Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Joga za začetnike

Deli to vsebino

Joga je praksa, ki obstaja že tisočletja in je še danes priljubljena zaradi svojih številnih prednosti. Ne glede na to, ali želiš izboljšati svoje fizično zdravje, najti notranji mir ali preprosto želiš poskusiti nekaj novega, je joga odlična možnost za začetnike. V tem zapisu bomo preučili nekaj osnovnih informacij o jogi ter podali nasvete za začetek.

Koristi joge

Joga je znana po številnih koristih, tako fizičnih kot duševnih. Fizično lahko joga pomaga izboljšati prožnost, moč, ravnotežje in držo. Prav tako lahko pomaga zmanjšati stres, tesnobo in depresijo. Duševno lahko joga pomaga najti notranji mir in izboljša splošno počutje.

Joga za začetnike – kako začeti

Preden začnemo je pomembno, da najdemo pravo vadbo joge in inštruktorja/učitelja zase. Poiščemo vadbe, ki nudijo tudi jogo za začetnike, ali vadbe, ki so začetnikom bolj naklonjene. Ne bodimo v strahu in inštruktorju postavimo vprašanja, če nismo prepričani, kaj lahko od vadbe joge pričakujemo in kako poteka.

Pomembno je tudi, da imamo osnovno opremo. Potrebujemo udobna oblačila, ki omogočajo neovirano gibanje in joga blazino.

Ko začnemo z vadbo joge je pomembno, da poslušamo svoje telo in se ne obremenjujemo. Začnemo z osnovnimi položaji in, ko se počutimo varno in udobno, jih postopoma dodajamo, gradimo.

Položaji joge za začetnike

  • navzdol gledajoči pes (Adho Mukha Svanasana) – pomaga raztegniti hrbtenico in noge, pomaga pa lahko tudi pri lajšanju stresa
  • bojevnik 1 (Virabhadrasana 1) – krepi noge in izboljša ravnotežje
  • položaj drevesa (Vrksasana) – pomaga izboljšati ravnotežje ter krepi noge in telo
  • položaj otroka (Balasana) – položaj je odličen način za raztezanje hrbta in bokov, pomaga pa lahko tudi pri lajšanju stresa

Izbira prave vadbe joge za začetnike

Pri izbiri vadbe joge je pomembno upoštevati telesno pripravljenost, cilje in želje. Če smo začetnik joge je najbolje, da začnemo z jogo, ki je primerna za začetnike.

Ne glede na to, katero vrsto joge izberemo, najpomembneje je, da smo dosledni. Redna vadba je ključna za opazovanje koristi in napredka pri jogi. Torej, poišči vadbo, v kateri uživaš in naj postane del tvoje rutine.

Joga je odlična vadba za začetnike, ki želijo izboljšati svoje fizično in duševno počutje. Ne pozabi začeti počasi, poslušaj svoje telo in poišči pravo vadbo joge in inštruktorja zase. Z redno vadbo hitro vidimo in občutimo koristi joge.

Če te zanima moja joga, poglej vadbe, ki so primerne za vse stopnje, tudi za začetnike. In, če imaš dodatna vprašanja, piši mi.

Namaste,

Deli to vsebino