začne se v prsnici, nadaljuje v spodnjem delu prsnega koša, oziroma pri preponi ter se konča pri popku, v spodnjem delu trebuha.

Sedimo ali ležemo na hrbet, nežno pripremo oči, sprostimo obraz in telo. Ležimo lahko s pokrčenimi ali iztegnjenimi nogami. Najdemo udoben položaj, ki nam najbolj ustreza. Mogoče je fino, če so naša kolena pokrčena, da nogi nežno naslonimo eno na drugo, da počivata.

V pomoč

Na začetku se mi je zdelo nemogoče dihati s trebuhom. Mislim, resno, dihamo s pljuči. V izogib takšnim in podobnim zadevam, si lahko pomagamo tako, da:

  • roki položimo na posamezne dele telesa ter jih z dihanjem skušamo premakniti (najlažje in najprej boste to začutili na spodnjem delu trebuha)
  • se na začetku se osredotočamo predvsem na dihanje v eni od treh pozicij
  • smo nežni in nič zaletavi, gre za vajo in ne za tekmovanje

Tridelni dih – koristi

Tako lahko dihamo vedno. In povsod. Poglejmo koristi:

  • pomirja in bistri um
  • sprošča stres
  • znižuje srčni utrip
  • znižuje krvni tlak (vedenjsko-kognitivna tehnika)

Včasih, tudi pri jogi, vadečim pri pranajami rada rečem, da naj si predstavljajo. Naj si predstavljajo, kje se dih nahaja. V katerem delu telesa je. Morda ga ne začutimo. Morda so občutki, premiki v telesi tako nežni, blagi, subtilni, da jih ne zaznamo. Nič hudega. Predstavljajmo si, ko vdihujemo, da najprej zrak pošljemo na področje trebuha, kasneje prsni koš, nazadnje v prsnico. In z izdihom prav tako.

Spremljamo vdihe in izdihe, jim dajemo pozornost in z njo lociramo dih.

Torej naslednjič, ko vas bo življenje prevzelo, ko se bodo zadeve zdele neobvladljive, se ustavite. Ustavite se, globoko zadihajte, poskusite tridelno dihati. Izkoristite svoja pljuča. Napolnite jih. Preverite njihovo kapaciteto! Navdušeni boste nad rezultatom.

Dihajte,

Deli to vsebino