Novoletni 30% popust za vse e-vadbe! Velja samo do 10.1.2024.

Medeja logotip

Zakaj je dih pri jogi pomemben

Deli to vsebino

Dih je temeljni vidik vadbe joge. Sama beseda “joga” pomeni “združitev”, v tem odnosu je dih pri jogi vez, ki povezuje telo, um in duha. V tem zapisu bomo raziskali, zakaj je dih tako pomemben pri vadbi joge in kako lahko izboljša splošno dobro počutje.

V prvi vrsti je dihanje povezano z živčnim sistemom in z nadzorom dihanja lahko nadzorujemo svoje fiziološko in psihološko stanje. V jogi se posebne dihalne tehnike, kot je pranajama, uporabljajo za spodbujanje sprostitve, zmanjšanje stresa in njegovega vpliva na telo ter izboljšanje splošnega počutja. Te tehnike vključujejo nadzor dihanja na različne načine, na primer njegovo upočasnitev, podaljšanje ali povečanje izrazitosti. Z nadzorom dihanja lahko nadzorujemo tudi srčni utrip, krvni tlak in celo metabolizem.

Poleg svojih fizioloških koristi je dih tudi pomembno orodje za umirjanje uma. Med asanami (položaji) joge se dih pogosto uporablja kot osrednja točka, ki praktikantom pomaga ohraniti koncentracijo in ostati prisoten v trenutku. To lahko pomaga zmanjšati tesnobo in stres ter spodbuditi občutek miru in spokojnosti.

Dih je tesno povezan s telesom in z osredotočanjem na dih med jogijskimi položaji lahko poglobimo občutek zavedanja o lastnem telesu. To nam lahko pomaga sprostiti napetost in najti ravnovesje v gibanju, pa tudi v splošnem počutju.

Poleg tega je dih bistvenega pomena, da se poglobimo v položaje, dlje časa zadržimo položaje in se gladko premikamo iz enega položaja v drugega. Pomaga lahko tudi pri preprečevanju poškodb, saj ohranja telo oksigenirano in sproščeno.

Dih je torej bistveni vidik vadbe joge. Povezuje telo, um in duha ter ima tako fiziološke kot psihološke koristi. Z nadzorom dihanja lahko spodbujamo sprostitev, zmanjšamo stres in izboljšamo splošno počutje. Ko boste naslednjič vadili jogo, bodite pozorni na svoj dih in poglejte, kako lahko izboljša vašo vadbo, kako se ob pranajami počutite in kaj vam sporoča.

Vključitev dihanja v prakso joge je lahko močno orodje za skrb zase in samoodkrivanje ter vam lahko pomaga gojiti globljo povezavo med telesom, umom in duhom.

Dihajte,

Deli to vsebino